Egyre kisebb az esélye annak, hogy idén végre lesz egy szabályozott kriptoderivátum, ugyanis az SEC ismét elhalasztotta a Bitwise által beadott bitcoin-ETF megalapításáról szóló döntést. A kriptocég azonban továbbra is optimista.

Olvastad már? Ripple- és litecoinalapú tőzsdén kereskedett kötvények a Börse Stuttgarton

A legfrissebb hírek szerint a kaliforniai Bitwise Asset Management kriptostartup bitcoin-ETF-ről (bitcoin tőzsdén kereskedett alap) szóló döntést ismét elhalasztották.

Egy kedden kiadott dokumentum szerint az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), az ilyen kérdésekben illetékes kormányszerv még nem áll készen végleges döntést hozni az ügyben.

Az engedélyről szóló legújabb határidő egyelőre ismeretlen, mivel a felügyeletnek több időre van szüksége a lehetséges új szabályozások áttekintéséhez.

A rejtpénznemalapú ETF egyre jobban egy nagydíjhoz kezd hasonlítani a kriptoelemzők szemében az évek múlásával.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogyha az SEC engedélyezne egy kripto-ETF-et az sokat dobna a kriptopénzek megbízhatóságán, mivel hivatalosan is elismerné egy szabályozószerv.

Emellett az intézményi befektetők is sokkal könnyebben léphetnek be így a piacra. Nagyon sok ETF-jelentkezés került beadásra, de az SEC eddig az összeset elutasította.

Az SEC ellenállása nem tudja eltántorítani az elemzőket és a cégeket attól az álláspontról, hogy egy ETF jelentős mértékben megdobná a kriptoipar és ezzel annak a cégnek az értékét is, aki elsőként tud ETF-et alapítani. Ezért is van sok jelentkező és projekt.

Február 15-én a Bitwise a NYSE Arcá-n keresztül adta be jelentkezését, abban reménykedve, hogy az SEC 45 napon belül, azaz április elsejére elbírálja az ETF-jelentkezést.

Azonban a kormányszerv úgy döntött, hogy tovább halogat és kihasználja a maximális 90 napos döntési időt.

Március végén az SEC eltolta a Bitwise és a VanEck/SolidX beadványát is. Akkor azt mondták hogy május 16-ára végleges döntést hoznak.

Az iratok közt szerepelt, hogy a határidőig:

„A felügyelet döntést hoz arról, hogy engedélyezi vagy megtagadja a kérvényeket, esetleg további eljárásokat indít arra nézve, hogy elfogadja-e a szabályozások megváltoztatását.”

A halogatást a kriptopiacok is megérezték.  A bitcoin árfolyama leesett a korábbi éves csúcsáról, a cikk írásakor 7043 dolláron áll.

A Bitwise továbbra is optimista

Az SEC nem kommentált semmit a VanEck/SolidX-kérvényről, melyről sokan gondolják úgy, hogy nagyobb esély van az elfogadására.

A Bitwise azt nyilatkozta, hogy továbbra is úgy hiszik, idővel sikerrel jár a jelentkezésük.

Hunter Horsley, a Bitwise társalapító vezérigazgatója nemrég elmondta, hogy a kriptopénzek, mint vagyoni osztály talán az eddigi „legélhetőbb helyzetben van.”

Az is hozzátette, hogy a jelenlegi piaci állapotok miatt egy kriptopénzalapú ETF lenne a következő logikus lépés.

Az igazság az, hogy előbb vagy utóbb lesz egy olyan projekt, amely megfelel majd az SEC kritériumainak. Nincs okunk azt feltételezni, hogy a beadott három kérvény közül legalább az egyik ne lehetne az.

Ez azonban egy türelemjáték. Áprilisban az SEC kiadott egy útmutatót a tokenkibocsátások szabályozására, melyet több mint fél évig írtak.

Az tokeneladásokat lebonyolító tőzsdéket is vizsgálják

A 2019-es New Yorkban tartott Consensus konferencián Valerie Szczepanik, az SEC hivatalnoka elmondta, hogy jelenleg azon tanakodnak, hogy kivizsgálják-e az olyan amerikai kriptotőzsdéket, melyek tőzsdén végzett tokeneladásokat folytattak (initial exchange offering-IEO)

Szczepanik szerint ezek a tőzsdék engedély nélküli értékpapír-eladást követhettek el az Egyesült Államok törvényei szerint, ha valamilyen díjat szedtek be a tokeneladások lebonyolításáért, ugyanis teljes körű bróker-díler szabályozásoknak kéne megfelelniük.

Ugyan egyetlen tőzsdét sem nevezett meg, a Binance, az OKEX, a Bittrex és a KuCoin mind folytatott IEO-kat, és valószínűleg profitáltak is belőle.

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép estét!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!