A legutóbbi Egyesült Államokbeli nemzetbiztonsági meghallgatáson Mitt Romney szenátor aggodalmait fejezte ki, hogy a bitcoin potenciálisan veszélyes lehet a nemzet biztonságára.

Válaszul a FBI igazgatója, Christopher Wray elmondta, a kriptopénzek jelentette probléma egyre komolyabb.

Amit Romney valószínűleg nem tud a kriptóról

Ahogy egyre több országban kerül szóba a saját nemzeti kriptopénz ötlete, és a kriptopénzek szabályozása, a bitcoinhoz hasonlóan ténylegesen decentralizált pénzek témája egyre felkapottabb.

Romney, Utah állam republikánus szenátora bevallotta nem ért a kriptóhoz, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a meghallgatáson felszólaljon.

A nemzetbiztonsági és a terrorelhárítási hatóságok vezetőihez szólva elmondta:

„Nem vagyok a Bankbizottság tagja. Nem tudom, hogy hogyan működnek a kriptopénzek. Viszont úgy gondolom, a hatóságok munkáját megnehezíti, ha nem tudják követni a pénz útját, mert az rejtve van előttünk.”

Az FBI igazgatója, Wray elmondta, az ügynökség nyomozati perspektívából is vizsgálja a kriptókat.

Főleg az azok követésére szolgáló lehetőségekkel kapcsolatban. Szóba került az is, hogy a bűnözők egyre hatékonyabban tudják felhasználni az új technológiákat, a névtelenséget biztosító lehetőségeket.

A javasolt szabályozásokat illetően eléggé szűkszavúan nyilatkozott:

„A kriptopénzek jelentős problémát okoznak, már most is. Ez pedig nagyon könnyen nőhet még nagyobbra. Hogy ez válaszul milyen szabályozáshoz vezethet, azt nehéz megválaszolnom.”

Libra, nemzeti kriptopénzek, igazi kriptopénzek

Ahogy a Libra ügyében zajló csatározás mutatja, az USA törvényhozói nem sietnek a hozzájárulással, hogy csak úgy akárki digitális pénzt bocsáthasson ki.

A Facebook-kal szembeni általános ellenérzések sem segítenek az ügyben, az október 23.-án Zuckerbergnek, a cég vezetőjének is órákon keresztül kellett kérdésekre válaszolnia egy meghallgatáson.

A Librával kapcsolatban Zuckerberg elmondta:

„Az az elképzelésünk, hogy az emberek olyan könnyen és olcsón küldhessenek pénzt egymásnak, ahogyan most egy üzenetet megírnak.”

A könnyen használható digitális pénz témája egyre népszerűbb manapság. Még egyes központi bankok is felülnek a vonatra. Lassan politikai nyomás is lesz a törvényhozókon, hogy saját USA kriptopénzt fejlesszenek, a FED elnöke, Jerome Powell is emellett érvel.

A Nemzetközi Kifizetések Bankja által végzett tanulmányból egyértelműen kiderül, világszerte legalább 40 ország dolgozik már saját digitális valután, vagy tervezi azt.

Miközben a nemzeti kriptók és a Libra is rivaldafényben vannak, a kormányok kellemetlenségeit főleg a bitcoin és a többi, ténylegesen decentralizált és irányíthatatlan digitális pénz okozza. Romney, ahogy az Államok többi törvényhozója is, főleg a bűnözők miatt aggódik.

A nemzeti kriptopénzek könnyen megfigyelhetők és befolyásolhatók, így kihívás elé állítják a pénzmosást és az adóelkerülést.

A decentralizált kriptopénzek viszont lehetővé teszik, hogy ne kelljen betartani a törvényeket.

Romney a meghallgatáson elég egyértelműen fogalmazott:

„Csodálkoznék, ha a nemzetünk nem tenne erőfeszítéseket, hogy kezdjen valamit a kriptopénzekkel.”

Olvastad már? A bitcoin dominancia duplázódásával az altcoinok grafikonja a „radioaktív bomláshoz hasonlít”

Forrás: news.bitcoin.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂