Az angol központi bank mentőcsomaggal segítene a bedőlő stablecoinokon

-

Egy új javaslat szerint Anglia központi bankja szabályozási felügyeletet biztosítana a stablecoin-kibocsátók felett, amennyiben azok kockázatot jelentenének a pénzügyi stabilitásra.
Azt is elmondták, hogy beavatkozna az összeomló stablecoinok irányítása és felügyelete érdekében, ha úgy értékelik, hogy egy stablecoin-kibocsátó „elérte a rendszerszintű kockázat mértékét”.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hír egy dokumentumon keresztül érkezett, amelyet a brit pénzügyminisztérium a 2021 januárjában kezdődött és idén áprilisban lezárult kriptopénz-konzultációra válaszul készített.
A brit kormány a brit pénzügyi piaci infrastruktúra különleges igazgatási rendszerének módosítását javasolja, hogy a kriptókat a brit központi bank hatáskörébe vonja, miközben az intézményre bízza a döntéshozatalt egy összeomló stablecoin esetén.
Az egyik javasolt módosítás a „fizetési rendszer” jogi definíciójának a kriptóra való kiterjesztését is tartalmazza, ami a központi bank számára a 2009-es banki törvény 5. része szerinti szabályozási hatásköröket biztosít.
A kormány egyértelművé tette, hogy a központi bank csak rendszerszintű összeomlások esetén lép közbe, és meg is határozták, hogy ez alatt mit értenek.

„A [rendszer] kialakításának hiányosságai vagy működésének megzavarása veszélyeztetheti az Egyesült Királyság pénzügyi rendszerének stabilitását, vagy jelentős következményekkel járhat a vállalkozásokra vagy más érdekekre nézve.”

A központi banknak a módosított különleges igazgatási rendszer keretében adott pontos hatáskörök nagyrészt nem világosak, bár a dokumentum említi az irányítást és a felügyeletet, és példaként azt hozza fel, hogy a Bank of Englandnek a kezdetektől fogva jóvá kell hagynia a rendszergazda javaslatait, és hatáskörrel rendelkezik arra, hogy a rendszergazdát meghatározott intézkedések megtételére vagy azoktól való tartózkodásra utasítsa.
A központi banknak konzultálnia kell a Pénzügyi Felügyeleti Hatósággal (Financial Conduct Authority, FCA), mielőtt különleges vagyonkezelői megbízást kérne.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Az Egyesült Királyság és a kriptó

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a brit kormány eddig nagyrészt távol tartotta magát a kriptovalutáktól, de a piac 2021-es felfutás óta tartó tagadhatatlan növekedése fokozatosan bevitte a szabályozás témáját a brit politikai beszélgetésbe.
2021 áprilisában a Bank of England és a HM Treasury CBDC munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja egy központi bank által kibocsátott digitális valuta (CBDC) lehetőségét.
A CBDC lényegében egy államilag kibocsátott és államilag teljes mértékben kontrollált stablecoin, így a Bank of England esetében a CBDC egy digitális font sterling lenne.
Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója szerint jelenleg mintegy 100 ország vizsgálja a CBDC-k lehetőségét. 2022 áprilisában a brit kormány is bejelentette, hogy „kriptoeszköz-technológiai központtá” kíván válni.
Eddig a parlament csak apró lépéseket tett efelé, de megerősítette, hogy a stablecoinokat szabályozás alá fogják vonni, hogy az Egyesült Királyságban elismert fizetési formaként használják majd.
Múlt hónapban Sarah Pritchard, az FCA ügyvezető igazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy a brit kriptorendszereknek figyelembe kell venniük a Terra történelmi stablecoin-összeomlását.

„Az innováció akkor marad fenn, ha jól működik, és most nyilvánvalóan láttuk a következményeket és néhány problémát, amelyek felmerülhetnek.”

Olvastad már? Távozik a közösségből a Shiba Inu alapítója

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!