Az EKB igazgatótanácsának tagja szerint elengedhetetlen egy európai CBDC létrehozása

-

Fabio Panetta ismertette a legújabb eredményeket és a még mindig fennálló kihívásokat, miközben hangsúlyozta a jól megtervezett európai CBDC szükségességét.

Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja pénteken az IESE Business School Banking Initiative Conference on Technology and Finance című konferenciáján tartott előadásában áttekintést adott a jegybanknak a jegybanki digitális valutával kapcsolatos jelenlegi kutatásairól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Panetta szerint a központi banki digitális valuták, vagyis a CBDC-k kibocsátása „valószínűleg szükségszerűvé válik”, de figyelmeztetett arra, hogy „nem válhatnak olyan pénzügyi zavarok forrásává, amelyek ronthatják a monetáris politika transzmisszióját az euróövezetben”.

Panetta szerint a pénzügyi stabilitás fenntartásának kulcsa a digitális valuta bevezetése során az lenne, ha a kereskedelmi bankok is szerepet kapnának a folyamatban.

Ez lehetővé tenné a bankok számára, hogy továbbra is front-end szolgáltatásokat nyújtsanak, miközben a központi bank hasznot húzhatna az ügyfelek bevezetése és a pénzmosás elleni küzdelem terén szerzett tapasztalataikból.

Az Egyesült Államok jegybankja által januárban kiadott vitairat hasonló szerepet irányzott elő a bankok számára. A dokumentum megjegyezte a pénzügyi közvetítők potenciális szerepét a fogyasztók magánéletének megőrzésében.

Az Európai Központi Bank (EKB) szintén foglalkozott a magánélet védelmével kapcsolatos kérdésekkel.

Ezen túlmenően Panetta szerint „a készpénz iránti kereslet gyengülésével a CBDC-k kibocsátása biztosíthatja, hogy az állampénz továbbra is betöltse a pénzbe és a fizetésekbe vetett bizalom alátámasztásában betöltött szerepét”, miközben elősegíti a bankok közötti versenyt „a bankok piaci erejének csökkentésével és az ügyfelek szerződési feltételeinek javításával”.

A CBDC-k és a monetáris politika közötti összetett lehetséges kölcsönhatásokról szóló kutatások a CBDC-k gondos kialakításának fontosságát mutatják – jegyezte meg Panetta.

„Meg kell oldanunk a „CBDC-trilemmát”, amely szerint a központi bankok fizetési hatékonyságra, pénzügyi stabilitásra és árstabilitásra vonatkozó célkitűzései nem érhetők el együttesen” – mondta.

A digitális valuta megtervezésének feladatát bonyolítja a digitális eszközök más formáinak gyors fejlődése, „amelyek megjelenése a fiat pénz mellett az elmúlt tíz évben hirtelen és hatalmas hatással járt – hasonlóan a 20-25 millió évvel ezelőtti kambriumi robbanáshoz”.

Mindazonáltal az egyéb digitális eszközök hatását ellensúlyozó megfelelő CBDC hiánya „kockázatot jelentene a monetáris szuverenitásra, a központi bankok végső hitelezői funkcióira és a pénzügyi stabilitásra nézve” – zárta Panetta.

Olvastad már? Orosz miniszterelnök: jól tudjuk, hogy több 10 millió fiatal kriptózik

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

200 dolláros havi stratégia, hogy 2024-ben vagyonra tegyen szert a kriptobizniszben

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg nyugodt, sokan egy közelgő bikafutást várnak. Az altcoinok különösen mélyponton vannak, és felkészültek a jelentős emelkedésre. Ezen radar alatti lehetőségek gondos kiválasztásával egy...

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

A Shiba Inu ETF beindítja a pletykákat és 4.000%-os égési rátát vált ki, de ez a másik token gyorsabban fog égetni

Vendégbejegyzés A Shiba Inu (SHIB) közösség izgalomtól és spekulációktól pezseg egy lehetséges Shiba Inu ETF-ről szóló pletykák miatt. A pletyka nagy érdeklődést váltott ki, és a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!