Az EKB szerint a kriptót a szerencsejátékhoz hasonlóan kellene szabályozni

-

Az EKB tisztviselője, Fabio Panetta szerint a kriptopiac sok esetben a szerencsejátékokhoz hasonlítható, belső érték nélkül, és ezt szabályozni kellene.

Panetta úgy fogalmazott, hogy a kriptoipari szabályozással sok problémát meg tudnának szüntetni.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezzel a nézetével az EKB csatlakozik a világ többi szabályozó testületéhez, amelyek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kriptopénzek, és azok lehetséges szabályozási kérdéseire.

Mivel pedig Panetta szerint a befektetési lehetőségek helyett inkább egyfajta szerencsejátékhoz hasonlíthatók a kriptók, úgy is kellene szabályozni azokat, mint a játékipart.

Erről, és a defiről is beszélt a napokban, január 4-én kiadott publikációjában.

A nézetei szerint ráadásul, ha nem szabályozzák a területet, ezek az eszközök akkor is forgalomban maradnak, még ha nincs is mögöttük semmiféle fedezet, és alig valaki használja fizetőeszközként a kriptopénzeket.

„Ezek spekulatív pénzeszközök. A befektetők gyakorlatilag kizárólag azért vásárolják meg a kriptopénzeket, hogy aztán magasabb áron eladhassák. Tulajdonképpen szerencsejátékról beszélünk, befektetésnek álcázva.”

A defit is szabályozni kellene

A 2022-es év nem szűkölködött olyan eseményekkel, amelyek negatív fényt vetnek a decentralizált pénzügyi szektorra.

A Terra ökoszisztéma és az FTX bedőlése egyértelműen hatással volt Panetta nézeteire.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Szerinte a rendszer annyi ponton kapcsolódik össze, hogy a tradícionális pénzügy szempontjait figyelembe véve esélytelen, hogy a törvényhozók szabályozás nélkül engedjék működni a defit.

„Nem hagyhatjuk, hogy a kriptók felügyelet nélkül működjenek. Be kell foltozni a szabályozási réseket, és gondoskodni arról, hogy kezelni tudjuk a jelentős szociális változásokat, amelyeket a kriptók előidézhetnek.”

Panetta szerint a jövőbeni szabályozásoknak nem csak szerencsejátékként kell kezelni a kriptopénzeket, hanem a társadalomra gyakorolt hatásukat is figyelembe venni, és megadóztatni.

Főleg igaz ez a defi szektorra, amely szintén szabályozás után kiált. Panetta külön megemlítette a defi felhasználók közötti hitelezési megoldásait, és a magántulajdonú, nem letétkezelő tárcákat.

Hogy a kriptók hiányosságait ki lehessen küszöbölni, és a központi bankok megőrizhessék a létjogosultságukat, Panetta szerint elengedhetetlen a központi banki digitális valuták, a CBDC-k létrehozása.

Az EU jelenleg a végső simításokat végzi a saját kriptoszabályozásán, amelyet MiCA néven jelentettek be.

Emellett tanulmányozza a digitális pénzek kibocsátásának a lehetőségeit, hogy létrehozhassa a digitális eurót.


Olvastad már? Rosszak a német gazdaság kilátásai

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: European Central Bank

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!