Bitcoint bányászik az argentin állami olajvállalat

-

Az YPF Luz az állami olajtársaság leányvállalata, és a legnagyobb brazil olajmezőn, Vaca Muerta területén indítottak el egy tesztprogramot, amelyben a melléktermékként jelentkező gázzal bányásznak bitcoint.

A fúrás kezdeti szakaszában jelentkező gázt eddig fáklyázással égették el.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A bányászat viszont mindig is a lehető legolcsóbb energiát keresi a versenyképesség miatt, az elégetett gázt viszont gázmotorban is el lehet égetni, áramot termelve, és ez a módszer egyre jobban terjedőben van.

A projekt már harmadik hónapja fut, és már kezdik látni az alkalmazott technológia előnyeit, nem beszélve arról, hogy így a veszteség is csökken.

Az olajfúráskor talált gáz máshogyan nem hasznosítható, az infrastruktúra nem alkalmas arra, hogy begyűjtsék, és máshová szállítsák.

Így a felhasználási módot kell a helyszínre vinni, és eddig ez egyszerűen egy hatalmas gázégő volt, amellyel elégették a mellékterméket.

Az YPF Luz viszont mostanra már több ügyfelet is szerzett, akik igényt tartanak az ebből kinyerhető energiára, és le is telepítették a generátorokat a fúrási helyszínekre.

Martin Mandarano, a cég ügyvezetője elmondta, hamarosan újabb kísérletet indítanak el.

„Az első tesztüzem során 1 megawatt energiát generálunk. Időközben a második teszt is lassan elindul, még az év vége előtt, egy másik helyszínen, Bajo del Toro régióban. Az ottani kapacitás 8 MW körüli.”

Mandarano elmondta, hogy több céggel sikerült jó kapcsolatot kiépíteni az üzletmenet során, akik igényt tartanak az így megtermelt többlet energiára.

A fizetési mód változékony, ráadásul az ár sem fixen meghatározott. Néha a világpiaci ártól teszik függővé, de vannak olyan partnerek, akik mindenképpen előre megadott árral akarnak szerződést kötni.

A lényeg, hogy közösen tuják kialakítani, hogy milyen áron és milyen formában vásárolják meg az energiát a cégek.

A tevékenység során, mikor az adott kút fúrása véget ért, a teljes rendszert át kell költöztetni máshová. Emiatt, hogy a problémákat minimalizálják, a felszerelés a leginkább mozgatható formában van összeállítva, konténerekben kerül kialakításra.

Így ráadásul nem csak könnyen szállítható, de moduláris is lehet. Költöztetés során egyszerű felállítani az új helyszínen az egészet.

Mandanaro szerint a fő fókusz azon van, hogy egy meglévő problémára tudjanak nem megszokott megoldást találni.

„Nem a készletet visszük oda, ahol az igény jelentkezik, hanem az igény jön el oda, ahol megtalálható a kínálat. Ebben az esetben ez Vaca Muerta, amely több száz km-re van az olaj és energia felhasználási helyétől, ezért meg kellene oldani a szállítást, és ez egy komoly infrastruktúrális probléma.”

A térségből máshonnan is érkeztek hírek hasonló kezdeményezésekről. A Bitfarms például nemrégiben Argentínában, Rio Cuarto-ban kezdett el bitcoint bányászni.

Olvastad már? Jön az első blokkláncos játék a Sega-tól

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb adag bitcoint akar vásárolni a MicroStrategy

Az előző negyedévben a MicroStrategy 34 millió dollár értékben adott el bitcoint, hogy a veszteségeket le tudják írni az adójukból. A 2022-es év papíron nagy...

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!