A Cardano befejezte az Alonzo hard forkot, így lehetővé vált a Plutus-alapú okosszerződés-szkriptek bevezetése.

Augusztus 12-én a Cardano azt tweetelte, hogy a frissítés sikeresen befejeződött a 290-es epochban, ami először teszi lehetővé az okosszerződések létrehozását és végrehajtását a nyilvános blokkláncon.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A mérföldkő megünneplése ellenére a Cardano megjegyzi, hogy ez még „a projekt korai szakasza”, és egy ugyanazon a napon közzétett blogbejegyzésben azt állítja, hogy most kezdődik el igazán a „küldetés”:

A Cardano bejelentette az Alonzo hard fork befejezését, ami a régóta várt okosszerződés-funkció bevezetését jelenti.

„Most kezdődik igazán a küldetés, amikor mi – az egész közösség – elkezdjük megvalósítani azt a víziót, amiért mindannyian oly régóta dolgozunk. Egy olyan decentralizált rendszer kiépítését, amely kiterjeszti a gazdasági identitást és a lehetőségeket mindenkire, mindenhol”.

Az Alonzo fork lehetővé teszi az okosszerződések írását a Cardano számára a Plutus szkriptek segítségével, amelyet a csapat úgy ír le, mint „egy célzottan kifejlesztett okosszerződés-fejlesztési nyelv és végrehajtási platform, amely a Haskell funkcionális programozási nyelvet használja”.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A csapat azonban arra bátorította a közösségét, hogy tartsa fenn az Alonzóval szembeni észszerű elvárásokat, kijelentve:

„Nagy elvárások nyugszanak ezen a frissítésen. Néhányak indokolatlanul nagyok. A Cardano figyelői talán a frissítés után azonnal elérhető, kifinomult, fogyasztóbarát DAappok ökoszisztémáját várják. Az elvárásokat itt kezelni kell.”

A Cardano egy nyilvános blokklánc, amelyet az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson alapított és az ő kutatócége, az IOHK fejlesztett ki.

Bár a Cardano azt ígérte, hogy az Ethereum dominanciájával vetekszik a decentralizált pénzügyi (defi) és Web3 alkalmazások tekintetében, a projektet sok kritika érte, mert a 2017 szeptemberi indulás ellenére eddig nem nyújtott okosszerződés-funkciókat.

Dominic Williams, a rivális platform, az Internet Computer alapítója a Cardanót a protokoll okosszerződések elindításához szükséges idő hossza miatt szidta, kijelentve:

„Meglep, hogy ez a lánc már 2 éve a piacon van, és csak most adja hozzá az okosszerződések támogatását, és az emberek örülnek ennek a fejlődésnek”.

A Cardano szeptember elején is összeszedte magát, miután az első DApp, amely elindult a teszthálózatán, a sikertelen párhuzamos tranzakciófeldolgozással kapcsolatos problémákkal találkozott.

A szókimondó Ethereum-maximalista, Anthony Sassano így tweetelt:

„Komolyan 6 év „szakértői” kutatás és egy 90 milliárd dollár feletti piaci tőke később, és az első dapp a Cardanón még a párhuzamos tranzakciófeldolgozást sem tudja elvégezni (vagyis pont azt, amire a defi-hoz szükség van)”.

A Cardano azóta igyekezett válaszolni a kritikára, és azt állította, hogy a protokollra épülő DAappok „nem korlátozódnak blokkonként egy tranzakcióra”.

A gyalázkodók ellenére a Candano frissítéseinek hájpja nemrégiben rekordmagasságba hajtotta a natív tokenjének, az adának az árfolyamát.

Az ada 192%-os ralit produkált a július végi 1,06 dolláros helyi mélypontról – a CoinGecko szerint 3,10 dollárra emelkedett szeptember 3-án. Az ada 2021 eleje óta is több mint 1600%-ot emelkedett.

Az ada azonban azóta megmártózott, és az elmúlt hetet nagyjából 2,30 és 2,80 dollár között ingadozva töltötte, ami arra utal, hogy sok spekuláns megvásárolta a pletykát, és eladta a hírt.

Olvastad már? A Bitcoin-bányászok sorra telepednek le a kínai kivonulás után

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!