A bitcoin a maga egész világot átível rendszerével még mindig a legnépszerűbb kriptopénz. De mit is mond el a rendszer csomópontjainak eloszlása arról, hogy mennyire elterjedt a legnépszerűbb kriptopénz világszerte?

Olvastad már? Nasdaq-kal a manipuláció ellen

A csomópontok globális eloszlása

A Themetafriend 2019-es kutatása alapján 36 olyan ország van jelenleg a világon, ahol a népesség legalább 1%-a használ bitcoint. A tanulmány azt feltételezte, hogy kapcsolat van az országban található bitcoincsomópontok száma és az ország bitcoinfelhasználói között.

Ezt az arányt vizsgálva nagyjából megtudhatjuk, hogy mennyi bitcoinfelhasználó van világszerte. A következőkben a különböző kontinenseken található bitcoinhasználók számát becsüljük meg.

Forrás: cryptocoingrowth.com
Európa és Észak-Amerika

Észak-Amerikát és Európát aligha lehet kihagyni bármilyen technológiai fejlődéssel kapcsolatos párbeszédből. A 36 ország közül, melyben a lakosság legalább 1%-a használ bitcoint, 26 ezen a két kontinensen található.

Ezek az országok Kanada, Franciaország, Belgium, Fehéroroszország, Németország, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesül Államok, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Románia, Izland, Szlovénia és Svédország.

Forrás: cryptocoingrowth.com

Ha a Bitnodes adatai alapján megnézzük, hogyan oszlanak el világszerte a bitcoincsomópontok, akkor láthatjuk, hogy nagyon sűrűn helyezkednek el Európában és Észak-Amerikában. A 10 ország közül ahol a legtöbb bitcoinnódum található, csak három van Észak-Amerikán és Európán kívül (Kína, Szingapúr, Japán)

Dél-Amerika, Ázsia és Ausztrália

2018-ban a Bitcoinist számolt be róla, hogy a világszerte működő bitcoincsomópontok száma átlépte a 10.000-et. A Coin Dance legújabb adatai szerint, a Bitcoin rendszerén jelenleg 10.071 teljes értékű csomópont üzemel, illetve további 61.000 egyéb nódummal rendelkezik.

Japánt és Szingapúrt leszámítva, Dél-Korea, Ausztrália és India lakosságának is legalább 1%-a bitcoinfelhasználó. Kína ezzel szemben nem üti meg ezt a kritériumot, ami azért érdekes, mivel India is hasonló lakossággal rendelkezik, mégis szerepel a listán.

Dél-Amerikában Brazília, Urugay és Argentína rendelkezik a legtöbb felhasználóval, de érdekes módon Venezuela nem kiemelkedő ilyen tekintetben.

Afrika

Afrikában egyedül a Dél-Afrikai Köztársaságban találhatunk számottevő felhasználót. A kutatás szerint Afrika legdélibb országának nagyjából 0,1-0,99 százaléka bitcoinfelhasználó. Olyan helyeken, mint Angola és Tanzánia, ez az arány 0,01 és 0,099 % között mozoghat.

A szabadon elérhető villamos energia Afrikában sok helyen még mindig luxusnak számít, szóval nem meglepőek a kutatás eredményei. A Bitnodes szerint Dél-afrikai Köztársaságban találhatjuk a kontinens a legtöbb csomópontját, amely a világranglistán a 33. helyet foglalja el.

A kutatás nem mutat teljes képet

A Themetafriend kutatási módszere a csomópontok alapján mérte fel a felhasználók számát. Fontos megjegyezni, hogy ez a módszer nem mutatja meg teljes pontossággal, hogy mennyire is elterjedt a bitcoin.

Például sok afrikai ország nem futtat csomópontokat, mivel nincs folyamatos áramszolgáltatás, vagy ehhez szükséges hardver. A Google Trends adatai szerint Nigériából érkezik az egyik legtöbb keresés a bitcoinra, de a mellékelt térképen narancssárgával (alacsony felhasználás) van jelölve az ország.

Forrás: cryptocoingrowth.com

A bitcoin elfogadottságának mértéke a csomópontokon kívül számos egyéb tényezőtől is függ. Ilyen a bányászat, a csereeszközként való felhasználhatóság, valamint az infrastruktúra.

Venezuela a térkép szerint nem futtat jelentős számú csomópontot, de az ország nagyon aktív a Localbitcoins adatai szerint.

Olyan helyeken mint Kína és Izland – ahol olcsó az áram, de a bitcoinfelhasználás nagyon szabályozott – sokkal népszerűbb a bányászat.

Ezzel ellentétben, Japánban és Hollandiában egyre több termékért és szolgáltatásért fizethetünk már bitcoinnal.

Az USÁ-ban és Svájcban jóval több bitcoinautomatát találhatunk, mivel ezek az országok jobban odafigyelnek a bitcoin fizetőeszközként való elfogadására.

Ehhez képest Vietnámban és a Kelet-Ázsiai régióban inkább csak pénzutalásra használják fel a kriptopénzt.

Képek: cryptocoingrowth

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép napod!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük