Az FTC 4,7 milliárd dollárra bírságolta a Celsius Networköt

-

Az FTC 4,7 milliárd dolláros bírságot szabott ki a csődbe ment kriptopénz hitelező Celsius Networkre.

A bíróság azonban felfüggesztette az ítéletet, hogy „lehetővé tegye a Celsiusnak, hogy a fennmaradó eszközeit visszajuttassa a fogyasztóknak a csődeljárás során”.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A július 13-i bejelentés szerint a Celsius és társult vállalatai véglegesen tiltva vannak az „bármilyen olyan termék vagy szolgáltatás kínálását, promócióját vagy reklámozását”, amelyet eszközök letétbe helyezésére, cseréjére, befektetésére vagy visszavonására lehet használni.

A New Jersey-i székhelyű cég különféle kriptovaluta termékeket és szolgáltatásokat kínált a fogyasztóknak, mint például kamatozó számlák, kriptovaluta alapú személyi kölcsönök és egy kriptovaluta tőzsde.

Az FTC panaszában azt állította, hogy a társalapítók, Alex Mashinsky, Shlomi Leon és Hanoch Goldstein a platformot „biztonságos helynek” hirdették a fogyasztók számára a kriptovalutájuk letétbe helyezésére, miközben több mint 4 milliárd dollárt misappropriáltak a fogyasztók eszközeiből.

Celsius
Celsius promóciós hirdetései a csőd előtt. Forrás: FTC

A társalapítók nem egyeztek bele az FTC bírság elfogadásába, és az ellenük indított per továbbra is folytatódik a szövetségi bíróságon.

Ezenkívül az FTC vádolta a Celsiust 1,2 milliárd dollárnyi fedezetlen kölcsönnel, hamis állítást tett a 750 millió dolláros felhasználói biztosítási politikájáról, és nem rendelkezett semmilyen módszerrel eszközeinek és kötelezettségeinek nyomon követésére 2021 végéig.

A 2022-es kriptopénz medvepiac kezdetén a vezetők állítólag hazudtak a cég jólétével kapcsolatban, ahogy azt az FTC leírja:

„Miközben megkísértették a vásárlókat, hogy ne vonják vissza a kriptopénzüket, Leon, Goldstein és Mashinsky jelentős összegeket vont ki a Celsiusból a cég csődeljárás előtt két hónappal. A fogyasztók később elveszítették megtakarításaikat, főiskolai alapjaikat és nyugdíjra szánt pénzüket.”

Azonos napon az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és a Commodity Futures Trading Commission is beperelte a Celsiust.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ugyanebben az időben Mashinsky-et azzal vádolták meg a Kereskedelmi Igazságügyi Minisztérium ellen hét csalással kapcsolatban, majd előzetes letartóztatásba vették.

A Celsius korábban tavaly júliusban jelentette be a csődöt.


Olvastad már? Ripple vs. SEC : A végső döntés megérkezett, és ez mit jelent

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!