Bajban a blokkláncsziget: a FATF szerint problémák vannak a máltai szabályozással

-

A 37 joghatóságot és két regionális szervezetet tömörítő Pénzügyi Akciócsoport „problémásnak” minősítette Málta kezdeti törekvését a kriptovaluta-üzletág bevonzására.
Málta stratégiája, hogy a digitális eszközök globális enklávéjává váljon, úgy tűnik, működik, bár a laza szabályozási felügyelet aggodalmakat vetett fel a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények miatt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nagyjából 71 milliárd dollár, azaz 60 milliárd euró értékű kriptovaluta ment át Máltán azóta, hogy az apró mediterrán állam 2017-ben először fogadta el a „blokkláncsziget” stratégiáját – jelentette a Times of Malta vasárnap.
Bár Málta az elmúlt években korszerűsítette kriptográfiára összpontosító szabályozását, a pénzügyi megfigyelők aggódnak amiatt, hogy az ország pénzmosás elleni rendszere elég szilárd-e.
A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a múlt héten Párizsban ülésezett, hogy megvitassa, felkerüljön-e Málta azon országok listájára, amelyek nem teljesítették a pénzügyi bűnözés megállítására vonatkozó kötelezettségeiket.
A pénzügyi felügyeletet konkrétan az aggasztja, hogy Málta 2017-ben és 2018-ban, amikor az ágazat sokkal kevésbé volt szabályozva, igencsak erőltette a kriptovaluták befogadását.
A FATF tisztviselői aggodalmukat fejezték ki az ország bűnüldözési rendszerével kapcsolatban is.
Több blokkláncvállalat 2018-ban Máltán alapította meg székhelyét, köztük a Binance kriptopénzváltó is, a kedvezőbb törvényekre számítva.
Az országban letelepedett cégek legfeljebb egy évig engedély nélkül működhettek.
Egy iparági forrás a Times of Maltának elmondta, hogy az egyéves türelmi idő hozzájárult ahhoz, hogy „robbanásszerűen megnőtt a kriptopénztőzsdék által engedély nélküli környezetben végrehajtott, nagy kockázatú tranzakciók száma”.
Ennek ellenére Málta továbbra is kedvező célpontnak számít a kriptopénzekkel foglalkozó cégek számára.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a Crypto.com nemrég megszerezte a máltai 3. osztályú virtuális pénzügyi eszköz engedélyt, ami megnyitotta az utat a kriptovaluták szélesebb körű elismerése előtt az Európai Unióban.
2020 júniusában Málta kiszélesítette blokkláncambícióit, sokkal inkább a digitális eszközök felé fordulva, mint az elfogadás és az üzleti növekedés előmozdításának módja.

„Elmozdulunk a blokkláncszigetről a digitális sziget felé, mert jobban hiszünk ebben a holisztikus vízióban, amely minden szempontot és technológiai összetevőt magában foglal” – mondta akkor a Cointelegraph-nak Kearon Bruno, a Málta gazdasági portfóliójának növelésével megbízott Digitális Gazdaság Think Tank elnöke.

Olvastad már? Egy kriptocég vezérigazgatója szerint az idei rali nem ugyanolyan, mint a 2017-es

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.02.

Prémium Bitcoin A Bitcoin pénteken megtörte négynapos veszteségsorozatát, miután a hírek szerint az amerikai szenátus elfogadta az adósságplafon emeléséről szóló törvényjavaslatot. Ezzel megelőzték a hétfői határidőt, ami a...

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!