Csendes fordulat: A központi bankok aranyvásárlásai nőttek júniusban

-

A központi bankok világszerte élénkítették az aranyvásárlásokat júniusban az Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint.

Ebben az időszakban a központi bankok összesen 55 tonna aranyat adtak hozzá tartalékaikhoz, miután három hónapnyi nettó értékesítés után döntöttek a vásárlás mellett.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A legszembetűnőbb aranyvásárló Kína volt, amely 21 tonna aranyat vásárolt.

A Központi bankok visszatértek az aranyvásárlásokhoz júniusban

A világ központi bankjai visszafordították három hónapos aranyeladási lendületüket, és vásárlásokat hajtottak végre júniusban.

Az IMF által kiadott nemzetközi pénzügyi statisztikák szerint a júniusi nettó aranyvásárlások elértek 55 tonnát, ebben az időszakban hat központi bank vásárolt aranyat.

Az egyik legnagyobb aranyvásárló a Török Központi Bank volt, amely újra megkezdte a vásárlásokat, miután a legutóbbi hónapokban aranyeladó volt a februári földrengés után bevezetett importtilalom miatt.

Mindemellett a Török Központi Bank 11 tonna aranyat adott hozzá hivatalos tartalékaihoz, amelyek június végére 440 tonnát tettek ki.

Krishan Gopaul, az Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régió vezető elemzője a Világ Arany Tanácsnál, a török aktivitást „fordulópontnak” nevezte a globális összvásárlásban, amely segítette a központi banki keresleti trend „állhatatosságát”.

Hat további bank is vásárolt aranyat, és csak két bank értékesített júniusban a statisztikák szerint.

Kína folytatja a vásárlási lázat

A legnagyobb aranyvásárló Kína volt júniusban, a Kínai Népi Bank (PBOC) 21 tonna aranyat adott hozzá tartalékaihoz.

Még akkor is, amikor más bankok az elmúlt három hónapban eladtak aranyat, Kína folytatta az aranyvásárlást, és nyolc hónapon át tartó vásárlási lázat fenntartott.

Kína az idei évben a legnagyobb aranyvásárló, 2023 során összesen 103 tonna aranyat adott hozzá tartalékaihoz.

A Lengyel Nemzeti Bank is az egyik legnagyobb aranyvásárló volt júniusban, 14 tonna aranyt adott hozzá tartalékaihoz, része egy kormányzati tervnek, amely akár 100 tonna arany vásárlásához is vezethetné az országot.

Lengyelország az elmúlt három hónapban vásárolt aranyat, 2023-ban összesen 48 tonnát adott hozzá tartalékaihoz.

Üzbegisztán, Csehország, Katar és India is növelte aranytartalékait júniusban.

Csak két ország adott el jelentős mennyiségű értékes fémet júniusban: Kazahsztán és Szingapúr.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Kazahsztán 3 tonna aranyat értékesített ebben az időszakban, ami azt jelzi, hogy a későbbi időszakban további értékesítésre kerülhet sor az értékes fémtartalékok kiegyensúlyozására.

Kazahsztán központi bankja kompromisszumot kötött azzal, hogy csökkenti az arany részarányát tartalékai között az „optimális szintre”, 50-55%-ra.

Szingapúr Monetáris Hatósága is csökkentette tartalékait 1 tonnával ugyanebben az időszakban.

Olvastad már? A Bank of England folytatja a stablecoin rendszerre vonatkozó terveit

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!