Az Európai Bizottság kompromisszumos javaslaton dolgozik az uniós kriptorendszerekre vonatkozó szabályokról

-

Az Európai Bizottság nem ért egyet az Európai Parlament által nemrégiben elfogadott kriptorendszerre vonatkozó szabályozási javaslat egyes rendelkezéseivel.
Egy nem hivatalos levelezést idéző médiajelentés szerint a brüsszeli végrehajtó szerv nem elégedett a pénzmosás elleni intézkedésekkel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kriptoeszközök piacaira vonatkozó készülő európai jogszabály (Markets in Crypto Assets – MiCA) a háromoldalú egyeztetés szakaszában kihívásokkal néz szembe, kevesebb mint két hónappal azután, hogy az Európai Parlament megszavazta a tervezetet.
Azóta az Európai Unió jogalkotási folyamatának másik két szereplőjével – az EU Tanácsával és az Európai Bizottsággal (EB) – is folynak a megbeszélések.
A BTC Echo német kriptohírportál által látott nem hivatalos levélből kiderült, hogy a Bizottság nem ért egyet a törvényhozók által elfogadott szövegek egyes pontjaival, és módosításokat készít elő.
A végrehajtó szerv konkrétan a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet célzó egyes intézkedésekkel kapcsolatban fejezi ki aggályait.
Ezekkel a MiCA 4. cikkében található rendelkezésekkel a Parlament meg akarja akadályozni, hogy a kriptoeszköz-szolgáltatók (CASP-k) uniós engedélyt kapjanak olyan leányvállalatok számára, amelyek székhelye nem megfelelő joghatóságokban vagy „magas kockázatú területeken” található, vagy olyan országokban vannak bejegyezve, amelyek nem vetnek ki társasági adót.
Más jogi téren nincs hasonló tilalom – mutat rá a Bizottság. Ráadásul egy ilyen tilalom a Kereskedelmi Világszervezet szabályait is sértené.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Az EB kifejti, hogy nem világos, miért kellene egy ilyen intézkedésnek éppen a kriptopénz-szolgáltatókra vonatkoznia.
Ezekre a platformokra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló egyéb uniós irányelvek vonatkoznak, amelyek a Bizottság szerint elég erős védelmet nyújtanak a magas kockázatú területek harmadik országaiból származó szolgáltatók esetében. Az új rendelet csak növelné az uniós hatóságok terheit.
Az Európai Parlament javasolja továbbá a nem megfelelő CASP-k nyilvántartásának létrehozását, amelyet az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) vezetne.
A Bizottság leveléből azonban kiderül, hogy „komoly kétségei” vannak e javaslat megvalósíthatóságával kapcsolatban. Úgy véli továbbá, hogy ha egyáltalán szükség van erre, akkor annak a pénzmosás elleni általános, minden pénzügyi piaci szereplőt érintő szabályozás részét kellene képeznie.
Az Európai Bizottság bírálja az elfogadott, a meg nem felelésre vonatkozó kritériumokat is, mondván, hogy azok nem egyértelműek.

E tekintetben javításokat követel az Európai Parlamenttől, és kompromisszumos javaslatot kíván előterjeszteni a háromoldalú tárgyalások május 18-ra, szerdára tervezett következő fordulója előtt.

Olvastad már? Jobb kereskedés, jobb élet – ezzel a szlogennel hódít a Bitget kriptotőzsde

Forrás: news.bitcoin.com
Kiemelt kép: Carlos Moreno

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC). A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!