Bajban az orosz gazdaság, új csúcson az USDT a rubellel szemben

-

Az orosz központi bank a fiat valuta növekvő inflációja elleni azonnali ellenintézkedésként február 28-án megduplázta az irányadó kamatlábakat 9,5%-ról 20%-ra
Az amerikai dollárhoz kötött stabilcoin, a Tether (USDT) öt nap alatt több mint 30%-os emelkedésnek volt tanúja az orosz rubelhez képest – ezzel is rávilágítva a hagyományos pénzügyi rendszer ellen folyó háború negatív és azonnali hatására.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Cointelegraph Markets Pro és a Binance kriptotőzsde adatai azt mutatják, hogy a rubel (RUB) infláción megy keresztül, mivel az USDT/RUB kereskedési pár – a történelemben először – átlépte a 105 rubelt.

USDT/RUB árfolyam alakulása. TradingView

A kiugrást megelőzően az USDT/RUB kereskedési pár viszonylag stabilan 80 rubel alatti piaci árfolyamot tartott.
Az orosz-ukrán háború kezdetével azonban február 24-én a rubel USDT-vel szembeni piaci árfolyama megugrott, és pillanatnyilag meghaladta a 90 rubelt.

A feszültség fokozódásával párhuzamosan az Európai Bizottság február 27-én bejelentette, hogy az orosz bankok kivonását tervezi a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) pénzügyi üzenetküldő rendszerből.


Ezzel az idősíkkal párhuzamosan a rubel értéke csökkenést szenvedett el, és tovább veszített vásárlóerejéből 30%-kal – amit az infláció felemésztett.
Az orosz központi bank a fiat valuta növekvő inflációja elleni azonnali ellenintézkedésként február 28-án megduplázta az irányadó kamatlábakat, 9,5%-ról 20%-ra.
A központi bank szerint:

„Az irányadó kamatláb emelése biztosítja a betéti kamatok olyan szintre történő emelkedését, amely szükséges a megnövekedett leértékelődési és inflációs kockázatok ellensúlyozásához. Erre a pénzügyi és árstabilitás támogatása és a polgárok megtakarításainak az értékvesztéssel szembeni védelme érdekében van szükség”.

Emellett a kormány arra is felszólította az orosz vállalatokat, hogy devizabevételeik 80%-át adják el, mivel a teljes nemzetközi pénzügyi tilalommal kapcsolatos fenyegetések uralkodnak.
A másik oldalon a Bitcoin (BTC) és altcoin kereskedési volumen az ukrán kriptotőzsdéken 200% fölé ugrott a fiat stabilitásával kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette.
Ahogy arról a Cointelegraph beszámolt, a Kuna nevű nagy kriptotőzsde, amelynek volumene február 21-én 1 millió dollár alatt volt, három nap alatt közel 4,1 millió dollárra ugrott fel.

Az Ukrán Nemzeti Bank készpénzkorlátozásokat is bevezetett, beleértve a készpénzfelvételi korlátokat, és egyenesen betiltotta a határokon átnyúló devizavásárlásokat és -kiutalásokat.

Olvastad már? A BetPro és a kriptoökoszisztéma összefonodása

Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Kripto Kritik

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!