Az IMF aggódik a közelgő gazdasági összeomlás miatt

-

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyamatos aggodalmát fejezte ki a bankszektorban a közelmúltban bekövetkezett zavarok miatt, annak ellenére, hogy az amerikai és a svájci hatóságok intézkedéseket hoztak a bajba jutott bankokkal kapcsolatos problémák megoldására.

Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy „a történetnek még nincs vége”.

Az Európai Unió bankjai továbbra is kihívásokkal nézhetnek szembe, amíg a csoport nem tesz további előrelépést a csődbe ment bankok kezelését célzó, régóta vitatott mechanizmusok terén.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az IMF aggodalmai

Az év elején a közgazdászok és a vállalati vezetők optimisták voltak a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban, Kína újraindulására, az európai ellenálló képességre és a csökkenő energiaárakra hivatkozva.

A múlt havi bankszektori válság azonban megváltoztatta a kilátásokat. Az IMF lefelé módosította a világgazdaságra vonatkozó előrejelzését, rámutatva „a pénzügyi piacok volatilitásának közelmúltbeli növekedésére”.

A szervezet most a 2022-es 3,4%-ról 2023-ra 2,8%-ra lassuló gazdasági növekedést prognosztizál, szemben az idei évre vonatkozó januári 2,9%-os becsléssel.

A világgazdaság már korábban is olyan problémákkal küzdött, mint a magas és tartós infláció, az annak leküzdésére irányuló rohamos kamatemelések, a megemelkedett adósságszint és az Oroszország ukrajnai háborúja.

Most a bankszektor egészségével kapcsolatos aggodalmak is hozzáadódtak a listához.

Az IMF legutóbbi jelentése szerint „a bizonytalanság nagy, és a kockázatok mérlege határozottan lefelé mozdult el mindaddig, amíg a pénzügyi szektor bizonytalan marad”.

Az inflációs és pénzügyi stabilitási aggályok

Az IMF szerint a globális infláció „a vártnál sokkal makacsabbnak bizonyul”.

A szervezet várakozásai szerint az infláció a 2022-es 8,7%-ról idén 7%-ra, 2024-ben pedig 4,9%-ra mérséklődik.

Azok a politikai döntéshozók, akik megpróbálják megfékezni az inflációt, miközben megakadályozzák a „kemény visszatérést” vagy egy fájdalmas recessziót, „nehéz kompromisszumokkal találkozhatnak”, mivel ezek az erők kölcsönhatásba lépnek az új pénzügyi stabilitási aggályokkal.

A befektetők további sebezhetőségeket keresnek a pénzügyi szektorban, míg a hitelezők konzervatívabb stratégiákat alkalmazhatnak a kiszámíthatatlan környezet kezeléséhez szükséges készpénz megőrzése érdekében.

Ez megnehezítheti a vállalkozások és a háztartások számára a hitelekhez való hozzáférést, ami végső soron idővel a gazdasági teljesítményre is hatással lehet.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A szigorodó pénzügyi feltételek hatással vannak a hitelezésre és a gazdasági tevékenységre

Az IMF, amely április elején a Világbankkal közösen tartja tavaszi ülését, megállapította, hogy „a pénzügyi feltételek szigorodtak, ami valószínűleg alacsonyabb hitelezést és aktivitást von maga után, ha továbbra is fennáll”.

A szervezet hangsúlyozta, hogy továbbra is éberen kell figyelni a bankszektor egészségi állapotát, valamint hogy az Európai Uniónak véglegesítenie kell a régóta tárgyalt mechanizmusokat a csődbe ment bankok kezelésére.

Mivel a világgazdaság számos kihívással néz szembe, az inflációtól és a kamatlábaktól kezdve a geopolitikai feszültségeken át a bankszektor zavaraiig, az IMF-hez hasonló szervezetek szerepvállalása az iránymutatás és a támogatás nyújtásában még fontosabbá válik.

A pénzügyi szektor stabilizálására és a fenntartható növekedés előmozdítására irányuló megfelelő intézkedések meghozatala létfontosságú lesz az előttünk álló bizonytalan időkben való eligazodásban.


Olvastad már? A Ripple és a SEC: Mennyibe került a jogi csata az alpereseknek?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!