A Credit Suisse kutatása szerint egy átlagos S&P 500-as cég élettartama kevesebb mint 20 év. Ez a szám az ötvenes években még több mint 60 volt. Ennek az egyik legfőbb oka a zavaró technológiák megjelenése.

A feltörekvő technológiák alulbecsülése jelenti az egyik legnagyobb negatív tényezőt a nagyvállalatok élethosszára.

A túlélés érdekében a cégeknek alkalmazniuk kell és nyitottnak kell lenniük a fejlődésben lévő technológiákra, hogy folyamatosan fejleszteni tudják üzleti modelljüket.

A blokklánc-technológia kontextusában az egyes cégeknek nagyon különböző igényeik lehetnek a peer-to-peer–hálózatokra.

A cégeknek nagy mennyiségű bizalmas adatokat kell kezelniük, valamint biztosítaniuk kell, hogy minden előírásnak és szabályozásnak megfeleljenek. Az engedélyezések, adatvédelem, teljesítmény és a visszavonhatatlanság elengedhetetlen a nagy teljesítményű cégek tranzakciós és működési igényeihez.

Ezeket az igényeket figyelme véve hogyan is segíthet az Ethereum?

Mi az az Ethereum?

Az Ethereum 2015-ben indult, mint a Bitcoin fizetési rendszere mögött álló blokklánc-technológia skálázhatóbb és bővíthető verziója. Az Ethereum blokklánca decentralizált, vagyis számos csomópont futtatja a szoftvert. Ez vezeti a megmásíthatatlan főkönyvet, így egy biztonságos, közvetítők nélküli hálózatról van szó.

Az Ethereum-blokklánc egyedisége a programozhatóságában rejlik. Megegyezéseket lehet beágyazni a kódba, melyek automatikusan teljesíthetőek. Ezek a digitális egyezmények az úgynevezett „okosszerződések”. Az okosszerződéseknek szinte végtelen formátuma és feltétele létezik, és további szerződésekkel is lehet ötvözni.

Így az Ethereum nemcsak fizetési rendszerként alkalmazható, hanem akár tranzakciós szolgáltatások lebonyolítására, kereskedelmi pénzügyekre, ellátási láncokra, kormányzati jegyzékekre, ingatlanokra, jogi célokra és egyéb szektorokban is lehetne alkalmazni.

A céges Ethereum 11 előnye

A céges Ethereumot úgy tervezték, hogy alacsony költségű, nyílt és rugalmas legyen, így a következő tulajdonságokat nyújtja alapvetően, vagy a rá épített protokollokon keresztül:

Adatkoordináció – Az Ethereum decentralizáltságának köszönhetően jobban elosztja az adatokat. Megbízhatunk abban, hogy a rendszer résztvevőinek nem kell egy centralizált entitásra támaszkodnia, a rendszer vagy a tranzakciók kezelésében.

Gyors bevetés A mindent az egyeben SaaS-platformnak köszönhetően a cégek könnyen indíthatnak és kezelhetnek privát blokkláncokat ahelyett, hogy a nulláról kellene blokkláncot építeniük.

Engedélyező hálózatok – Az Ethereumot felhasználva a cégek konzorciumhálózatokat (privát blokkláncokat) alkothatnak, melyben kinevezett csomópontok lehetnek a rendszer szabályozói.

A platform granulált, kontextustól függő hozzáférést biztosít, mely azt jelenti, hogy csak engedélyezett egyének és alkalmazások férhetnek hozzá az adatokhoz. Ez biztosítja, hogy csak olyan alkalmazottak lássák az adatokhoz akik rendelkeznek a szerepükhöz csatolt jogosultságokkal.

A hálózat mérete – A mainnet bizonyítja, hogy az Ethereum-hálózat több száz csomóponttal és több millió felhasználóval is üzemképes. A legtöbb céges blokklánc kevesebb mint 10 csomóponttal üzemel és nincs referenciájuk egy hatalmas, élő hálózat üzemeltetéséről.

Privát tranzakciók – A cégek elérhetik, hogy titkosítsanak bizonyos adatokat, ha privát konzorciumokat alkotnak az Ethereum hálózatán privát tranzakciós rétegekkel. A cégek engedélyezhetik azt is, hogy a hálózat résztvevői titkos adatokat osszanak meg egymással.

Skálázhatóság és teljesítmény – A Proof os Authoritynek, a testreszabható blokkidőnek és a gas limiteknek hála az Etherumra épült konzorciumhálózatok túlszárnyalhatják a publikus mainnet teljesítményét: akár több száz tranzakciót is képesek feldolgozni másodpercenként, a hálózat beállításaitól függően.

Véglegesség – A blokklánc konszenzusalgoritmusának hála biztosak lehetünk abban, hogy a tranzakciók jegyzéke rendezett és manipulálhatatlan marad.

Az Ethereum olyan személyre szabható konszenzusmechanizmusokat kínál, mint a Raft és az Istanbul Byzantine Fault Tolerance – különböző felhasználási területekre, így biztosítva a tranzakciók véglegességét.

Ösztönző réteg– Az Etherum kriptogazdasági rétegei engedélyezik a vállalkozások hálózatai számára, hogy olyan mechanizmusokat gyártsanak, melyek megbüntetik a becstelen tevékenységeket és jutalmazzák az olyan aktivitásokat, mint a verifikáció és elérhetőség.

Tokenizáció – A cégek bármilyen eszközt tokenizálhatnak az Etherumon, amely digitális formában kerül regisztrálásra.

Ez lehetőséget ad új üzletek és buzdítóprogramok alakítására. Ilyenek például az olyan nem likvid piacok, mint az ingatlan és privát piacok részleges töredezése.

Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően a befektetők szélesebb körben hozzáférhetnek ezekhez az eszközökhöz, így azok folyósíthatóbbak lesznek, és alacsonyabb tőkét igényelnek.

Szabványok – Az Ethererum számos nyílt forráskódú szabvánnyal rendelkezik. Ilyenek a tokenszerkesztési protokollok, a decentralizált tárolás, valamint a decentralizált üzenetküldés, melyek egyben tartják az ökoszisztémát.

A cégek számára az Enterprise Ethereum Alliance (EEA) 1.0-s kliense adja meg a blokkláncok implementálásának összetevőit.

Átjárhatóság és nyílt forráskód – Az Ethereum-blokkláncon üzemelő vállalkozások nincsenek egyetlen IT-környezethez vagy árushoz kötve. Például az Amazon Web Services alkothat privát hálózatokat az SaaS blokkláncplatformon keresztül.

A közeljövőben kirajzolódik majd, hogy mennyit is ér a céges Ethereum, ha elkezdik használni az átjárható publikus mainnetet, mely globális elérést, extrém ellenállóképességet és magas integritást kínál.

Ahelyett, hogy egy kisebb publikus láncot másolna le, az Etherum üzleti megoldásai személyre szabható titkosítást és egy időtálló, biztonságos adattárolási IT-rendszert kínál.

Olvastad már? 2200 helyen érhetők már el a Coinme automatái

Forrás: cryptoglobe.com

Kiemelt kép: tiendientu vietnam


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂