Rosszak a német gazdaság kilátásai

-

Németország inflációja rekordmagasságba emelkedett, és 2022-re elérte az átlagos 7,9%-ot, a 2021-es 3,1%-ról indulva.

A tavalyi évben az ukrajnai orosz invázió számos ellátási láncban zavarokhoz vezetett, áremelkedést okozva több fogyasztási cikk esetén is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A német infláció átlagos mértéke utoljára 1990-ben, az ország újraegyesítésekor volt ilyen magas, ez derül ki a statisztikákból.

A fogyasztói árindex egy év alatt több, mint a duplájára emelkedett. A növekedést főleg az egyre drágább energia táplálja, emellett pedig az élelmiszerek árnövekedése van jelentős hatással az inflációra.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, az FSO a jelentésében az orosz invázióra hivatkozik, és az ebből eredeztethető szállítmányozási nehézségekre, mint az inflációt növelő két kulcsfontosságú faktorra.

„A fogyasztóknak 24,4%-kal többet kell fizetniük az energiáért, mint amennyit tavaly ilyenkor. Az élelmiszerárak pedig 20,7%-kal növekedtek egy év leforgása alatt.”

Az infláció növekedési üteme lassul

Dacára a rekord-magas inflációnak, amely éves viszonylatban fölötte van az 1951-es 7,6%-nak is, az FSO úgy találta, hogy a növekedés havi üteme lassulást mutat, és tavaly decemberre már visszaesést mutatott, havi 8,6%-ra.

Előtte, októberben és novemberben 10,4% illetve 10%-os értéket mértek.

Hogy a lakosságra gyakorolt negatív hatásokat valahogyan kompenzálni tudja, a kormányzat a jelentések szerint milliárdos összeget kíván segélyezésre fordítani.

Emellett hatósági árszabást vezetett be az elektromos áram és az üzemanyag esetén.

Számos közgazdász úgy véli, ezzel sikerül majd visszafogni az inflációt a 2023-as évben.


Olvastad már? A Bitcoin művészete – negyedik rész

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért kell az ATOM-nak 10 dolláros támogatási szintre lépnie?

A Cosmos (ATOM) egy hetes csökkenés után az elmúlt 24 órában felfelé vette az irányt. Ha azonban a token lenyűgöző teljesítményt kell mutatnia, akkor egy kritikus...

Ismét nagy bukás előtt állhat a SEC, kevés az esélyük a Kraken tőzsde ellen

A tőzsdefelügyelet nemrégiben perelte be ismét a Krakent, amiért kriptopénzeket árusít, de egyes nézetek alapján ez az újrahasznosított per eleve bukásra van ítélve. A jogi...

Elősegítheti a megújuló energiák terjedését a Bitcoin

A Cornell University friss tanulmánya szerint a bitcoin bányászok segíthetik a megújuló energiák terjedését, hiszen fel tudják használni az esetlegesen megtermelt felesleges készleteket. A jelentésben...

A természetvédelmi fókuszú kriptó hatalmas sikerei

A Chimpzee ($CHMPZ) projektje nem csak más szemmel néz a környezetvédelemre, de benne rejlik a pénzügyi megtérülés lehetősége is. Fogja a blokklánc technológiát, és egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!