Az FTC 4,7 milliárd dollárra bírságolta a Celsius Networköt

-

Az FTC 4,7 milliárd dolláros bírságot szabott ki a csődbe ment kriptopénz hitelező Celsius Networkre.

A bíróság azonban felfüggesztette az ítéletet, hogy „lehetővé tegye a Celsiusnak, hogy a fennmaradó eszközeit visszajuttassa a fogyasztóknak a csődeljárás során”.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A július 13-i bejelentés szerint a Celsius és társult vállalatai véglegesen tiltva vannak az „bármilyen olyan termék vagy szolgáltatás kínálását, promócióját vagy reklámozását”, amelyet eszközök letétbe helyezésére, cseréjére, befektetésére vagy visszavonására lehet használni.

A New Jersey-i székhelyű cég különféle kriptovaluta termékeket és szolgáltatásokat kínált a fogyasztóknak, mint például kamatozó számlák, kriptovaluta alapú személyi kölcsönök és egy kriptovaluta tőzsde.

Az FTC panaszában azt állította, hogy a társalapítók, Alex Mashinsky, Shlomi Leon és Hanoch Goldstein a platformot „biztonságos helynek” hirdették a fogyasztók számára a kriptovalutájuk letétbe helyezésére, miközben több mint 4 milliárd dollárt misappropriáltak a fogyasztók eszközeiből.

Celsius
Celsius promóciós hirdetései a csőd előtt. Forrás: FTC

A társalapítók nem egyeztek bele az FTC bírság elfogadásába, és az ellenük indított per továbbra is folytatódik a szövetségi bíróságon.

Ezenkívül az FTC vádolta a Celsiust 1,2 milliárd dollárnyi fedezetlen kölcsönnel, hamis állítást tett a 750 millió dolláros felhasználói biztosítási politikájáról, és nem rendelkezett semmilyen módszerrel eszközeinek és kötelezettségeinek nyomon követésére 2021 végéig.

A 2022-es kriptopénz medvepiac kezdetén a vezetők állítólag hazudtak a cég jólétével kapcsolatban, ahogy azt az FTC leírja:

„Miközben megkísértették a vásárlókat, hogy ne vonják vissza a kriptopénzüket, Leon, Goldstein és Mashinsky jelentős összegeket vont ki a Celsiusból a cég csődeljárás előtt két hónappal. A fogyasztók később elveszítették megtakarításaikat, főiskolai alapjaikat és nyugdíjra szánt pénzüket.”

Azonos napon az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és a Commodity Futures Trading Commission is beperelte a Celsiust.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ugyanebben az időben Mashinsky-et azzal vádolták meg a Kereskedelmi Igazságügyi Minisztérium ellen hét csalással kapcsolatban, majd előzetes letartóztatásba vették.

A Celsius korábban tavaly júliusban jelentette be a csődöt.


Olvastad már? Ripple vs. SEC : A végső döntés megérkezett, és ez mit jelent

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A SEC bepereli az FTX tőzsdét auditáló céget

A SEC célkeresztjébe került a bedőlt FTX tőzsdét auditáló Prager Metis, mivel a vádak alapján számos ponton megsértették a felülvizsgálati pártatlanság elveit. A PM elsősorban...

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!