Az amerikai kormány szerint a kriptopénzek nem számítanak pénznek

-

Az Egyesült Államok Szövetségi Számviteli Szabványok Tanácsa, a FASAB tisztázta, hogy az elkobzott kriptoeszközöket nem-pénzügyi vagyontárgyként kell kezelni, míg a központi banki digitális valutákat, a CBDC-ket viszont pénzügyi eszközökként kell nyilvántartani.

A szövetségi hatóság szerint ennek az az oka, hogy a kriptopénzek általában nem rendelkeznek minden monetáris jellemzővel kiemelve, hogy nem hatékonyak, mint elszámolási egység, csereeszköz vagy értékmegőrző.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nem minden digitális pénz egyforma

A FASAB pénteken tett közzé egy beszámolót, amelyben tisztázza az elkobzott, lefoglalt digitális eszközök számviteli és jelentési szabványait.

A FASAB felelős az amerikai kormány számviteli szabványainak kidolgozásáért és terjesztéséért.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a központi banki digitális valuták általában a kormány által támogatott pénz hivatalos digitális formái, amelyek lényegében ugyanazokat a célokat szolgálják, mint a készpénz, és ezért ugyanúgy kell a nyilvántartást is vezetni róluk.

„A jelentési egységeknek a központi banki digitális valutákat monetáris eszközökként, míg az összes többi digitális eszközt nem monetáris vagyontárgyként kell kezelniük.”

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Nem a kormány bocsátja ki a kriptopénzeket, így nem érnek semmit

A FASAB meghatározása alapján az összes többi digitális eszköz közé tartoznak a kriptoeszközök, kriptovaluták, stablecoinok, az NFT-k, az értékpapír tokenek és privát coinok egyaránt.

A központi banki digitális valuták kivételével pedig ezek a digitális eszközök nem minősülnek fiat pénznek és általában nem rendelkeznek monetáris jellemzőkkel.

„A kriptoeszközök nem hatékonyak csereeszközként, mivel kevés piaci szereplő fogadja el őket fizetési formaként, és mert a kriptoeszközök nem rendelkeznek azokkal a jellemzőkkel, amelyek a fiat pénzt erőssé és legitimé teszik, például a szuverén nemzeti intézmények és jogrendszer támogatásával. A kriptoeszközök általában nem képviselnek stabil értéket, amely szükséges ahhoz, hogy hatékonyan pénzként működjenek, a jelentős piaci értékingadozásuk miatt.”

Ki kell deríteni, hogy mennyit ér az elkobzott vagyon

A közlemény továbbá javasolja a különböző közszolgálati egységeknek, hogy az elkobzott és lefoglalt digitális eszközök piaci értékét egy nyilvánosan megfigyelhető, aktív piac alapján határozzák meg a konkrét digitális eszközre vonatkozóan.

Azt is megjegyezték, hogy a szervezetek vezetőinek mérlegelnie kell, hogy melyik piaci árat veszik figyelembe, mi alapján döntik el, hogy melyik az érvényes.

Olvastad már? A Litecoin a 71 dolláros támaszszint körül stagnál – Merre fog menni az LTC ezután?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a kriptoszabályozások jönnek az EU-ban 2025-ben

Az Európai Unióban egy egyre komolyabb kriptoszabályozás van kialakulóban, a változásnak pedig a MiCAR az egyik sarokköve. A MiCAR valódi hatása azonban – más kritikus fontosságú...

Évente 1000 csúcsszakember kiképzésére készül a nigériai kormány

A nigériai kormány éves képzési programot indított 1000 állampolgár számára a mesterséges intelligencia és a blokklánc területén, hogy Nigériát a globális gazdaságok elé helyezze, és...

A Bitcoin kiskereskedelmi érdeklődés csökken: A következő a sorban az Ethereum érmék a tőkeáramlásért?

Vendégbejegyzés A hétköznapi befektetők érdeklődése a Bitcoin iránt csökken. Ez az elmozdulás az Ethereum és alternatív tokenjei felé irányuló tőkeáramlást jelenthet. Az olvasók felfedezhetik, hogy mely digitális...

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!