Az USA-ban közel 190 bankot fenyeget az értékvesztés potenciális kockázata

-

Az USA-ban a Silicon Valley Bank (SVB) bukását a veszteségek, a nem biztosított tőkeáttétel és a kiterjedt hitelportfólió szerencsétlen kombinációja okozta.

Ez azonban élesen emlékeztetett a hagyományos pénzügyi rendszer törékenységére, és rávilágított arra a sebezhetőségre, amellyel számos amerikai bank jelenleg szembesül.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy nemrégiben készült gazdasági elemzés szerint, ha a nem biztosított betétesek akár csak fele is úgy dönt, hogy kivonja pénzét, közel 190 bankot fenyeget az összeomlás veszélye, és a becslések szerint 300 milliárd dollárnyi biztosított betét kerülhet veszélybe.

A központi bankok monetáris politikája kedvezőtlenül hathat a hosszú távú befektetésekre, például az államkötvényekre és a jelzáloghitelekre, ami a bankok számára veszteségeket okozhat.

A jelentés továbbá részletezi, hogy a fizetésképtelenséget akkor állapítják meg, amikor a bank eszközeinek piaci értéke nem éri el azt az összeget, amely az összes biztosított betét kifizetése után az összes nem biztosított betétes visszafizetéséhez szükséges. Következésképpen a bankok így jelentős hiányt szenvedhetnek el.

bank
Forrás: papers.ssrn.com

A fenti grafikon adatai az amerikai bankok eszközeit mutatják a 2022 első negyedévére vonatkozó lehívási jelentések alapján.

Mint látható, a bankok közül az SVB rendelkezik a legmagasabb eszközértékkel, 218 milliárd dollárral.

Ugyanakkor a jobb felső sarokban lévőket érintik leginkább az eszközveszteségek, és a piaci értéken nyilvántartott eszközeikhez képest nagy mennyiségű nem biztosított betéttel rendelkeznek.

A kamatlábak közelmúltbeli emelkedése, amely hozzájárult az amerikai bankrendszer piaci eszközértékének összesen 2 billió dolláros veszteségéhez, valamint az egyes bankoknál a nem biztosított betétek nagy aránya jelentős törékenységet okozott és veszélyezteti a bankszektor stabilitását.

A tanulmány szerint ez jelentősen megnövelte a nem biztosított betétek elleni roham esélyét.

zeta

Olvastad már? A közelgő zkEVM update segíthet a Polygon növekedésében

Kiemelt kép: peter lowe

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!