Digitális pénz kibocsátását tervezi az angol jegybank

-

Az angol jegybank (Bank of England) egyike azon központi bankoknak, amely potenciálisan is figyelembe veszi a Facebook libra előnyeit a készpénzhasználatot illetően.

Anglia követi a kriptopénzeket

A bank jelenleg azt vizsgálja, hogyan vezethetne be az Egyesült Királyság egy Bitcoinhoz hasonló digitális pénznemet. Jegybankok globális csoportosulása fogott össze, hogy szemügyre vegye egy elektronikus valuta esetleges buktatóit és megbízhatóságát.
A brit bank hivatalnokai a japán jegybank, az Európai Központi Bank (EKB), a Sveriges Riksbank, a kanadai jegybank, a Svájci Nemzeti Bank és a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) hivatalnokaival találkoznak, hogy egyesítsék kutatási eredményeiket és tapasztalataikat, egy jegybanki digitális valuta kibocsátását illetően.
Sir Jon Cunliffe, az angol jegybank kormányzójának helyettese együtt dolgozik majd Benoîtom Cœurével, az EKB volt vezetőségi tagjával, valamint a BIS innovációs központjának vezetőivel.
A lépésre valószínűleg a magánszektorban létrejövő olyan valuták adtak okot, mint a tervek szerint idén induló Facebook Libra.

Harc a Facebook Librája ellen

A Facebook Libra projektjét illető tervei szabályozók és jegybankok figyelmét keltette fel világszerte.
Az angol bank arra figyelmeztetett, hogy a Libra szabályozása szükségszerű. Ez aztán több támogatót is arra késztetett, hogy elálljon a digitális pénz gondolatától.
A Libra júniusi bejelentése óta a jegybanki digitális pénzek (CBDC) iránt is megnőtt az érdeklődés. Az illetékesek főként amiatt aggódnak, hogy a Facebook új pénze akár a központi bankok szerepét is alááshatja, főleg az instabil pénzekkel rendelkező országokban. Ennek eredményeképp a Libra jelentős szabályozási intézkedéseknek néz elébe.
A CBDC gondolata – melynek célja, hogy javítsa a fizetési rendszerek és nemzetközi fizetések hatékonyságát – az egész világon egyre elterjedtebb.
A bank elárulta, hogy más globális fórumokkal és csoportokkal is együtt fog működni. Ilyen például a Pénzügyi Stabilitási Tanács vagy a Piaci Infrastruktúrák Bizottsága (CPMI), amelynek Cunliffe is elnökségi tagja.

A svédek is belehúztak

A svéd jegybank csak múlt hónapban jelentette be, hogy együttműködésre lép az Accenture tanácsadó céggel, hogy e-korona néven pilot platformot hozzon létre egy digitális valuta számára.
A Riksbank már egy ideje vizsgálja saját digitális valutájának gondolatát, tekintettel a svédországi készpénzhasználat gyors csökkenésére.
Fran Boait, a Positive Money ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a bankok lassan tudomásul veszik, mekkora előnyökkel járnak a digitális pénzek.
A pénzügyi rendszerünk jövője maroknyi bank és fizetési társaság kezében van, az egyensúly azonban fokozatosan elkezdett áthelyeződni a technológiai óriások felé.
A jegybankoknak fel kell gyorsítaniuk a digitális valutákat érintő terveiket, hogy biztosítsák az emberek biztonságos, egyszerű és gyors hozzáférését a nyilvános banki és fizetési szolgáltatásokhoz.
Ezen felül mindez hozzájárul ahhoz, hogy a rendszer ne szolgáljon ki magánérdekeket.

Olvastad már? A Chainalysis szerint a kriptotőzsdék lecsapnak a hackerekre

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

Rekordot döntött a kisebb bitcoin-tulajdonosok száma

Az FTX tőzsde csődjének az utóhatásai között olyan pozitív fejleményeket is találni, mint a 10-nél kevesebb bitcoint tartalmazó címek számának a megnövekedése. A kisebb befektetők...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!