Vitalik Buterin, az Etherum társalapítójának elmondása szerint a Ethereum Foundation népszerű weboldala, az Ethereum.org már az Interplanetary File System (IPFS) rendszerén fut.

Sokan összekeverik az IPFS-t és a blokklánc hálózatát. Az IPFS-rendszerre legjobban hasonlító rendszer a http; egyszerűen fogalmazva az IPFS az internet decentralizált verziója.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Az IPFS nem blokklánc, de képes együttműködni a blokklánccal

Az IPFS önmagában nem egy blokklánc, hanem egy peer-to-peer hypermedia protokoll, amit arra terveztek, hogy gyorsabbá, biztonságosabbá és nyitottabbá tegye az internetet.

Ha egy felhasználó valamilyen adatcsomagot szeretne lekérdezni az IPFS-hálózaton, akkor az adat tulajdonosának csomópontja közli az adatokat a kérvényező csomópontjával.

A ProtoSchool leírása alapján:

„Az IPFS egy peer-to-peer adattárolási rendszerként minden felhasználó számára lehetővé teszi, hogy helyileg hostolják adataikat. Amikor először töltesz fel új tartalmat az IPFS-re akkor igazából csak beállítod a számítógépedet oly módon, hogy elérhetővé tedd az IPFS protokollon való megosztásra.”

Ha valaki feltölt valamit az Ethereum hálózatára, akkor a hash a láncon kerül tárolásra, amely az IPFS-en található megváltoztathatatlan adatra mutat.

A blokklánc nem képes a nagy adatok kezelésére, de az IPFS megoldást jelenthet erre, így megoldaná a blokklánc egyik legfontosabb problémáját, az adatkezelést.

Azonban az IPFS adatai a feltöltő helyi rendszerén kerül tárolásra, majd a protokollon keresztül kerül megosztásra.

Az IPFS jobban hasonlít a torrent protokollokra, mint a blokklánc hálózatára. Az IPFS legnagyobb előnye a Bittorrent-protokollal szemben, hogy csomópont-üzemeltetők hálózatából áll, így sokkal hatékonyabb az adatok feldolgozása.

Ezért passzol a blokklánc és az IPFS

Egy olyan megváltoztathatatlan blokklánchálózaton, mint az Ethereum, az IPFS-felhasználók olyan hasheket tölthetnek fel, melyek az IPFS-en tárolt adatokra mutatnak. Mivel ezek csak linkek, így nem helyeznek akkora nyomást a blokkláncra, mint a nyers adatok.

Az IPFS-t emellett úgy tervezték, hogy gondtalanul együttműködjön a blokkláncokkal, és szintén: rendkívül hozzáférhetőek.

Az IPFS weboldala szerint:

„Az IPFS segítségével megoldódik az adattárolás kérdése, ugyanis elég csak linkeket ágyazni a blokklánc tranzakciókba. Ez biztosítja és időbélyeggel látja el a tartalmakat, anélkül, hogy az adatok a blokkláncra kerülnének.”

Hosszú távon a centralizált rendszerekről a decentralizált rendszerekre való átállással az IPFS és a decentralizált rendszerek alternatívákat kínálhatnak a jelenlegi webes rendszerek helyett.

Egyes országokban, mint Kína és Oroszország, már elérhető a http centralizált változata az úgynevezett kínai új IP, amely sokkal vonzóbbá teheti az olyan hálózatokat, mint az IPFS.

Derrick Foote, a Temporal IPFS platform vezérigazgatója elmondta:

„Az új áttörések, mint a Temporal S3X szinte végtelen lehetőséget kínál az IPFS rendszerek számára, mint a videó streamelése, a dinamikus weboldalak hostolása és még sok mindent. Az S3 cégpont megváltoztatásával az S3X-szel azonnal használhatod az IPFS-t. Csak egyetlen sort kell megváltoztatnod, hogy elérd az IPFS minden lehetőségét. A blokklánc mellett az IPFS-t több célra is fel lehet használni, amivel valóban felépíthető a Web 3.0, vagyis egy sokkal biztonságosabb és átláthatóbb internet mindenki számára.”

Bele akarsz vágni az IPFS-be?

Azok számára akik nem akarnak saját IPFS-csomópontot futtatni, de szeretnének fájlokat/mappákat/weboldalakat vagy akár decentralizált alkalmazásokat feltölteni, léteznek olyan szolgáltatások, mint a Temporal, amely 3 giga adatot ad ingyen, vagy a Pinata és az Eternum.

Ezek a szolgáltatások minden kezdő számára egyszerűen elérhetővé teszik az IPFS-protokollt.

Olvastad már? 1000 évre jegelve a bitcoin forráskódja

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂