Az eurózóna inflációja elérte a 9,1%-os szintet

-

Az eurózóna inflációs rátája augusztusban 9,1%-os rekordot ért el, ami a valaha mért legmagasabb érték – közölte az Eurostat európai statisztikai hivatal.
A ráta magasabb volt, mint azt a közgazdászok feltételezték, és az emelkedés nagy részét az európai energiaárak emelkedése okozta.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Tovább emelkedik az európai infláció, miközben a régió energiaválsággal küzd

Jelenleg Európa az elmúlt közel 50 év legmagasabb inflációs rátáját éli meg az euróövezetben, és a monetáris unió minden egyes tagországában vörösen izzanak a fogyasztói árak.
Nemrég a Reuters több közgazdászt is megkérdezett, és az Eurostat által közzétett adat nagyobb mértékű, mint amit a közgazdászok előre jeleztek.


A statisztikák szerint az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 38,3%-kal, és az olyan tételek, mint az élelmiszerek 10,6%-kal ugrottak meg.
Továbbá a nem energetikai ipari termékek 5%-kal emelkedtek a tavaly mért értékükhöz képest. Az energiaárak tekintetében úgy tűnik, hogy az ukrán-orosz háború miatt az energiaválság tovább súlyosbodhat.
A mai naptól kezdve 2022. szeptember 2-ig „karbantartás” zajlik az Északi Áramlat 1 vezetékben. A karbantartás miatt az emberek attól tartanak, hogy az orosz vezetők meghosszabbítják az orosz gázszállításokat Németországgal összekötő tengeri földgázvezetékpár leállítását.
Az Orosz Föderáció júniusban már 40%-kal csökkentette az áramlást, júliusban pedig további 20%-kal.
Emellett a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat kedden közölte, hogy leállítja a gázszállításokat az Engie francia ipari energetikai csoportnak.
Egyesek azt gyanítják, hogy Európának szüksége lehet más nemzetek energetikai mentőakciójára, míg mások szerint az európai vezetőknek nincs más választásuk, mint megmenteni a tagországok energiafogyasztóit.
Egyesek úgy vélik, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) emelnie kell az irányadó banki kamatlábat, ahogyan azt a Federal Reserve tette az utóbbi időben.
Az EKB szeptember 8-án ülésezik, és a jelentések szerint a közgazdászok arra fogadnak, hogy az EKB 75 bázisponttal (bps) emeli az irányadó kamatlábat.
Az ING vezető közgazdásza, Bert Colijn a The Streetnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az EKB-nak lassítania kell, de hogy mennyire, az jelenleg még kérdés.

„A konkrét európai problémák továbbra is felfelé nyomják az inflációt – a gázellátási válság és az aszályok jelenleg a kínálati oldalról továbbra is fennálló nyomást gyakorolnak az inflációra” – mondta Colijn.”

Mivel a gazdaság gyorsan lassul – és talán már most is zsugorodik – a kérdés az, hogy az EKB-nak mennyire kell a fékre lépnie” – tette hozzá az ING közgazdásza.

Olvastad már? Egyre nagyobb a verseny a bitcoin-bányászok között

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!