Bajban a blokkláncsziget: a FATF szerint problémák vannak a máltai szabályozással

-

A 37 joghatóságot és két regionális szervezetet tömörítő Pénzügyi Akciócsoport „problémásnak” minősítette Málta kezdeti törekvését a kriptovaluta-üzletág bevonzására.
Málta stratégiája, hogy a digitális eszközök globális enklávéjává váljon, úgy tűnik, működik, bár a laza szabályozási felügyelet aggodalmakat vetett fel a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények miatt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nagyjából 71 milliárd dollár, azaz 60 milliárd euró értékű kriptovaluta ment át Máltán azóta, hogy az apró mediterrán állam 2017-ben először fogadta el a „blokkláncsziget” stratégiáját – jelentette a Times of Malta vasárnap.
Bár Málta az elmúlt években korszerűsítette kriptográfiára összpontosító szabályozását, a pénzügyi megfigyelők aggódnak amiatt, hogy az ország pénzmosás elleni rendszere elég szilárd-e.
A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a múlt héten Párizsban ülésezett, hogy megvitassa, felkerüljön-e Málta azon országok listájára, amelyek nem teljesítették a pénzügyi bűnözés megállítására vonatkozó kötelezettségeiket.
A pénzügyi felügyeletet konkrétan az aggasztja, hogy Málta 2017-ben és 2018-ban, amikor az ágazat sokkal kevésbé volt szabályozva, igencsak erőltette a kriptovaluták befogadását.
A FATF tisztviselői aggodalmukat fejezték ki az ország bűnüldözési rendszerével kapcsolatban is.
Több blokkláncvállalat 2018-ban Máltán alapította meg székhelyét, köztük a Binance kriptopénzváltó is, a kedvezőbb törvényekre számítva.
Az országban letelepedett cégek legfeljebb egy évig engedély nélkül működhettek.
Egy iparági forrás a Times of Maltának elmondta, hogy az egyéves türelmi idő hozzájárult ahhoz, hogy „robbanásszerűen megnőtt a kriptopénztőzsdék által engedély nélküli környezetben végrehajtott, nagy kockázatú tranzakciók száma”.
Ennek ellenére Málta továbbra is kedvező célpontnak számít a kriptopénzekkel foglalkozó cégek számára.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a Crypto.com nemrég megszerezte a máltai 3. osztályú virtuális pénzügyi eszköz engedélyt, ami megnyitotta az utat a kriptovaluták szélesebb körű elismerése előtt az Európai Unióban.
2020 júniusában Málta kiszélesítette blokkláncambícióit, sokkal inkább a digitális eszközök felé fordulva, mint az elfogadás és az üzleti növekedés előmozdításának módja.

„Elmozdulunk a blokkláncszigetről a digitális sziget felé, mert jobban hiszünk ebben a holisztikus vízióban, amely minden szempontot és technológiai összetevőt magában foglal” – mondta akkor a Cointelegraph-nak Kearon Bruno, a Málta gazdasági portfóliójának növelésével megbízott Digitális Gazdaság Think Tank elnöke.

Olvastad már? Egy kriptocég vezérigazgatója szerint az idei rali nem ugyanolyan, mint a 2017-es

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!