Azonnal készpénzre váltják a digitális jüanban kapott fizetésüket a kínaiak

-

A kínai CBDC-program egyes résztvevői állítólag haboznak megtartani a digitális jüant, számos aggályt említve az államilag támogatott digitális valuta használatával kapcsolatban.

A projektnek állítólag még mindig vannak gyerekbetegségei, és a sajtóhírek szerint egyes kínai állami alkalmazottak, akiket e-CNY-ben, digitális jüanban fizetnek, ritkán használják ezt a gyakorlatban, inkább készpénzre váltják.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Aki kapja, adja

A South China Morning Post május 13-i cikke szerint Kína egyes városaiban elkezdték digitális jüanban fizetni az állami alkalmazottak bérét, de az emberek többsége azonnal készpénzre váltja.

„Inkább nem tartom a pénzt az e-CNY alkalmazásban, mert ha ott hagyom, nem kapok kamatot. Nem is sok hely van, online vagy offline, ahol használhatnám az e-jüant.”

Andrew Wang, egy köztisztviselő elmondta, hogy nem aggódik túlságosan a digitális valuta gondolata miatt, mivel csak a fizetésének egy kis részét fizetik digitális jüanban.

digitális jüan
Forrás: Kyodo

A felesége azonban, aki teljes fizetését digitális jüanban kapja, azonnal hagyományos készpénzre váltja a digitális készpénz hasznosságának hiánya miatt.

„Nem tudjuk betétbe helyezni a pénzt a bankszámlánkon, és nem tudunk pénzügyi termékeket vásárolni az e-CNY tárcával.”

A CBDC tranzakciókat látja az állam

A SCMP jelentése szerint bár Kína állítólag már egy évtizede készpénzmentes társadalomnak számít, sok kínai állampolgár továbbra is habozik digitális valutákat, mint a digitális jüant használni a szélesebb körű állami megfigyeléstől való félelem és a korlátozott felhasználási esetek miatt.

Ezen aggályok ellenére 2023. július 20-ig több mint 250 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolítottak le digitális jüanban Yi Gang, a Kínai Népbank volt elnöke szerint.

Ye Dongyan, a pekingi Cheung Kong Graduate School of Business kutatója elmondta, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az adatvédelem és a biztonság egyensúlyba hozására, ha a kormány a digitális jüant egész Kínában be akarja vezetni.

„A papírpénzt névtelenül használja bárki, de a digitális jüan más. Az információ-nyomkövetés és az információs adatvédelem közötti határokat alaposabban meg kell vizsgálni. Ezek számítanak a digitális pénzügyi korszak legnagyobb kihívásainak.”

Nincs nyomon követés

A program résztvevői által megfogalmazott adatvédelmi aggályok ellenére Gang egy márciusi fórumon Pekingben elmondta, hogy a digitális jüan képes teljes mértékben megvalósítani az adatvédelmet, mivel a tervek alapján a kisebb összegű tranzakciókat nem követik nyomon, a nagyobbakat pedig igen.

A valuta 2020-as bevezetése óta Kína számos joghatósága azon dolgozik, hogy ösztönözze a CBDC bevezetését, több város is 26,5 millió dollárnál (180 millió kínai jüan) is többet osztott ki különböző támogatások, segélyek és fogyasztási kuponok formájában.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Problémákat találta a Deutsche Bank a stablecoinok esetében

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Mémcoinok a Holdra? A kriptoelemzők a mémcoinok fellendülésének lehetőségét látják a piac élénkülésében

Vendégbejegyzés A piac fellendülésének kezdetével néhány kevésbé ismert kriptovaluta, a gyakran mémcoinoknak nevezett kriptopénzek felkeltik az elemzők figyelmét. Ezeket a furcsa, az internetes kultúra által inspirált tokeneket...

Távozik a SEC-től a kriptocégek réme

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) végrehajtási osztályának kriptoeszközökkel és kibernetikai eszközökkel foglalkozó részlege vezetője kilenc évnyi szolgálat után távozott az ügynökségtől. Az ő...

A kereskedők a DTX Exchange-re igyekeznek, miközben az Avalanche és a Tron összeomlik

Vendégbejegyzés A piac újabb dömpinget hajtott végre a lejtmenet folytatásában. A piaccal együtt az Avalanche (AVAX) és a TRON (TRX) is jelentős csökkenést szenvedett, míg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!