Dél-Afrika nemzeti műsorszolgáltatója felfüggesztette egyik alkalmazottját, akit azzal vádolnak, hogy gyanútlan embereket, köztük nyugdíjasokat győzött meg arról, hogy fektessenek be egy kriptopénz-csalásba.

A feltételezések szerint több mint 100 ember esett áldozatul annak, hogy a bitcoinbefektetési rendszerben a befektetőknek nagyon magas hozamot ígértek.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

300%-os megtérülés

A dél-afrikai állami műsorszolgáltató nemrégiben felfüggesztette egyik rádiós műsorvezetőjét, Sebasa Mogale-t, miután egy médialeleplezés szerint ő is részese lehetett egy kriptopénz-csalási vállalkozásnak, amely állítólag 300%-os hozamot ígért a befektetés után.

A népszerű műsorvezetőt, aki a dél-afrikai Skeem Saam című népszerű tévésorozatban is szerepet játszik, azután függesztették fel, hogy a Carte Blanche oknyomozó riportja őt azonosította az állítólag több mint 100 embert megkopasztó átverés egyik kitervelőjeként.

A Mogale felfüggesztéséről szóló híreket Gugu Ntuli, a Dél-afrikai Műsorszolgáltatási Társaság (SABC) vállalati ügyekért és marketingért felelős csoportvezetője is megerősítette.

Egy nyilatkozatában a vezető azt mondta:

„A Thobela FM úgy döntött, hogy a Carte Blanche leleplezése után Sebasa Mogale (Ntshirogele) délutáni műsorvezető műsorát leállítja. Mogale úrnak lehetőséget biztosítunk arra, hogy megoldja a közelmúltbeli adásban felvetett kérdéseket, amelyek a kriptovalutával kapcsolatos személyes üzleti ügyleteire vonatkoznak.”

Ntuli hozzátette, hogy az SABC „minden követ megmozgat” a saját vizsgálatában, amely Mogale csalásban játszott szerepét kivizsgálja.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

A bizalomtrükkös

A Carte Blanche leleplező riportja szerint Mogale arra használta fel hírességét, hogy a rádióműsorának néhány hallgatóját befektetésre csábítsa.

A médium beszámolója szerint a személyes pénzügyek kezelésében járatlan befektetők „beváltották nyugdíjukat és megtakarítási kötvényeiket.” Mogale ígéretei azonban végül üresnek bizonyultak.

„De legalább 140 ember számára az az ember, akiben megbíztak, hogy eligazítja őket a kriptolabirintusban, úgy tűnik, nem volt több, mint egy bizalmi csaló” – olvasható a Carte Blanche összefoglalójának egy részében.

Mogale felfüggesztésének hírére az átverés áldozatai közül néhányan jelentkeztek, hogy felfedjék veszteségeiket.

Sello Bonokót egy másik jelentésben idézik, aki elmondta, hogy áldozattá vált, miután meghallgatta Mogale bitcoinbefektetési ajánlatát, amely „meggyőzően hangzott.”

Azt is elmondta, hogy elsősorban azért bízott Mogale ígéreteiben, mert azok az országos rádióban hangzottak el. Bonoko elmondta, hogy több mint 14.500 dollárt veszített.

Eközben a dél-afrikai rendőrség szóvivőjét is idézi a jelentés, aki azt mondta Mogale áldozatainak, hogy tegyenek feljelentést a bűnüldöző szerveknél.

Azt mondta, hogy a rendőrség csak a panaszok hivatalos beérkezése után tud cselekedni.

Olvastad már? A svájci TAG Heuer mostantól kriptopénzeket is elfogad az USA-ban

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!