Csökken a dollár dominanciája

-

A nemzetközi kereskedelemben egyre csökken a dollár használatának az aránya, és emiatt a dominanciája is egyre kisebb, erre figyelmeztetett a milliárdos befektető, Ray Dalio.

Elmondása szerint az oroszok ukrajnai inváziója miatti szankciók megmutatták a világ országainak, hogy az amerikai dollárban tartott pénzük nem biztos, hogy biztonságban van.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ennek következményeként a világ központi bankjainak a dollár-állománya csökkenni kezdett.

„A dollár valójában adósság. Aki dollárt tart, például egy központi bank, az egy adóslevéllel rendelkezik, egy ígérettel, hogy az adós, az USA, majd fizetni fog neki.”

Dalio elmondta, hogy az országok hajlandóak voltak vállalni ezeket a feltételeket, mivel így használni tudták a dollárt, márpedig a nemzetközi kereskedelemhez az kell.

Kína viszont aktívan elkezdte erőltetni a saját valutájának, a jüannak a használatát olyan országokkal, mint Brazília vagy Kazahsztán, hogy annak a segítségével üzleteljenek, így a jövőben lecsökkenhet a dollár iránti igény.

Ezzel egy időben pedig az oroszok elleni szankciók szintén a jüan felé terelik Moszkvát, ráadásul az Orosz Föderáció 330 milliárd dollárnyi tartalékát befagyasztotta az USA, amely szintén arra készteti az országokat, hogy próbáljanak meg valami mást használni, ne dollárt vagy eurót.

Dalio szerint az oroszok elleni szankciók nagymértékben növelték a dollárhoz kötődő kockázat mértékét, és a nemzetállamok körében jelentősen csökkent a kedv, hogy az USA pénzében tartsák a tartalékaikat.

A kereslet-kínálat egyensúlya így kezd megváltozni, főleg úgy, hogy az USA továbbra is önti a nemzetközi piacra a dollárt, hogy fedezze a saját kiadásait.

Ray Dalio egyértelműen elmondta, a dollár fegyverként való használata kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy csökkenni kezdett a jelentősége.

Elmondása szerint az USA legnagyobb ereje a katonaságában van, de a második legjobb eszközüknek a szankciók számítanak.

A szankciók azt jelentik, hogy az USA befagyasztja mások pénzét, mások vagyonát, ahogyan tette ezt az oroszok tartalékaival is. Ezt pedig Kína és a többi nemzet figyelmeztetésként értelmezte, amire reagálni kell.

Számos más közismert személyiség is kifejezte a meggyőződését, hogy a szankciók valójában az amerikaiaknak ártanak, és csökkentik a dollár erejét, és ezt a nézetet vallja az USA pénzügyminisztere, Janet Yellen is.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Egy évtizeden belül az USD a mainál sokkal kisebb jelentőségű lehet majd, főleg azért, mert fegyverként kezdték el használni a politikusok.

Nem csoda, hogy a BRICS-államok, Oroszország és Kína vezetésével, nekiláttak, hogy teljesen függetlenítsék magukat a dollártól.

zeta

Olvastad már? Robert Kiyosaki merész Bitcoin árfolyam jóslata

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!