Az állami kriptók bedönthetik a pénzügyi rendszert

-

A jegybanki kibocsátású kriptopénzek segíthetnek a készpénz-használat visszaszorításában, viszont van néhány kockázatuk.
Ha pedig ezek a kockázatok nincsenek megfelelően kezelve, a technológia alaposan belekavarhat a jelenlegi pénzügyi rendszer működésébe, erre jutottak a Fitch Ratings elemzői.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Hétfőn adták ki a legújabb jelentésüket, amely a „Központi banki digitális pénzek: lehetőségek, kockázatok, és hatások” címet viseli. Ebben alaposan körbejárták, hogy az elérhető előnyök mellé milyen rizikók társulnak.
A Fitch Ratings szerint a technológia elsődleges hozománya a kormányzatok által már régóta várt készpénz-mentes gazdaság létrehozásának a megkönnyítése, és ezzel párhuzamosan a digitalizációban való felzárkózás.
A bankok részéről pedig a legfőbb indok a használatra az árak csökkenése és a hatékonyság növelése lenne, ezzel párhuzamosan pedig a banknélküli lakosság elérése.
A cég álláspontja szerint a jegybanki kriptók támogatói szerint ez a megoldás segítene a készpénzhasználat jelenlegi kihívásai esetében, ahogy a digitális fizetési módok egyre jobban terjednek.

„A jegybanki kriptók széles körű elterjedése csökkentheti a fizetési szolgáltatók piacát, de a központi bankok jobban rá tudnak látni a pénzügyekre. Így csökkenhet a pénzügyi bűnözés mértéke.”

A lakosság részére viszont a jegybanki kriptók kevesebb magánszférát biztosítanak, mint a készpénz, így az elfogadása egyelőre kétséges.
Az sem ad okot bizakodásra, hogy az egyes számlákon akár limiteket is bevezethet a kibocsátó.
Egy másik, egyelőre megoldatlan probléma lehet, ha az emberek túl gyorsan térnek át az állami digitális pénzek használatára, a bankokból egyszerűen eltűnne a pénz, ahogy kiutalnák onnan.

Ez nagy hatással lenne a jelenlegi pénzügyi rendszerre. A cég szerint ráadásul mivel több kapcsolódási pont lenne így a központi bankok és a gazdaság között, ez kiberbiztonsági kockázatokkal is járhat.
Világszerte egyre több központi bank kezdte el tanulmányozni az állami kriptopénzeket.
A Bahama-szigetek idén nyáron vezeti be a teljes körű alkalmazást. Az USA pedig most májusban jelentette be az első teszt-üzemet a technológiával, a Digitális Dollár Alapítvány együttműködésével.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!