Rosszak a német gazdaság kilátásai

-

Németország inflációja rekordmagasságba emelkedett, és 2022-re elérte az átlagos 7,9%-ot, a 2021-es 3,1%-ról indulva.

A tavalyi évben az ukrajnai orosz invázió számos ellátási láncban zavarokhoz vezetett, áremelkedést okozva több fogyasztási cikk esetén is.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A német infláció átlagos mértéke utoljára 1990-ben, az ország újraegyesítésekor volt ilyen magas, ez derül ki a statisztikákból.

A fogyasztói árindex egy év alatt több, mint a duplájára emelkedett. A növekedést főleg az egyre drágább energia táplálja, emellett pedig az élelmiszerek árnövekedése van jelentős hatással az inflációra.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, az FSO a jelentésében az orosz invázióra hivatkozik, és az ebből eredeztethető szállítmányozási nehézségekre, mint az inflációt növelő két kulcsfontosságú faktorra.

„A fogyasztóknak 24,4%-kal többet kell fizetniük az energiáért, mint amennyit tavaly ilyenkor. Az élelmiszerárak pedig 20,7%-kal növekedtek egy év leforgása alatt.”

Az infláció növekedési üteme lassul

Dacára a rekord-magas inflációnak, amely éves viszonylatban fölötte van az 1951-es 7,6%-nak is, az FSO úgy találta, hogy a növekedés havi üteme lassulást mutat, és tavaly decemberre már visszaesést mutatott, havi 8,6%-ra.

Előtte, októberben és novemberben 10,4% illetve 10%-os értéket mértek.

Hogy a lakosságra gyakorolt negatív hatásokat valahogyan kompenzálni tudja, a kormányzat a jelentések szerint milliárdos összeget kíván segélyezésre fordítani.

Emellett hatósági árszabást vezetett be az elektromos áram és az üzemanyag esetén.

Számos közgazdász úgy véli, ezzel sikerül majd visszafogni az inflációt a 2023-as évben.


Olvastad már? A Bitcoin művészete – negyedik rész

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

A Fantom (FTM) feltámadása, vagy bikacsapda?

A Fantom kétségkívül az egyik olyan érme a piacon, amely januárban jelentős emelkedést produkált. Napi időkeretben nézve, január 1. és e cikk írásának időpontja...

Bitcoin technikai elemzés 02.03.

Prémium Bitcoin A Bitcoin ma kicsit vissza húzódott,mivel a piaci volatilitás nőtt a legutóbbi amerikai nem mezőgazdasági bérszámfejtési jelentés (NFP) miatt. A csütörtöki 24 091 dolláros csúcsot...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!