Az XRP központosítási vita kibontakozik

-

Az XRP és az XRPL centralizációjával kapcsolatos folyamatos vita újra fellángolt, a CyberCapital alapítója és CIO Justin Bons azt állítja, hogy a Ripple vezetői hamisan népszerűsítik az XRP-t decentralizált és engedély nélküli hálózatként.

Bons azt állítja, hogy az XRP konszenzusa az UNL-listákra (Unique Node Lists) támaszkodik, amelyek a megbízható csomópontok listái, amelyeket a központosított felek, köztük az XRPL Foundation tesznek közzé.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ha egy csomópont nem szerepel ezen a listán, akkor megbízhatatlannak minősül, és nem vehet részt a konszenzusban.

Ráadásul a felhasználóknak az XRPL Foundation által kiválasztott megbízható harmadik felektől kell engedélyt kapniuk, ami azt jelenti, hogy az XRP nem bizalom nélküli, és ellentmond a decentralizált hálózat alapelveinek.

Válaszul Matt Hamilton, a Ripple volt fejlesztői kapcsolatokért felelős igazgatója azzal érvelt, hogy minden egyes csomópont felelős a saját UNL-éért, és maga választja ki annak tartalmát.

Hozzátette, hogy nincs központi hatóság, és az XRPL Foundation UNL-je a közösség azon felmerülő igényének eredménye, hogy egy nem Ripple UNL-t használjanak.

Ez állítása szerint cáfolja Bons állításait, miszerint a hálózat engedélyköteles.

David Schwartz, a Ripple CTO-ja, az XRPL egyik építésze szerint a validátorok nem ellenőrzik a tranzakciók bevonását, hanem a dupla költés problémáját oldják meg, és választják ki, hogy két egyformán érvényes, de egymásnak ellentmondó tranzakció közül melyik kerüljön bevonásra.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az XRPL a tranzakciókat konszenzusos körökben hajtja végre vagy halasztja el, és ha bármelyik becsületes csomópont azt észleli, hogy egy validátor rossz dolgot csinál, akkor figyelmen kívül hagyja azt a validátort.

Ezenfelül a hálózat úgy működik, hogy az egyformán jó, de egymásnak ellentmondó tranzakciók között megszakad a kapcsolat.

Az XRP és az XRPL központosítása körüli vita már hetek óta tart, a támogatók és az ellenzők aktívan védik nézeteiket.

Bons korábban azt is kijelentette, hogy a Bitcoin (BTC) sem decentralizált hálózat.


Olvastad már? 63 ezer dollárig menetelhet a bitcoin

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Csökken a Bitcoin-tárcák száma, de ez egyáltalán nem baj

A Bitcoin tárcák száma jelentősen csökkent az elmúlt hónapban, ez derül ki a Santiment adataiból. Az árfolyam stabilizálódik A legutóbbi árfolyam-emelkedés ellenére, amely a Bitcoint ismét 65...

A legjobb kriptoprojektek érkező airdropokkal: Celestia, Dymension, és Algotech

Vendégbejegyzés A piac gyors változásokon megy keresztül, új kriptoprojektek és tokenek bevezetésének tanúja. Ennek egyik jelentős trendje az airdropok megjelenése, egy olyan stratégia, amelyben a projektek ingyenes...

Sebességet váltott a digitális rubel, közeledhet a tényleges bevezetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy itt az ideje az országban olyan környezetet teremteni, amely növeli a digitális rubel, azaz az orosz központi banki digitális...

3 érme, amit ne hagyj ki a nyaralás előtt

Mivel a kriptopiacok erősen bikás jeleket mutatnak, ez a legjobb időszak arra, hogy kedvező áron lépjünk be az egyes előértékesítésekbe. Azt követően, hogy a Bitcoin július...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!