A Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételét célzó salvadori lépéssel szembeni ellenállás a törvény életbe lépése ellenére is fennáll.

A 2021-es év valószínűleg a Bitcoin (BTC) egyik legérdekesebb éveként vonul be a történelemkönyvekbe, tekintve, hogy a közelmúltban milliárdosok vették fel és a mainstream intézmények is elfogadták, nem beszélve Salvador lépéseiről, hogy törvényes fizetőeszközzé tegye.

Salvador esetében szinte úgy tűnik, mintha az egész világ figyelné ezt a kísérletet, hogy kiderüljön, sikeres lesz-e vagy teljes kudarcot vall a közép-amerikai ország.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Szeptember 7-én hivatalosan is törvényes fizetőeszközzé vált a Bitcoin Salvadorban, de az országban a lépés elleni tüntetések hulláma gyanakvást és bizonytalanságot keltett azzal kapcsolatban, hogy miként fogják az új törvényt végrehajtani.

A salvadori kormányt az új törvény miatt kritizáló személyek letartóztatásától kezdve a Bitcoin jogi státusza ellen tiltakozó polgárok hullámáig országszerte, a korszakalkotó kriptó némi ellenszéllel néz szembe.

Hogyan lett a Bitcoin törvényes fizetőeszköz

Az egész június elején kezdődött, miután Nayib Bukele salvadori elnök egy tweetben bejelentette, hogy az ország törvényhozó gyűlése elfogadta a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételéről szóló törvényt.

A törvény szeptember 7-én lépett volna életbe, és az ország 4,5 millió polgára országszerte vásárolhatott volna bitcoinokkal a boltokban.

Bejelentésében Bukele azt mondta, hogy amint elfogadják a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételéről szóló hivatalos törvényt, a „Chivo ATM-ek” – a Chivo a hivatalos BTC-tárca neve Salvadorban – végül „mindenhol” megjelennek majd az országban.

Ez lehetővé tenné a salvadoriak számára, hogy készpénzben vegyenek fel bitcoint anélkül, hogy azután jutalékot kellene fizetniük, mint például a Western Union szolgáltatásai esetében.

Ezenkívül Bukele biztosította a polgárokat, hogy senkit sem fognak arra kényszeríteni, hogy bitcoint használjon.

A 40 éves elnök egy nyilatkozatában azt mondta, hogy „bármikor be lehet állni a Western Unionnál a sorba, és fizetni a jutalékot”.

„Mi van, ha valaki nem akarja használni a Bitcoint? [Nos] ne töltse le az alkalmazást, és folytassa a normális életét. Senki nem fogja elvenni a dollárjait” – mondta.

Az ellenállás első hulláma

A bejelentést követően a tiltakozók egy csoportja, a Popular Resistance and Rebellion Block (BRRP) néven alakult meg, hogy tiltakozzon a Bitcoin-törvény ellen.

„Nayib Bukele elnök az emberekkel való megfelelő konzultáció nélkül fogadta el a törvényt, amely törvényes fizetőeszközzé teszi a kriptovalutát az országban” – mondta az egyik aktivista.

Bár a tiltakozó csoport az óvatosság okaként olyan összetett tényezőket emelt ki, mint a Bitcoin volatilitása, a fő állításuk az, hogy a törvény elsősorban az állítólagos pénzmosáshoz kapcsolódó nagyvállalatokat szolgálja, korrupt tisztviselők javára.

„A Bitcoin csak néhány nagyvállalkozót szolgál, különösen azokat, akik a kormányhoz kötődnek, hogy tisztára mossák a jogtalanul szerzett pénzt” – mondta az egyik tiltakozó.

A BRRP-csoport egyik levele szerint „azok a vállalkozók, akik a tőkéjüket Bitcoinban helyezik el, nem fognak adót fizetni a bevételük után, a kormány pedig milliós nagyságrendű adót költene az egész kampány végrehajtására”.

A Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételéről szóló törvényjavaslat valóban tartalmaz néhány érdekes javaslatot, például a BTC-re vonatkozó nulla tőkenyereségadót.

A törvényjavaslat emellett állandó tartózkodási engedélyt ígért a befektetőknek az országban három BTC-befektetéssel Salvadorban.

Mario Gómez letartóztatása

Mivel a vitatott Bitcoin-törvénytervezet szeptember 7-én törvényerőre emelkedett, a támogatók és ellenzők egyaránt folyamatosan jelentkeznek.

Több salvadori helyi hírügynökség szerint Mario Gómezt – aki számítógépes és kriptoszakértő, valamint a kormány lelkes kritikusa – a helyi rendőrség letartóztatta, és néhány órán át fogva tartotta, majd szabadon engedte.

Gómezről köztudott, hogy rendszeresen posztolt a közösségi médiában, amelyben ellenezte a kormánynak a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételét.

Megfigyelők, mint például Steve Hanke – a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza – Gómez letartóztatását „tekintélyelvű rendőri taktikaként” bírálták.

Hector Silva, a San Salvador-i polgármesteri hivatal tanácsadója szerint „Mario letartóztatása a kormány törékenységét mutatja a Bitcoin-törvény végrehajtásával kapcsolatban, de valami még veszélyesebbet igazol”.

„Hajlandóak bármilyen intézményt manipulálni, hogy a kritikus hangokat kiszorítsák az útból” – tette hozzá Silva.

Bár a rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Gómezt egy pénzügyi csalással kapcsolatos nyomozás részeként vették őrizetbe, a hírek szerint letartóztatási parancs nélkül vették őrizetbe, és megpróbálták elvenni a telefonját és a számítógépét.

A polgárok tiltakozása

Közvetlenül Gómez letartóztatása előtt a salvadori nyugdíjasok az utcára vonultak tiltakozni, mert aggódtak amiatt, hogy a kormány a változékony kriptovalutát használja majd a nyugdíjuk kifizetésére.

Az újságíróknak nyilatkozva az egyik tüntető a tömegből – amelyben veteránok, rokkantnyugdíjasok, munkások és nyugdíjasok voltak – azt mondta: „tudjuk, hogy ez a coin drasztikusan ingadozik. Az értéke egyik másodpercről a másikra változik, és ezt nem tudjuk ellenőrizni”.

Bár Bukele megígérte, hogy a Bitcoin használata az országban opcionális lesz, és a fizetéseket és nyugdíjakat továbbra is amerikai dollárban fogják fizetni, a tüntetők mégis kiemelték a technológiával kapcsolatos ismeretek hiányát.

Az állampolgárok arra is panaszkodtak, hogy a tisztviselők túl kevés magyarázatot kaptak a Bitcoin előnyeiről és hátrányairól.

„Nem ismerjük a valutát. Nem tudjuk, honnan származik. Nem tudjuk, hogy nyereséget vagy veszteséget fog-e hozni nekünk. Nem tudunk semmit” – tette hozzá egy salvadori.

Válaszul Bukele adminisztrációja kijelentette, hogy a Bitcoin használata nem kötelező, és hogy a szükséges képzést és a Bitcoin egyéb alternatíváit biztosítják.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Vegyes vélemények

Bár Bukele elnök hihetetlenül magas támogatottságot élvez, a Bitcoin-törvénnyel kapcsolatos legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy az intézkedésért a legtöbben nincsenek oda.

A Salvadorban működő Universidad Centroamericana José Siméon Cañas által nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada hajlik a törvény hatályon kívül helyezésére, és több mint 70%-uk inkább az amerikai dollárt részesíti előnyben a Bitcoin helyett.

Olyan nemzetközi intézmények, mint a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztetett a Bitcoin Salvador általi bevezetése által okozott makrogazdasági, pénzügyi és jogi problémákra.

Siobhan Morden, az Amherst Pierpont latin-amerikai fix jövedelmű stratégiáért felelős vezetője szerint a Bitcoinra vonatkozó tervek egy egyre autokratikusabb rezsim alatt valószínűleg csak fokozni fogják a korrupcióval kapcsolatos aggodalmakat”.

A másik oldalon mások továbbra is optimisták, hogy az új törvény végül a salvadoriak javát fogja szolgálni, mivel az ország gazdasága nagymértékben függ a tengerentúli migránsok által hazaküldött pénzátutalásoktól.

Csak tavaly az ország átutalásai 6 milliárd dollárt tettek ki, ami a bruttó hazai termék egyötödét teszi ki.

„Az, hogy Salvador törvényesen elfogadja a Bitcoint törvényes fizetőeszközként, némi opcionalitást biztosít az országnak pénzügyi kérdésekben és szuverenitásában” – mondta Alexander Blum, a Two Prime ügyvezető igazgatója.

Érzéseihez csatlakozott Alberto Echegaray Guevara – művész és vállalkozó – is, aki szerint „Bukele elnök Bitcoin-törvénye nemcsak a nemzetközi pénzátutalást próbálja olcsóbbá és könnyebbé tenni a banki szolgáltatásokkal nem rendelkező lakosság 70%-a számára, hanem egy új gazdasági központot és új pénzátutalási platformot is létrehoz Közép-Amerikában”.

Adrian Pollard a HollaExtől a Cointelegraphnak elmondta: „Az új technológiák bevezetésére jellemző, hogy vannak hibák és appozíciók, de pontosan ezért lett önkéntes a bevezetés”.

„Gyanítom, hogy lesznek még bukkanók az úton Salvador számára, de hosszú távon megéri majd. Sőt, úgy vélem, más dél-amerikai országok sem állnak messze, és követni fogják”  tette hozzá Pollard.

Olvastad már? Újabb pénzfelvételi korlátozásokat vezet be egy dél-afrikai kriptotőzsde

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.