Új kutatások szerint az ASIC bányászok a legjobb megoldásnak bizonyulnak a bitcoin jövőbeni hálózati biztonsága számára.

Az alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC) bányászat nagykereskedelmi kivitelezése a bitcoin számára akár kétezres tényezővel növelheti egy 51%-os támadás költségeit.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetemhez tartozó Rod Garratt a július 10-i Unitize konferencián mutatta be kutatása eredményét, amelyet Maarten van Oordttal, a kanadai központi bank kutatási tanácsadójával végzett.

A Bitcoin hálózatát érintő 51%-os támadás változó költségeit figyelték meg a hálózat biztonságához felhasznált eszköz típusának alapján. A kutatás arra a végeredményre jutott, hogy a hálózat teljes átkapcsolásával ASIC bányászokra jelentősen megerősítené a hálózat biztonságát.

Ennek fő oka az, hogy kevesebben használnak ASIC bányászokat és a bitcoin bányászaton kívül szinte semmire nem jók, így egy támadó nem lenne képes sokat profitálni egy támadás során használt eszköz eladásából. Következésképpen tehát, ha valaki egy nyereséges támadást szeretne végrehajtani, kétszer annyit kellene költenie sokkal nagyobb mennyiségű érmére, ez pedig logikusan költségesebb és kevésbé kivitelezhető.

A kutatás becslései szerint ahhoz, hogy a következő feleződést követő támadás nyereséges legyen, mintegy 157.000 – 530.000 bitcoinra lenne szükség a 100%-os ASIC bányászat mellett.

Mit jelent az 51%-os támadás?

Egy 51%-os támadás akkor következik be, amikor egy rosszindulatú bányász úgy próbálja meg manipulálni a blokklánc hálózatot, hogy a bányászati kapacitás 51%-át irányítja (ez az új blokkok elfogadásához szükséges minimum).

A támadó ezután a „valódi” blokklánc mellé egy alternatív blokkláncot hoz létre, a hálózat többi részét pedig átirányítja úgy, hogy az az új, manipulált láncot fogadja el a fő láncnak.

Ezen támadási stílus leggyakoribb megnyilvánulása az, hogy valaki ugyanazokat az érméket kétszer költi el. Ezt a folyamatot általában dupla költésnek (double spending) nevezik.

Aggódnak a Bitcoin biztonsága miatt

A Bitcoin közösségében többen elutasítják az ASIC bányászokat, amelyek 2017-ben láncelágazást okoztak, melynek eredményeként létrejött az ASIC-ellenálló Bitcoin Gold.

Garratt szerint ez volt az oka annak, hogy a Bitcoin Gold több sikeres 51%-os támadáson is átesett, melynek következtében 18 millió dollárnyi érme esetében került sor dupla költésre.

Ezzel szemben a Bitcoint még egyetlen ilyen támadás se érte. Szintén jelentős tényező azonban, hogy a Bitcoin megtámadása jóval drágább.

A Bitcoin hálózat néhány résztvevője aggódik a hálózat hosszú távú biztonsága miatt, mivel a blokkjutalmakat tranzakciós díjak váltják majd fel, így a bányászok idővel csupán a tranzakciós díjakra támaszkodhatnak, mint jutalom.

A lehetséges veszély azonban az, hogy ha a bányászok a tranzakciós díjakra támaszkodnak, akkor a nagyobb áringadozásokra a bányászok kikapcsolásával reagálnak, ezzel költséghatékonyabbá téve a hálózat támadását.

Garratt hozzátette, az ASIC gépek használatának további biztonsági előnye, hogy valószínűtlenebb az, hogy a bányászok áringadozások következtében kikapcsolják berendezéseiket, ezáltal pedig növelik a hálózat erősségét az áringadozásokkal szemben.

Olvastad már? A szakértők szerint az állami kriptopénzeknek univerzálisnak kell lenniük

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂