Bizonyos feltételek mellett adómentessé válik a Portugáliában történő kriptokereskedés

-

A portugál adóhatóság (PTA) múlt hónapban jelentette be, hogy a kriptopénzekkel történő kereskedés és fizetés mentesül hozzáadottérték-adó terhei alól.
A bejelentés szerint a jogkedvezmény azon a kriptopénzekkel történő fizetések esetében lesz elérhető, amelyek a portugál adótörvény 9-es cikkelyének 27/d paragrafusa értelmében szolgáltatásvásárlásnak minősülnek. [az ezekből származó bevételt tehát többé nem ragadja el a HÉ(j)A a szerk.].

Mindez azonban csak a magánszemélyeket érinti, a portugáliai vállalkozások továbbra is kötelesek hozzáadottérték-adóval, társadalombiztosítással és jövedelemadóval hozzájárulni az államkincstárhoz.
A portugál hatóság egyébként korábban már részesítette adókedvezményben a kereskedőket: az 5717/2015 törvény garantálja, hogy magánszemélyek esetében a kriptopénzek eladásából származó profit illetékmentes.
A 2018-ban közzétett iránylevek szerint a rejtvaluták eladása nem minősül tőkenyereségnek, ha a tokenek olyan pénzügyi termékek eladásából származnak, amelyeket a portugál törvények egyértelműen definiálnak, és amelyek általában 28%-os adóaránnyal rendelkeznek. Ezen felül a kriptovalutákkal történő kereskedés nem befektetési bevétel, amely más körülmények között szintén 28%-os adót követel meg.
Mivel a szabályozás csak magánszemélyek esetében érvényes, a vállalkozások kereskedésből vagy más tevékenységből származó bevétele továbbra is hagyományos jövedelemnek számít.
Aki tisztában van a portugál adórezsimmel, annak ez a két szabályozás egyáltalán nem meglepő. Tény, hogy Portugália egy rendkívül barátságos ország az adófizetők számára, hiszen a törvények kifejezetten arra lettek szabva, hogy vonzóak legyenek a magas nettó vagyonnal rendelkező magánszemélyek számára.
Sok más országgal ellentétben Portugáliában nem kell öröklés, ajándék vagy vagyon után adózni a helyi lakosoknak.

Ezek a jelentős adókedvezmények a nem reguláris adóalanyok számára vannak fenntartva, amelyekkel a magas színvonalú szakembereket szeretnék bevonzani a világ minden tájáról.
Ezek a magas értékű, rendhagyó csoportok 25%-os jövedelemadót élvezhetnek, amellyel elkerülhetik az akár 48%-os járulékokat is. Ezen felül 28%-os adót kötelesek fizetni az osztalékokból, tőkenyereségből és befektetési jövedelemből származó bevételeikből.
Éppen emiatt nem meglepő a portugál kormány kriptobefektetőkkel és -kereskedőkkel való bánásmódja.
Ha a fent írtak meggyőztek arról, hogy ideje Portugáliába költözni, előbb még nem árt megismerkedni az ott tartózkodásra vonatkozó szabályokkal.
Portugáliainak az a helyi lakos minősül, aki több mint 183 (nem feltétlenül egymást követő) napot  töltött Portugáliában 12 egymást követő hónap alatt.

Olvastad már? Hogy profitálj akkor, ha a bitcoinnak alacsony a volatilitása?

Az a személy, aki portugál adóalannyá válik, és 5 évig nem adózik portugál illetőséggel, kérvényezheti a bevándorlók számára fenntartott kedvezményeket. 5 év alatt azonban bőven megnövekedhet azon országok száma, akik hasonló, adómentes kriptokereskedést tesznek majd lehetővé.
Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Bitcoin bálnák segítettek a BTC-nek átlépni a 60.000 dollárt?

A Bitcoin (BTC) az elmúlt hetekben következetesen felfelé ívelő pályán volt, ami spekulációkat váltott ki az intézményi érdeklődés fenntarthatóságáról és annak lehetőségéről, hogy a BTC-t...

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!