Az USA elnöke jogosult a kriptopénzek „ellenőrzésére” a terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak közepette

-

Egy korszakalkotó törvény a közelmúltban széleskörű felhatalmazást adott az amerikai elnöknek a kriptopénz-használat szabályozására, ami aggodalmakat keltett különféle megfigyelők körében.

Az új jogszabály lehetővé teszi az elnök számára, hogy beavatkozzon az amerikai állampolgárok és a terrorista szervezetekkel kapcsolatban álló külföldi szervezetek közötti tranzakciókba.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kriptovaluta elleni fellépés

A törvény előírja a pénzügyminiszter számára, hogy azonosítsa és jelentse azokat a külföldi bankokat vagy kriptopénz tranzakciókat elősegítő szervezeteket, amelyek tudatosan jelentős tranzakciókat bonyolítanak terrorista csoportokkal.

Az azonosítási folyamatot a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül be kell fejezni, és rendszeresen meg kell ismételni.

Miután azonosították, az elnök felhatalmazást kap arra, hogy megtiltja vagy szigorú feltételekhez kösse az ilyen külföldi bankok számláinak megnyitását vagy fenntartását az Egyesült Államokban.

Emellett az elnök leállíthatja az amerikai jogalanyokat érintő, külföldi digitális eszközökkel kapcsolatos tranzakciókat elősegítő külföldi szervezetekkel folytatott tranzakciókat.

Bizonyos körökben azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ez kísérlet lehet a kriptopénzek feletti ellenőrzés érvényesítésére a terrorizmus elleni küzdelem álcája alatt.

A végrehajtó hatalom a játékban

A nemzetközi gazdasági vészhelyzeti hatáskörökről szóló törvény (IEEPA) 203. és 205. szakasza értelmében az elnök érvényesítheti ezeket az intézkedéseket, beleértve a 206. szakaszban foglaltak szerint a jogsértőnek talált személyek vagy szervezetek szankcionálását.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az átláthatóság és az ellenőrzések

A törvény a minősített információk bírósági felülvizsgálatára vonatkozó eljárásokat is megállapít.

Amennyiben a megállapítások vagy szankciók minősített adatokon alapulnak, a pénzügyminiszter ex parte és zárt ülésen is bemutathatja a bíróságnak ezeket az információkat, lehetővé téve a bíró számára, hogy azokat a nyilvánosság kizárásával, zárt körben vizsgálja felül.

A nemzeti érdekek és a hírszerzés egyensúlya

Vannak rendelkezések a szankciók alóli felmentésre, amennyiben az Egyesült Államok nemzeti érdekeit szolgálja.

A pénzügyminiszternek tájékoztatnia kell a Kongresszust ezekről a mentességekről, és egy indoklást tartalmazó nyilatkozatot kell mellékelnie.

A hírszerzési tevékenységekre is vonatkozik egy kivétel, amely biztosítja, hogy ezek az intézkedések ne akadályozzák az engedélyezett hírszerzési műveleteket.

Itt az ideje, hogy üdvözöljük a szigorúbb szabályozást?!

A törvény továbbá módosítja az Egyesült Államok törvénykönyve 31. fejezetének 5318A. szakaszát, hogy új tilalmakat vagy feltételeket vezessen be az egyes pénzeszközök átutalására vonatkozóan.

Amennyiben a pénzügyminiszter úgy ítéli meg, hogy bizonyos joghatóságok, intézmények vagy tranzakciók jelentős pénzmosási kockázatot jelentenek, felhatalmazást kap arra, hogy feltételeket szabjon az ezeket a szervezeteket érintő pénzátutalásokra.

E módosítások felhatalmazzák a minisztert, hogy más illetékes tisztviselőkkel együttműködve intézkedéseket tegyen az ilyen „magas kockázatú ügyletekben” érintett hazai pénzügyi intézményekkel vagy ügynökségekkel szemben.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A Bitcoin-bányászok az AI felé fordulnak: új bevételi forrás a halving után?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb kriptoprojektek érkező airdropokkal: Celestia, Dymension, és Algotech

Vendégbejegyzés A piac gyors változásokon megy keresztül, új kriptoprojektek és tokenek bevezetésének tanúja. Ennek egyik jelentős trendje az airdropok megjelenése, egy olyan stratégia, amelyben a projektek ingyenes...

Sebességet váltott a digitális rubel, közeledhet a tényleges bevezetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy itt az ideje az országban olyan környezetet teremteni, amely növeli a digitális rubel, azaz az orosz központi banki digitális...

3 érme, amit ne hagyj ki a nyaralás előtt

Mivel a kriptopiacok erősen bikás jeleket mutatnak, ez a legjobb időszak arra, hogy kedvező áron lépjünk be az egyes előértékesítésekbe. Azt követően, hogy a Bitcoin július...

Hogyan lehet passzív jövedelmet szerezni a kriptovalutákból? A szakértő kripto választások

A kriptopiac nyugodt a várható bikafutás előtt. Az altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak. Már elindultak felfelé, készen állnak arra, hogy bármelyik pillanatban berobbanjanak. Ez izgatottságot...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!