Bank of England: „kamatemelésének eredménye a gazdaságot lassítja és az inflációt csökkenti”

-

A Bank of England (BoE) legutóbbi kamatemelése, mely elérte a 15 éves csúcsot, az 5,25%-ot, hatékony lépésnek bizonyul a gazdaságban – ezt erősíti meg a főgazdasági szakértő.

A munkaerőpiacra is határozottan lassító hatása van, miközben csökkenti az inflációs nyomásokat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez nem csak reményteljes találgatások, hanem adatokkal alátámasztott tények.

Az infláció háttérbe szorul, a munkaerőpiac lenyuszik

A Bank of England az előző heti rendkívüli 0,25%-os kamatemelése után Huw Pill közgazdász nyilvános online előadást tartott az intézmény friss előrejelzéseiről.

Kiemelte, hogy a folyamatos monetáris szigorítás hatásai már elkezdtek megmutatkozni. Az alapvető árucikkek és az energia költségei csökkentek, és ugyanezt a trendet követte az infláció is.

Ez a szigorító monetáris politika, állítása szerint, elkezdte csökkenteni az makacs infláció hosszú távú gazdasági zavaró hatásának esélyeit.

Pill reménykedően tekint a bérek növekedésének fokozatos csökkenésére, még akkor is, ha a Monetáris Politikai Bizottság (MPC) úgy véli, hogy a jelenlegi béremelkedési ütem nem kompatibilis a 2%-os inflációs céllal.

A közgazdász szerint a monetáris szigorítás azt teszi, amire tervezték: működik.

Kamat és a reagáló gazdaság

Pill és öt MPC kollégája támogatták az előző héten lezajlott 0,25%-os emelést, amely az utolsó 14 hónapban a sorozatban bekövetkezett kamatemelés volt.

Az igazi próba szeptember 21-én következik, amikor a kilenctagú testület szavaz majd egy újabb potenciális kamatemelésről.

A következő kamatemelési szavazatok döntő tényezői a következő havi inflációs és munkaerőpiaci adatok lesznek.

Pill narratívájában jelentős fordulat, hogy azt sejteti, a jelenlegi kamatlábak elkezdték nyomás alá helyezni a gazdaságot.

Ha az MPC továbbra is fenntartja ezeket a magas kamatlábakat, akkor az inflációra nehezedő terhek várhatóan fennmaradnak.

A globális monetáris politikák látszólag kevésbé szigorú irányba tolódnak el.

Elizabeth Martins, a HSBC vezető közgazdásza úgy véli, hogy a Bank of England sem kivétel ez alól, annak ellenére, hogy küzd a magas maginflációval és béremelkedéssel.

A jövőre vonatkozó előrejelzések stabilitás irányába mutatnak. Mivel a gazdaság már érzi a kamatlábak nyomását, Martins úgy várja, hogy az MPC csak egy további emelést keres szeptemberben, azután pedig a kamatlábak egész 2024-ben magas szinten maradnak.

A monetáris szigorítás következményei lassan érezhetővé válnak az Egyesült Királyság háztartásaiban, különösen azoknál a háztartásoknál, akik fix kamatozású jelzáloghitelt választottak.

A magasabb költségek nyomása csak akkor lesz érezhető, amikor ezek a háztartások újrafinanszírozzák magukat.

Azonban a kamatlábak égbekiáltó emelkedésének egyéb hatásai, mint például egy megerősödött árfolyam és a lakásberuházás csökkenése, már most is nyilvánvalóvá válnak.

A Bank of England úgy véli, hogy ezek az hatások anélkül kezdenek kibontakozni, hogy bármilyen szokatlan időbeli késés lenne.

Pill biztosítása ellenére, hogy az MPC egyensúlyt teremt a kockázatok között, az ember nem tudja nem feltenni a kérdést, hogy az intenzív szigorítási politika milyen potenciális gazdasági veszélyeket okozhat.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Mindent figyelembe véve, a Bank of England stratégiái úgy tűnik, célt érnek el. Azonban a kérdés továbbra is fennáll, milyen költségekkel jár mindez?

Az intézkedések gazdaságra gyakorolt hatásait még teljesen meg kell értenünk. Addig is, egy magas tétű várakozásra épülő játék ez – várunk és meglátjuk.


Olvastad már? A Bitcoin készen állhat a fellendülésre?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!