A 37 joghatóságot és két regionális szervezetet tömörítő Pénzügyi Akciócsoport „problémásnak” minősítette Málta kezdeti törekvését a kriptovaluta-üzletág bevonzására.

Málta stratégiája, hogy a digitális eszközök globális enklávéjává váljon, úgy tűnik, működik, bár a laza szabályozási felügyelet aggodalmakat vetett fel a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények miatt.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Nagyjából 71 milliárd dollár, azaz 60 milliárd euró értékű kriptovaluta ment át Máltán azóta, hogy az apró mediterrán állam 2017-ben először fogadta el a „blokkláncsziget” stratégiáját – jelentette a Times of Malta vasárnap.

Bár Málta az elmúlt években korszerűsítette kriptográfiára összpontosító szabályozását, a pénzügyi megfigyelők aggódnak amiatt, hogy az ország pénzmosás elleni rendszere elég szilárd-e.

A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a múlt héten Párizsban ülésezett, hogy megvitassa, felkerüljön-e Málta azon országok listájára, amelyek nem teljesítették a pénzügyi bűnözés megállítására vonatkozó kötelezettségeiket.

A pénzügyi felügyeletet konkrétan az aggasztja, hogy Málta 2017-ben és 2018-ban, amikor az ágazat sokkal kevésbé volt szabályozva, igencsak erőltette a kriptovaluták befogadását.

A FATF tisztviselői aggodalmukat fejezték ki az ország bűnüldözési rendszerével kapcsolatban is.

Több blokkláncvállalat 2018-ban Máltán alapította meg székhelyét, köztük a Binance kriptopénzváltó is, a kedvezőbb törvényekre számítva.

Az országban letelepedett cégek legfeljebb egy évig engedély nélkül működhettek.

Egy iparági forrás a Times of Maltának elmondta, hogy az egyéves türelmi idő hozzájárult ahhoz, hogy „robbanásszerűen megnőtt a kriptopénztőzsdék által engedély nélküli környezetben végrehajtott, nagy kockázatú tranzakciók száma”.

Ennek ellenére Málta továbbra is kedvező célpontnak számít a kriptopénzekkel foglalkozó cégek számára.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a Crypto.com nemrég megszerezte a máltai 3. osztályú virtuális pénzügyi eszköz engedélyt, ami megnyitotta az utat a kriptovaluták szélesebb körű elismerése előtt az Európai Unióban.

2020 júniusában Málta kiszélesítette blokkláncambícióit, sokkal inkább a digitális eszközök felé fordulva, mint az elfogadás és az üzleti növekedés előmozdításának módja.

„Elmozdulunk a blokkláncszigetről a digitális sziget felé, mert jobban hiszünk ebben a holisztikus vízióban, amely minden szempontot és technológiai összetevőt magában foglal” – mondta akkor a Cointelegraph-nak Kearon Bruno, a Málta gazdasági portfóliójának növelésével megbízott Digitális Gazdaság Think Tank elnöke.

Olvastad már? Egy kriptocég vezérigazgatója szerint az idei rali nem ugyanolyan, mint a 2017-es

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!