Egy, a múlt héten széles körben elterjedt tanulmány állításai szerint nagyszámú vállalat tervezi bitcoinalapú derivatívatermékek indítását. A komplexebb származtatott ügyletek pedig fel fogják kelteni a kifinomultabb befektetők érdeklődését.

A bitcoin rali növekvő érdeklődést eredményezett

A Zero Hedge jelentése szerint miközben az intézményi befektetők már szinte falkákban érkeznek a piacra, a 2019-es bitcoin rali még tovább növeli az érdeklődés szintjét.

A riport az eredetileg a WSJ által múlt héten publikált cikkből idézve állítja, ennek a ralinak hasonló hatása volt, mint a 2017-esnek, amikor a bitcoin határidős ügyletek először megjelentek.

Az ilyen összetettebb pénzügyi termékek jellemzően rövid távon biztosítanak magas hozamot a tulajdonosaiknak. Ezek egy, másoktól független eszközhöz vannak kapcsolva, jelen esetben a bitcoinhoz.

A Zero Hedge külön kiemeli, hogy ezen termékekkel való kereskedés során fokozott odafigyelés szükséges:

„Mind emlékszünk arra, hogy a Wall Street-i bankok CDO és egyéb komplex derivatívái, amelyeket az ingatlanpiachoz kötöttek, hogyan végződtek.

Néhány eszközosztály egyszerűen nem alkalmas arra, hogy ilyen típusú derivatívák alapja legyen.”

Ajánlatok választéka

Az ilyen termékek iránti kereslet jelenleg meglehetősen szerény – a WSJ mindössze két céget talált, amely ilyesmit kínál.

Az egyik a Cipher Technologies, egy kriptós befektetési alap, amely tavaly indította ezeket a BTC-hez kapcsolt termékeket.

Gerald Banks alapító és ügyvezető határozottan állítja:

„Nem akarunk senkit sem ezen megoldások felé terelni, aki nincs teljes mértékben tisztában a vonatkozó kockázatokkal, vagy ezeknek a termékeknek a természetével.”

Egyik termékük az úgynevezett „reverse convertibles”. Ennek működése során a vevő havi osztalékért cserébe hitelt nyújt a kibocsátó cégnek, majd a hitelszerződés lejártakor egy összegben megtörténik a kiegyenlítés.

Emellett, ha a bitcoin ára egy előre meghatározott szint alá esik – amelyre idén már volt példa – az elvesztett BTC-t a Cipher visszatéríti.

A GSR, egy másik kriptós cég, amelyet egy korábbi Goldman Sachs árutőzsdei kereskedő alapított, szintén többféle terméket indított idén. Néhány egyszerű bináris opcióra hasonlít, amely az árfolyammozgás alapján fizet (vagy éppenséggel nem fizet), valamint vannak olyanok, amelyek a volatilitást követik a bitcoin árában.

Craig McCann, korábbi SEC-közgazdász szerint ezek az úgynevezett befektetési termékek a rossz ötletek közé tartoznak.

Ahogy megfogalmazta, „minden ilyen, a bitcoinhoz kapcsolt termék esetében a problémák összes létező változata felmerülhet”.

Ezek a rétegtermékek most nagyobb érdeklődést keltenek, de ugyanez volt a helyzet 2017 decemberében a CBOE és a CME határidős ügyleteinek indulásakor is.

Olvastad már? Majdnem az összes piaci szereplő használ stabilcoinokat

Az mindenesetre látszik, hogy a terület az elmúlt évek során eléggé megérett ahhoz, hogy ilyen komplex derivatívák is a választék részévé váljanak.

Szerinted létezik valódi igény ezekre a termékekre? Oszd meg velünk véleményedet!

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂

 

Kezdőlap Fórumok Az összetett bitcoin származtatott ügyletek dobhatnak nagyot

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.