Az arany és a bitcoin piaci manipuláció miatt nem emelkedik

-

Hogy lehet az, hogy a makrogazdasági krízis sem okoz ralit a biztos menedékként emlegetett bitcoinnál? Egy angol elemzőcsoport válasza szerint az „intenzív és nagyléptékű piaci manipuláció miatt”.

Nagy belenyúlás

A Sussex Gazdasági Egyetem kriptopiaccal foglalkozó kutatócsoportja, a CryptoMarketRisk projekt megvizsgálta az idén március óta történt kereskedelmi ügyleteket a biztos menedéknek számító eszközök esetében.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Az elemzés segítségével azonosították a nagy eladási ajánlatokat az arany határidős piacán, a réz határidősök esetében egy tankönyvi pump-and-dumpot találtak, a bitcoin derivatíváknál pedig hamis adatokra leltek az order book-okban.

„Néhány ügylet a COMEX felületén akkora volument generált, hogy befolyásolták az árfolyamot. Ez egyértelműn ellentétes az USA törvényeivel. Viszont a szinte teljes körű piaci lelassulás miatt a szabályozóknak, mint amilyen a Tőzsdefelügyelet is, rengeteg dolguk lett. Így még akár az ilyen mértékű manipuláció is elkerülheti a figyelmüket.”

Forrás: TradingView.com, Comex

A bitcoin esetében a piaci manipuláció kívül esik az USA hatáskörén. Carol Alexander, a kutatásban részt vevő pénzgazdasággal foglalkozó professzor szerint a BitMEX keze van a dologban.
A Seychelles-szigeteki derivatíva-tőzsde kereskedőrobotjai navigálhatták az árat 8000-ről egészen 4000 dollár alá.

„A márciusi zuhanás során az arany a legrosszabb hetét élte át az elmúlt nyolc évben. Ez a COMEX határidős arany shortjai miatt történt. A bitcoin is nagyot esett, és elég egyértelműen látható, hogy ebben az olyan szabályozatlan tőzsdék is benne voltak, mint amilyen a BitMEX.”

Rizikósabb lett a BTC

A kutatásban megvizsgálták a 2008-as válságot is, hogy az SP500 zuhanására akkor hogyan reagált az arany.
Az adatokból kiderül, hogy a Lehman Brothers csődje lerántotta az USA legfőbb tőzsdeindexét is, az arany pedig mínusz 40%-os korrelációs értéket vett fel erre válaszul. 2020 március és április hónapjaiban is ez történt, a korreláció viszont most plusz 20%.
Ezután az aranyat kicserélték a bitcoinra, és hasonló összefüggést találtak. A 2019-es magához térése után a BTC nem korrelált a hagyományos tőzsdével.
Viszont mikor a piac idén márciusban bezuhant, a korreláció értéke 63%-ra ugrott. Azóta esett, de még mindig a zavaróan magas 40%-on áll.

Forrás: TradingView.com

A bitcoin visszatért a 10000 körüli árszintre, az arany is újra erőre kapott, a kapcsolat a kettő között kockázatot jelent.
A Bank of America legutóbbi felmérése arra jutott, hogy a különböző befektetési alapok kezelői egyelőre nem látják a „V-alakú” piaci gyógyulást.
Ez alapján a Dow Jones, az SP500, és a Nasdaq emelkedése megállhat a következő negyedévben, főleg, ha a FED leveszi a kezét a pénznyomtatóról.
Ezzel megismétlődhet a márciusi helyzet, hogy a befektetők az arany és a bitcoin nyereségével fedezik a többi veszteségüket.
Magyarul azonnal készpénzre váltják a biztos menedéket, és a CryptoMarketRisk is ezt valószínűsíti.

„Ezek a piaci manipulációk és támadások amellett, hogy befolyásolják a kereskedést, az USA dollár és az USA értékpapírok tulajdonosait hozzák jó helyzetbe.”

Olvastad már? A Kína elleni szankciók hátszelén növekedhet a bitcoin

Forrás: bitcoinist.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mi az a Howey-teszt, és miért fontos a kriptopénzek esetén?

Ha követed az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC intézkedéseit, valószínűleg hallottál már a Howey-tesztről, amelyekkel meg lehet határozni, hogy egy befektetési termék, egy...

Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált...

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!