Bírságot kapott a VanEck a bitcoin ETF miatt

-

Az amerikai befektetési vállalat, a VanEck januárban elindította a saját spot piaci bitcoin ETF termékét, most viszont a SEC megbírságolta, mert megsértette az átláthatósági törvényeket.

A cég felbérelt egy közösségi média influenszert, ezt viszont nem jelentette be hivatalosan.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az influenszer munkája fontos szerepet játszott a cég ETF-indításában, a SEC pedig a saját honalpján kiadott közleménybe úgy fogalmazott, hogy a VanEck nem közölte a nyilvánossággal, hogy egy közösségi média szakértőt is alkalmaz, holott a cég termékeit értékesítő pénzügyi tanácsadók tudatában voltak ennek a ténynek.

A VanEck még 2021-ben kezdett együttműködni az influenszerrel, egy akkor indított ETF, a Social Sentiment ETF ügymenete során.

A SEC úgy találta, hogy a VanEck ráadásul egy jól kialakított bónusz-rendszert vezetett be, amely arra ösztönözte a résztvevőket, hogy minél nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a marketing területén, és ennek során az ETF növekedésétől tették függővé a díjazás növekedését is.

A SEC végül arra jutott, hogy bár ezek a megoldások nem ütköznek törvénybe, a VanEck jelentési kötelezettséggel rendelkezik, hiszen a törvény meghatározza, hogy milyen transzparencia mellett kell működnie az ilyen vállalatoknak.

A külsős szakértő bevonását, valamint az ehhez hozzárendelt díjazást egyaránt jelenteni kellett volna az illetékesek felé, a VanEck viszont ezt elmulasztotta.


A SEC így 1,7 millió dolláros bírságot szabott ki a cégre.

Andrew Dean, a SEC egyik tisztviselője elmondta, hogy a VanEck adatszolgáltatási hiányossága miatt a cég vezetősége nem rendelkezett megfelelő információkkal arról, hogy egy ilyen megállapodás mennyibe is kerül számukra, és azt sem tudták, hogy pontosan mit kapnak a pénzükért, milyen szolgáltatásokban részesülnek.

A sajtóhoz eljuttatott közleményben a SEC elmondta, a VanEck elfogadta a megállapodást, hogy 1,7 millió dolláros büntetést fizessen, mivel megszegte a befektetési vállalatokra, és a befektetési tanácsadókra vonatkozó törvényeket.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A VanEck, mint ETF-kibocsátó, idáig 76 millió dollárnyi befektetést kapott a spot bitcoin ETF-be, az elindulás óta eltelt bő egy hónap alatt.

A cég saját becslései alapján további tőkebevonásra is számíthatnak. Matthew Siegel, a VanEck digitális eszközökért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy 2024 első negyedévében szerintük át tudják majd lépni az egymilliárd dolláros befektetési összeget.

Olvastad már? Mém érme a nagy profitért: A Scotty the AI előértékesítése lazán átlépte a 400 ezret

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb 3 Ethereum token, amivel 2024-ben kriptomilliomossá válhatsz

Az Ethereum tokenek hatalmasat emelkedtek a kriptopiacon az Ethereum ETF-ek jóváhagyásával kapcsolatos közelmúltbeli bejelentés miatt. A kriptoelemzők arra számítanak, hogy az Ethereum hálózat és az összes...

Top 5 altcoin, hogy egy kis befektetésből vagyont termeljünk

A kriptopiac 2024-ben is pezseg. Elérkezett lehet a pillanat, hogy felfedezzük az altcoinokat, amelyek hatalmas potenciális nyereséget kínálhatnak. Ez az útmutató öt olyan ígéretes lehetőségbe...

Tranzakciós adót vezetne be Törökország a kriptokereskedésre

Törökország új adók bevezetésére készül, beleértve a kriptopénz-kereskedelemre kivetett 0,03%-os tranzakciós adót, egy jelentős adóügyi reform részeként. A lépés célja az ország 2023-as földrengések okozta...

Mark Cuban szerint a „Gensler” miatt Biden elveszítheti az elnökséget, a DTX Exchange túlszárnyalhatja az olyan DeFi titánokat, mint a Chainlink és az Avalanche

Vendégbejegyzés Mark Cuban szerint a SEC elnöke, Gary Gensler nagyban befolyásolhatja a következő elnökválasztást. Cuban úgy véli, hogy szigorú politikája Joe Biden elnöki székébe kerülhet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!