Az USA csődje globális pénzügyi válsághoz vezethet

-

Kenneth Rogoff, a Harvardon tanító közgazdász-professzor nemrégiben arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte mekkora esélyei vannak egy USA államcsődnek, illetve, hogy ez milyen hatással járna a világgazdaságra.

Rogoff szerint az ország jelenlegi adósságproblémája potenciálisan csődhöz vezethet, és ezzel pedig a globális recessziót is kockáztatják.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Elmondása alapján a csőd lehetősége mostanra nagyon is valós kockázattá vált, és a helyzet hamar rosszabbra fordulhat.

„Remélem, hogy ez nem történik meg, de közeledünk egy világválsághoz. Mikor az ember egy országot akar kormányozni, akkor általában egyszerre egy számlát fizet ki. Végig kell nézni a részleteket, és rájönni, hogyan működik a dolog. A politikusok most viszont mindennel egyszerre akarnak foglalkozni. Az országok pénzpolitikáját nem így kell kezelni. Az ilyenek helyzeteket, ha máskor nem is, de az utolsó pillanatban meg szokták oldani, de most úgy néz ki, közelebbről is megnézhetjük majd, hogyan fest egy államcsőd.”

Rogoff elmondta, hogy az USA már többször is csődöt jelentett bizonyos kötelezettségeivel szemben a múltban, de azok nem ilyen körülmények között történtek meg.

Az egyik leghíresebb eset a 30-as években történt meg, amikor az Államoknak aranyban kellett volna megfizetnie az adósságát.

Roosevelt rendeletileg megváltoztatta az arany árát, 20 dollárról 35 dollárra. Aranyban számolva így az ország csődbe ment, és a tartozását dollárral fizette ki, amely sokkal kevesebbet ért.

Egy másik példaként a professzor az ország létrejöttét említette meg, a Függetlenségi Háború után.

Ekkor az Államkincstár első minisztere, Alexander Hamilton mindössze a gyarmati tartozások egy részét fizette ki.

Rogoff szerint ráadásul az elmúlt évek során a hatalmas infláció is nagy hatással járt.

„Jelenleg kifejezetten nagy az infláció, és ez már két éve tart. Ha valaki amerikai eszközökben, dollárban tartja a pénzét, akkor ebben az időszakban a portfóliójának az értéke jelentős mértékben esett. Ez is egyfajta csőd, még ha nem is olyan, mintha valaki egy fekete lyukkal találná magát szemközt. Ettől függetlenül ez is nagy veszteség.”

Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere nemrégiben úgy fogalmazott, hogy már akár júniusban fizetésképtelenné válhat az ország, ennek az elkerülésére pedig a Kongresszusnak lehetővé kellene tenni, hogy meg lehessen emelni az ország adósságplafonját, a maximálisan felvehető hitel mértékét.

Több közgazdász viszont, köztük Peter Schiff is, úgy véli, hogy ez a megoldás valójában csak még rosszabbá tenné a helyzetet, és nem oldana meg semmit.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A Kongresszus Költségvetési Irodája, a CBO is Yellenhez hasonló nézőponton van, és ők úgy becsülik, hogy június első két hetében ténylegesen csődbe mehet az ország.

Az IMF a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy az USA fizetésképtelensége nagyon komoly következményekkel járhat.

Az USA korábbi elnöke, és a 2024-es választások elnökjelöltje, Donald Trump nemrégiben arra bíztatta a republikánus párt képviselőit, hogy ha a demokraták nem járulnak hozzá a költségvetési kiadások csökkentéséhez, akkor érdemes lenne hagyni, hogy az ország csődbe menjen, és részlegesen fizetésképtelenné váljon.


Olvastad már? Ennyit nyerhet a csődbe ment BlockFi az FTX behajtásból

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!