Az Iráni Központi Bank betiltja a külföldön bányászott bitcoin kereskedelmét

-

A számos pénzügyi szankcióval sújtott kormány végső célja az lehet, hogy megakadályozza a tőke kiáramlását az országból.
Az Iran International hírügynökség jelentése szerint az Iráni Központi Bank (CBI) megtiltotta a bitcoin és egyéb, határokon kívül bányászott kriptovaluták kereskedelmét.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Első pillantásra a lépés formalitásnak tűnhet, mivel Irán már ezelőtt betiltotta a kriptovaluták nyílt kereskedelmét, azonban ez jelezheti az iráni szabályozók azon szándékát, hogy ellensúlyozzák a tőke kiáramlását az országból.
Az olaj- és földgázlelőhelyek viszonylag olcsóvá és jövedelmezővé teszik a bitcoin bányászatát az energiában gazdag Iránban.
2019-ben legalizálták a kriptovaluta-bányászatot (a kereskedelmet nem), és azóta arra törekszik az ország, hogy előnyére alakítsa az ipart.
Tavaly októberben – amikor Irán a Trump-kormányzás alatt kezdeményezett bénító pénzügyi szankciókat igyekezett elhárítani – a Központi Bank felkérte az országban regisztrált bitcoinbányászokat, hogy adják el a kibányászott készleteiket a CBI-nak.
Ez a lépés egy alternatív fizetési módot biztosított az országnak a devizakorlátozásokat megkerülve.
A héten bevezetett tiltás nyilvánvaló logisztikai akadályokkal jár. Az egyik ilyen kérdés, hogy pontosan hogyan biztosítják, hogy az „idegen” BTC ne kerüljön be az országba.
Fatemah Fannizadeh ügyvéd úgy gondolja, hogy a döntés nem az egyéni tulajdonosok közötti tranzakciókra összpontosít.

„Nem hiszem, hogy ezt egyéni szinten érvényesítik” tweetelte. „A tőzsdei platformok alapvetően nem működhetnek, viszont egy általános tilalommal ellentétben ez a lépés lehetővé teszi a bankok és forexirodák számára, hogy az iráni kriptót használják a nemzetközi átutalásokhoz.”

Ez az utolsó rész kulcsfontosságú, mivel Irán azon kevés országok egyike, amelyek el vannak zárva a SWIFT-től – a pénzutalás nemzetközi hálózatától.

A többi ilyen ország: Kuba, Észak-Korea, Szíria, Szudán és a Krím .

„Ez csak azt jelenti, hogy Irán agresszívebben szeretné exportálni a belföldön bányászott coinokat, ösztönözni a bányászatot és ellensúlyozni a tőke kiáramlását, amely nemzeti valutája – a riál – inflációjával járna” – írta Fannizadeh.

A riál 2017 januárja és 2021 januárja között értékének 80%-át veszítette el a dollárral szemben. Ugyanebben az időszakban a bitcoin értéke 3800%-kal növekedett.

Olvastad már? A Bitcoin hashrátája kezd Kína-függetlenné válni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Éledezik az Ethereum (ETH)

Prémium Az Ethereum utóbbi 2 napja kifejezetten pozitívan alakul, 11%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi Ha a Bitcoinnal állítjuk párja az ETH-t, kijelenthető, hogy sokkal jobban szerepel mint társa. Az...

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!