Az infláció növekszik, de az ether ára beragadt 2000 dollár alatt

-

Az Ether (ETH) talán a legbullishabb kilátásokkal lépett be a júliusba, mivel az EIP-1559 nevű kulcsfontosságú technikai frissítés azt ígéri, hogy deflációssá válhat a kriptopénz.
A hónap eddigi részében azonban a piaci tőkeérték alapján második legnagyobb kriptopénz jelentősen lemaradt a legnagyobb riválisától, a bitcointól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A pozitív korreláció július 13-án, a New York-i tőzsdei nyitás után tűnt fel, amikor az ether 2000 dollár alá, kéthetes mélypontra zuhant, szinkronban a bitcoinnal, amely 32 500 dollár alá csúszott.
Forrás: TradingView

Az ETH/USD árfolyam 3,43%-os esést követően elérte napközbeni mélypontját 1.961,10 dolláron.
A kereskedők nem lettek jókedvűek az USA-ból érkező inflációs adatok miatt, így nem csak az ETH, de a BTC is lejtőre került.
Az amerikai fogyasztói árindex júniusban 0,9%-kal emelkedett, és éves szinten 5,4%-ot ért el, amely 1991 óta a legmagasabb szintet jelenti.
A kereskedők a hírre eladták a bitcoint és más kriptovalutákat, arra hivatkozva, hogy a folyamatosan emelkedő inflációs ráta arra késztetné az amerikai jegybankot, hogy visszavonja mennyiségi lazító politikáját, azaz hagyja abba a pénznyomtatást.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Makro infláció vs. Ethereum defláció

Részletesen a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság júniusi ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a tisztviselők legalább két kamatemelést támogatnak 2023 végéig, feltéve, hogy az inflációs ráta túlságosan a 2%-os céljuk fölé szalad.
A központi bank 2020 márciusa óta 0,25% alatt tartja a kamatlábakat, amely elszívta a befektetők dollárkeresletét, viszont növelte az úgynevezett biztonságos menedékként szolgáló eszközök, köztük a BTC iránti keresletet.
Az ether, amelynek egyéves korrelációs együtthatója a Crypto Watch szerint 0,64 a bitcoinnal, 2020 egészén és 2021 első negyedévében hasonló makrogazdasági fundamentumok alapján emelkedett.
A kriptopénz azonban jobb nyereséget könyvelhetett el, mint a bitcoin, köszönhetően annak, hogy szerepet játszott egy sor feltörekvő projektben, köztük a decentralizált pénzügyekben (DeFi), az NFT-szektorban, és a stablecoinokban.

Forrás: Crypto Watch

Az Ethereum hálózat azonban technikai hátulütőktől is szenvedett a túlterhelés miatt.
A telített blokklánc arra késztette a bányászokat, hogy emeljék a díjaikat. Egyes esetekben a felhasználók kénytelenek voltak több gázdíjat fizetni, mint amennyit átutaltak.
Úgy tűnik, a problémák megoldódni látszanak, mivel az Ethereum a bányászbarát, de energiaigényes proof-of-workről a gyorsabb és olcsóbb proof-of-stake konszenzusra kívánja átállítani a protokollját.
A London hard fork, amely öt fejlesztési javaslatot tartalmaz, várhatóan ezeket a hátrányokat hivatott ellensúlyozni.
Az egyik protokoll, az EIP-1559 nevű, új díjstruktúrát vezet be, hogy az ether kevésbé legyen inflációs.
Azt javasolja, hogy a beszedett díj egy részét ETH-ban égessék el, ezzel deflációs nyomást gyakorolva a kriptopénzre.
Emellett a frissítés a bányászokat validátorokra cseréli. Ennek során az Ethereum megköveteli, hogy minden egyes validátor legalább 32 ETH-t zároljon a proof-of-stake hálózat működtetéséhez.
Ezzel az ETH-kínálat egy jó része is kikerült a forgalomból, így ugyanolyan ritkává vált, mint a bitcoin.
Konstantin Anissimov, a CEX.IO ügyvezető igazgatója számára a növekvő makroinfláció az ether számára is több bikás lehetőséget biztosít, mint a bitcoin számára. Hozzáteszi, hogy arra számít, hogy az ETH/USD árfolyam az inflációellenes narratíva hatására elérheti a 3000 dollárt.

„A dolgok jelenlegi állása szerint a Federal Reserve 2020 elejétől 8 billió dollár fölé növelte mérlegének méretét – ez jelentős növekedés” – magyarázta, majd hozzátette:

„A csökkentett árazás egy lehetőség a piaci befektetők számára, hogy kedvezményesen felhalmozzák az érméket, miközben bíznak abban, hogy képesek megfelelő fedezetként szolgálni a bennük rejlő inflációval szemben”.
És úgy tűnik, az ether felhalmozása gyors ütemben zajlik.
A CryptoQuant, egy dél-koreai székhelyű blokklánc-elemző cég szerint az ETH tartalék az összes kriptotőzsdén több mint felével csökkent a Q2/2021-es árkorrekciója nyomán, a 4384 dolláros csúcsról 1700 dolláros mélypontra.

Forrás: CryptoQuant

Korrelációs kockázatok

Az ETH és a BTC közötti korreláció továbbra is szűk keresztmetszet marad, mivel az ETH további csúcsokat céloz meg.
Mindazonáltal Josh Arnold, a Seeking Alfához kapcsolódó pénzügyi elemző kiemelte, hogy az ether és a bitcoin néha negatívan korrelálnak. A 0,64-es korreláció nem tökéletes.
Arnold ehelyett az ether árfolyam-grafikonjának szerkezetére összpontosított, megjegyezve, hogy a kriptopénz egy ereszkedő háromszög mintázatot alakított ki a 2021. május közepi tetőzéskor.

Az ereszkedő háromszögek jellemzően folytatási minták, amelyek egy kis konszolidációs időszak után az árfolyamokat a korábbi trendek irányába vezetik.

Forrás: TradingView

Arnold megjegyezte, hogy az ether bikáknak meg kell tartaniuk a háromszög-támogatást, hogy fenntartsák a felfelé irányuló tendenciájukat, különben azt kockáztatják, hogy elveszítik a piacot a medvékkel szemben. Elmagyarázta:

„Egy csökkenő háromszög letörése esetén az Ethereum új 2021-es mélypontokra eshetne, és megpróbálna ismét támaszt találni, de sokkal alacsonyabb szinteken”.

De mivel az ether ellenálló volt a medvékkel szemben, Arnold arra számít, hogy a kriptopénz végül magasabbra emelkedhet.

Olvastad már? A StormGain zéró jutalék mellett vezeti be az Internet Computer (ICP) kereskedését

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!