Az Iráni Központi Bank betiltja a külföldön bányászott bitcoin kereskedelmét

-

A számos pénzügyi szankcióval sújtott kormány végső célja az lehet, hogy megakadályozza a tőke kiáramlását az országból.
Az Iran International hírügynökség jelentése szerint az Iráni Központi Bank (CBI) megtiltotta a bitcoin és egyéb, határokon kívül bányászott kriptovaluták kereskedelmét.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Első pillantásra a lépés formalitásnak tűnhet, mivel Irán már ezelőtt betiltotta a kriptovaluták nyílt kereskedelmét, azonban ez jelezheti az iráni szabályozók azon szándékát, hogy ellensúlyozzák a tőke kiáramlását az országból.
Az olaj- és földgázlelőhelyek viszonylag olcsóvá és jövedelmezővé teszik a bitcoin bányászatát az energiában gazdag Iránban.
2019-ben legalizálták a kriptovaluta-bányászatot (a kereskedelmet nem), és azóta arra törekszik az ország, hogy előnyére alakítsa az ipart.
Tavaly októberben – amikor Irán a Trump-kormányzás alatt kezdeményezett bénító pénzügyi szankciókat igyekezett elhárítani – a Központi Bank felkérte az országban regisztrált bitcoinbányászokat, hogy adják el a kibányászott készleteiket a CBI-nak.
Ez a lépés egy alternatív fizetési módot biztosított az országnak a devizakorlátozásokat megkerülve.
A héten bevezetett tiltás nyilvánvaló logisztikai akadályokkal jár. Az egyik ilyen kérdés, hogy pontosan hogyan biztosítják, hogy az „idegen” BTC ne kerüljön be az országba.
Fatemah Fannizadeh ügyvéd úgy gondolja, hogy a döntés nem az egyéni tulajdonosok közötti tranzakciókra összpontosít.

„Nem hiszem, hogy ezt egyéni szinten érvényesítik” tweetelte. „A tőzsdei platformok alapvetően nem működhetnek, viszont egy általános tilalommal ellentétben ez a lépés lehetővé teszi a bankok és forexirodák számára, hogy az iráni kriptót használják a nemzetközi átutalásokhoz.”

Ez az utolsó rész kulcsfontosságú, mivel Irán azon kevés országok egyike, amelyek el vannak zárva a SWIFT-től – a pénzutalás nemzetközi hálózatától.

A többi ilyen ország: Kuba, Észak-Korea, Szíria, Szudán és a Krím .

„Ez csak azt jelenti, hogy Irán agresszívebben szeretné exportálni a belföldön bányászott coinokat, ösztönözni a bányászatot és ellensúlyozni a tőke kiáramlását, amely nemzeti valutája – a riál – inflációjával járna” – írta Fannizadeh.

A riál 2017 januárja és 2021 januárja között értékének 80%-át veszítette el a dollárral szemben. Ugyanebben az időszakban a bitcoin értéke 3800%-kal növekedett.

Olvastad már? A Bitcoin hashrátája kezd Kína-függetlenné válni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ethereum technikai elemzés 03.31.

Prémium Ethereum Az Ethereum ismét 1.800 dollár alatt kereskedett, mivel az áraknak nem sikerült kitörniük a közelmúltban kialakult kulcsfontosságú ellenállási pontról. A csütörtöki 1.827 dolláros csúcsot követően az...

Hong Kongban is növekszik a kriptobefektetések aránya

A kriptobarát város ismét bekerült a hírekbe, hiszen a helyi befektetők egy csoportja új alapot indított, ProDigital Future néven, és ezzel kifejezetten a kriptoiparra, web3-ra...

Avalanche technikai elemzés 03.31.

Prémium Avalanche Az Avalanche árelemzése a napi grafikonon folyamatos emelkedő tendenciát mutat, mivel a token továbbra is a 20 dolláros ellenállást hajszolja. Az árfolyam az elmúlt 24...

Elon Musk felhívása az AI-kísérletek leállítására

Elon Musk azon felhívása, hogy állítsák le az összes nagyszabású AI-kísérletet, sokkolta a technológiai ipart, és számos befolyásos személyiség támogatta a lépést. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!