Kína, és a hasonló országok BTC bányászainak mintegy 78 százaléka megújuló energiaforrásokat használ gépeinek áramellátására, így védekeznek a villamos energia pazarlása ellen – derül ki egy új Coinshares kutatásból.

Olvastad már?  Vitalik Buterin doktori címet kapott

 

Az Egyesült Királyságban működő digitális vagyonkezelő vállalat érvelése szerint „a Bitcoin bányászok csak legvégső esetben üzemelnek villamos energia vásárlóként”, amely épp ellentétben áll a mainstream médiában megjelent hírekkel, miszerint komoly veszélyt jelent a környezetre.

Csak legvégső esetben vásárolnak

A Coinshares „The Bitcoin Mining Network” című jelentésében megállapítja, hogy a kriptovaluta-bányászati iparág Kínában rengeteg tiszta energiát használ fel – itt a kormány dollármilliárdokat ölt a különböző nap-, szél- és vízerőművek fejlesztésébe. A Kínai bányászok tevékenysége az egész világ BTC bányászatának 60 százalékát teszi ki.

Ugyanígy a megújuló energiaforrások használata dominál az északnyugati régiókban, olyan Egyesült Államokbeli államokban mint Washington vagy Oregon, illetve a kanadai British Columbia tartományban is. Sok skandináv bányász is megújuló energiaforrásokat alkalmaz. Ezek a régiók a teljes BTC bányászat 35 százalékát teszik ki.

Ám Kína nagy volumenű beruházásai a villamos energiahálózat fejlesztésére ahhoz vezettek, hogy a hálózatüzemeltetők immár büntetik ha valaki elpazarolja a megújuló energiaforrásokból nyert többletáramot.

A Coinshares felmérése kiderítette, hogy a Kínai bányászok legnagyobb része inkább kevesebb elektromosságot alkalmaz műveleteinek fedezésére, mint hogy hagyja kárba veszni a feleslegesen fennmaradó energiát.

„Az energiaellátás adatai, és a kínai kriptovaluta bányászattal kapcsolatos tevékenységek helye alapján, a közös narratívával ellentétben azt állapítottuk meg, hogy a globális BTC bányászati kapacitás legnagyobb része megújuló energiaforrásokról üzemel.” – írja Christopher Bendiksen, Samuel Gibbons és Eugene Lim a jelentésben.

 

A kutatás arra is rámutat, hogy globálisan is az jellemző, hogy az egyes bányászati vállalatoknak azok a területek adnak otthont, amelyek energiaellátásában a megújuló források dominálnak, mint például a kínai Szecsuán tartomány a maga 90 százalékos részesedésével. A kutatók szerint a BTC bányászat segít megelőzni az energia pazarlását, felesleges termelését.

A szerzők részletezték:

„Ha a bányászat iránti igény továbbra is nő, a kereslet önmagában lehetővé tehetné olyan megújuló energiaforrás lelőhelyek felhasználását is, amelyek jelenleg gazdaságosság tekintetében nem érnék meg.”

Téves narratíva

Az eredmények erősen megkérdőjelezik a mainstream médiában terjedő információkat, amelyek szerint a BTC bányászat sok szén felhasználásával előállított villamos energiát emészt fel – ahogy sok tudós is ezt gondolja.

A Hawaii Egyetem kutatói a közelmúltban bocsátottak ki egy, a Bitcoin bányászat környezetre gyakorolt hatását feltérképező tanulmányt. Ebben arra a következtetésre jutottak, hogy a bányászat két évtizeden belül már érzékeltetheti hatását a globális felmelegedésben, az energia- és közlekedésiparhoz hasonló mértékben.

A kutatók kimutatásukat egy 40 különböző technológiát vizsgáló eljárás alapján készítették el: „a mosogatógépektől és az e-book olvasóktól az internetig és elektromos áramellátásig. Ebből becsülték meg a kriptovaluták bányászatának következő években tapasztalható hatását”.

A bányászat azonban komoly számítási teljesítményt igénylő folyamat, amelyhez gyakran igen drága eszközöket használnak, így legtöbbször nem könnyű helyes becslést készíteni a technológia ökonómiai lábnyomáról.

Az, hogy a Hawaii Egyetem kutatói olyan háztartási eszközök fogyasztásával hasonlítják össze a bányászati folyamatok fogyasztását, mint egy mosogatógép, egyáltalán nem segít – sokkal helyesebb lenne inkább a bankszektor energiafelhasználásához viszonyítani.

A bányászok 78 százaléka megújuló energiaforrásokat használ.

A Coinshares kimutatásában 77,6 százalékra becsüli azoknak a bányászoknak a számát, akik tiszta energiát (például: víz) alkalmaznak a műveletek elvégzéséhez, ez pedig „majdnem minden más nagy méretű iparágnál zöldebbé teszi” a kriptovaluták bányászatát.

Az iparban tevékenykedők is tisztában vannak az energiatakarékosság fontosságával: a felmérésben is olvasható, hogy mivel Észak-Kínában (az ország egy másik kulcsfontosságú bányászközpontjában) folyamatosan hűl a hőmérséklet, a bányászati központok csökkentik a hardverek hűtőrendszerének aktivitását, ezzel is csökkentve a fogyasztást.

Vegyél részt promóciós játékunkban, és vidd el a több mint 20.000 forint összértékű nyeremények egyikét!

„Ezek alapján tehát úgy véljük, hogy a kriptovaluták bányászatának káros hatásairól szóló állítások teljességgel nélkülözik azt a tényt, miszerint a legtöbb bányász a legköltséghatékonyabb energiaellátási formát választva megújuló energiaforrásokat alkalmaz.” – írja a Coinshares.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!