Az USA-ban közel 190 bankot fenyeget az értékvesztés potenciális kockázata

-

Az USA-ban a Silicon Valley Bank (SVB) bukását a veszteségek, a nem biztosított tőkeáttétel és a kiterjedt hitelportfólió szerencsétlen kombinációja okozta.

Ez azonban élesen emlékeztetett a hagyományos pénzügyi rendszer törékenységére, és rávilágított arra a sebezhetőségre, amellyel számos amerikai bank jelenleg szembesül.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy nemrégiben készült gazdasági elemzés szerint, ha a nem biztosított betétesek akár csak fele is úgy dönt, hogy kivonja pénzét, közel 190 bankot fenyeget az összeomlás veszélye, és a becslések szerint 300 milliárd dollárnyi biztosított betét kerülhet veszélybe.

A központi bankok monetáris politikája kedvezőtlenül hathat a hosszú távú befektetésekre, például az államkötvényekre és a jelzáloghitelekre, ami a bankok számára veszteségeket okozhat.

A jelentés továbbá részletezi, hogy a fizetésképtelenséget akkor állapítják meg, amikor a bank eszközeinek piaci értéke nem éri el azt az összeget, amely az összes biztosított betét kifizetése után az összes nem biztosított betétes visszafizetéséhez szükséges. Következésképpen a bankok így jelentős hiányt szenvedhetnek el.

bank
Forrás: papers.ssrn.com

A fenti grafikon adatai az amerikai bankok eszközeit mutatják a 2022 első negyedévére vonatkozó lehívási jelentések alapján.

Mint látható, a bankok közül az SVB rendelkezik a legmagasabb eszközértékkel, 218 milliárd dollárral.

Ugyanakkor a jobb felső sarokban lévőket érintik leginkább az eszközveszteségek, és a piaci értéken nyilvántartott eszközeikhez képest nagy mennyiségű nem biztosított betéttel rendelkeznek.

A kamatlábak közelmúltbeli emelkedése, amely hozzájárult az amerikai bankrendszer piaci eszközértékének összesen 2 billió dolláros veszteségéhez, valamint az egyes bankoknál a nem biztosított betétek nagy aránya jelentős törékenységet okozott és veszélyezteti a bankszektor stabilitását.

A tanulmány szerint ez jelentősen megnövelte a nem biztosított betétek elleni roham esélyét.

zeta

Olvastad már? A közelgő zkEVM update segíthet a Polygon növekedésében

Kiemelt kép: peter lowe

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!