A jegybanki kibocsátású kriptopénzek segíthetnek a készpénz-használat visszaszorításában, viszont van néhány kockázatuk.

Ha pedig ezek a kockázatok nincsenek megfelelően kezelve, a technológia alaposan belekavarhat a jelenlegi pénzügyi rendszer működésébe, erre jutottak a Fitch Ratings elemzői.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Hétfőn adták ki a legújabb jelentésüket, amely a „Központi banki digitális pénzek: lehetőségek, kockázatok, és hatások” címet viseli. Ebben alaposan körbejárták, hogy az elérhető előnyök mellé milyen rizikók társulnak.

A Fitch Ratings szerint a technológia elsődleges hozománya a kormányzatok által már régóta várt készpénz-mentes gazdaság létrehozásának a megkönnyítése, és ezzel párhuzamosan a digitalizációban való felzárkózás.

A bankok részéről pedig a legfőbb indok a használatra az árak csökkenése és a hatékonyság növelése lenne, ezzel párhuzamosan pedig a banknélküli lakosság elérése.

A cég álláspontja szerint a jegybanki kriptók támogatói szerint ez a megoldás segítene a készpénzhasználat jelenlegi kihívásai esetében, ahogy a digitális fizetési módok egyre jobban terjednek.

„A jegybanki kriptók széles körű elterjedése csökkentheti a fizetési szolgáltatók piacát, de a központi bankok jobban rá tudnak látni a pénzügyekre. Így csökkenhet a pénzügyi bűnözés mértéke.”

A lakosság részére viszont a jegybanki kriptók kevesebb magánszférát biztosítanak, mint a készpénz, így az elfogadása egyelőre kétséges.

Az sem ad okot bizakodásra, hogy az egyes számlákon akár limiteket is bevezethet a kibocsátó.

Egy másik, egyelőre megoldatlan probléma lehet, ha az emberek túl gyorsan térnek át az állami digitális pénzek használatára, a bankokból egyszerűen eltűnne a pénz, ahogy kiutalnák onnan.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Ez nagy hatással lenne a jelenlegi pénzügyi rendszerre. A cég szerint ráadásul mivel több kapcsolódási pont lenne így a központi bankok és a gazdaság között, ez kiberbiztonsági kockázatokkal is járhat.

Világszerte egyre több központi bank kezdte el tanulmányozni az állami kriptopénzeket.

A Bahama-szigetek idén nyáron vezeti be a teljes körű alkalmazást. Az USA pedig most májusban jelentette be az első teszt-üzemet a technológiával, a Digitális Dollár Alapítvány együttműködésével.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!