Az amerikai bankok rémálomnak nevezik a közösségi médiát

-

A digitális korban az amerikai bankok egy új fenyegetéssel küszködnek, a közösségi médiával.

A Twitter által gerjesztett támadás, amely két hónappal ezelőtt a Silicon Valley Bank (SVB) pusztulásához vezetett, megrázta az iparágat, és arra késztette a banki vezetőket, hogy robusztus stratégiákat dolgozzanak ki a hasonló kiberfenyegetésekkel szemben.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Fordulópont: Szilícium-völgyi Bank

Az SVB összeomlása fordulópontot jelentett az amerikai pénzintézetek számára, bemutatva, hogy az online aggodalmak hullámai hogyan alakulhatnak át a félelem cunamijává, ami hatással lehet a betétkivonásokra és a tőzsdei stabilitásra.

A példátlan incidens során a betétesek másodpercenként 1 millió dollárt vettek ki az SVB-ből, ami mindössze 10 óra leforgása alatt vezetett a bank összeomlásához.

„Egykor a közösségi média kockázatai elsősorban a hírnévre vonatkoztak. Ma már egzisztenciális veszélyeket jelent, például a betétek elmenekítésének kockázatát” – kommentálja Sumeet Chabria, a ThoughtLinks banki tanácsadó és tanácsadó cég alapítója.

A dráma akkor bontakozott ki, amikor az SVB bejelentette az értékpapírok értékesítését és a tőkeemelést.

A bank pénzügyi egészségével kapcsolatos aggodalmak a Twitteren váltak a bank Bay Area-i tech-ügyfelei körében, ami a mobil- és online platformokon keresztül kivonási őrülethez vezetett.

Alkalmazkodás az új kockázati környezethez

Ezek a közelmúltbeli válságok arra késztették a kisebb hitelezőket, hogy korszerűsítsék vészhelyzeti reagálási és kockázati képességeiket.

Egyre inkább felismerik, hogy az üzletmenet folytonosságára vonatkozó stratégiáknak most már figyelembe kell venniük az ilyen kiberveszélyeket.

Az Egyesült Államokban a banki vezetők és igazgatók arra ösztönzik cégeiket, hogy a közösségi médiát is beépítsék a kockázatkezelési tervekbe.

„Azzal bíztak meg minket, hogy dolgozzunk ki stratégiákat az internethez kapcsolódó kockázatok felmérésére, az azokra való felkészülésre és az azokra való reagálásra” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő vezető.

A bankok proaktív lépéseként a közösségi médiaplatformokon panaszkodó, elégedetlen ügyfeleket keresik meg, így próbálják idejekorán eloszlatni a potenciális válsághelyzeteket. „Csírájában akarjuk elfojtani” – tette hozzá egy másik vezető.

Greg Hertrich, a Nomura amerikai betéti stratégiákért felelős vezetője azt állítja, hogy a bank közösségi médiajelenlétének a betétesek viselkedésére gyakorolt hatásának figyelmen kívül hagyása jelentős károkat okoz az érdekelteknek és a betéteseknek egyaránt.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A közösségi szerepvállalás: A félretájékoztatás elleni védelem

Az SVB incidenst követően a kisebb hitelezők célzott megközelítéssel igyekeztek megérteni betéteseik demográfiai jellemzőit.

A félretájékoztatás ellensúlyozása érdekében a közösség befolyásos tagjaival is kapcsolatba lépnek.

A bankok most már olyan platformokat használnak, mint a Twitter, a LinkedIn és az e-mail, hogy tényeket vizsgáljanak és forrásokat biztosítsanak betéteseik számára.

Ez a proaktív kommunikáció célja, hogy pontos információkat közvetítsen, és biztosítsa az ügyfeleket a pénzügyi állapotukról.

Még a bankszektor nagyágyúi, például a JPMorgan Chase & Co és a Citigroup Inc. is elismerték a közösségi média sorsfordító szerepét.

A szabályozási ellenőrzés és a jövő útja

A szabályozó hatóságok, köztük az amerikai Szövetségi Betétbiztosítási Társaság és a Federal Reserve, nem hunynak szemet e változó helyzet felett. Nem maradt észrevétlenül az a felgyorsult tempó, amellyel a technológia banki rohamokat idézhet elő.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács, egy nemzetközi testület is vizsgálja a közösségi média szerepét a közelmúltbeli piaci felfordulásban.

„A bankok tisztában vannak a kockázatokkal. Megértik, hogy több emberi erőforrást kell fordítaniuk a közösségi média monitorozására” – jegyzi meg Jim Perry, a Market Insights vezető stratégája.

Sok kisebb hitelező számára azonban ez a váltás még nem vált prioritássá.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A közösségi média zavaros világa feltérképezetlen területet jelent az amerikai bankok számára, amelyek most igyekeznek alkalmazkodni.

Az SVB incidens utóhatása erősen emlékeztet arra, hogy az erős online jelenlét nem csupán a márkaépítésről szól, ez ma már tagadhatatlanul a túlélés kérdése.


Olvastad már? A Binance Ausztrália leállítja az ausztrál dollár befizetéseket és kifizetéseket

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!