A bankrendszer továbbra is kétszer annyi energiát fogyaszt, mint a Bitcoin

-

A Bitcoin energiafogyasztásával kapcsolatban felélénkült a parbeszéd az utóbbi hetekben. Most egy friss tanulmány azt állítja, hogy a hagyományos bankrendszer sokkal több energiát fogyaszt, mint a Bitcoin-hálózat.
A Michael Novogratz által irányított Galaxy Digital kriptovaluta-társaság pénteken jelentést tett közzé „A Bitcoin energiafogyasztásáról: egy szubjektív kérdés kvantitatív megközelítése” címmel, nyílt forráskódú hozzáférést biztosítva a jelentés módszertanához és számításaihoz.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Galaxy bányászrészlege által összeállított tanulmány becslése szerint a Bitcoin éves villamosenergia-fogyasztása 113,89 TWh, beleértve a bányászok energiaigényét, a bányászok energiafogyasztását, a poolok energiafogyasztását, és a csomópontok energiafogyasztását.
Ez az összeg a Galaxy becslései szerint legalább kétszer alacsonyabb, mint a bankrendszer, illetve az aranyipar által elfogyasztott éves energiamennyiség.


Míg a Bitcoin energiafogyasztása átlátható és könnyen követhető valós időben olyan eszközök segítségével, mint a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, az aranyipar és a hagyományos pénzügyi rendszer energiafelhasználásának értékelése nem ilyen egyszerű – jelentette ki a Galaxy Digital Mining.
„A banki ágazat nem közli közvetlenül az áramfogyasztási adatait” – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a lakossági és a kereskedelmi banki rendszer több elszámolási réteget igényel, míg a Bitcoin végső elszámolást kínál.
Figyelembe véve a banki adatközpontok, bankfiókok, ATM-ek és a kártyahálózat adatközpontjai által felhasznált energiát, a bankrendszer globális energiafogyasztása becslések szerint 263,72 TWh évente.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


Az aranyipar energiafogyasztásának kiszámításához a Galaxy Digital Mining becsléseket hajtott végre az ipar teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátására vonatkozóan, amelyet a Világ Arany Tanácsának „Arany és éghajlatváltozás: jelenlegi és jövőbeli hatások” című jelentése tartalmaz.
A tanulmány becslései szerint az aranyipar nagyjából 240,61 TWh-t használ fel évente.

„Ezek a becslések nem tartalmazzák azokat a kulcsfontosságú energiafelhasználási és kibocsátási adatokat, amelyek másodrendű forrásokból keletkeznek, mint például az aranybányákban használt gumiabroncsok energiaigénye, és szén-dioxid-kibocsátása” – jegyezte meg Galaxy.

A múlt héten egy nagy kriptopiaci zuhanásnak lehettünk szemtanúi, amelyet valószínűleg Elon Musk bejelentése indított el, amelyben kifejtette, hogy a Tesla mostantól nem fogadja el fizetőeszközként a bitcoint, a bányászat energiaigénye, és az általa okozott környezeti hatások miatt.

„A kriptovaluta sok szinten jó ötlet, és úgy gondoljuk, hogy ígéretes jövője van, de használatuk nem járhat ekkora károkkal a környezet számára” – írta Musk a múlt héten Twitter oldalán.

Musk lépése széles körű kritikát váltott ki a kriptoközösség felől. Néhányan kijelentették, hogy a SpaceX-nek „fenntarthatóbb energiára” kellene átállítania rakétáit, hogy „ne tűnjön képmutatónak”.

A kriptopiacok összességében 500 milliárd dolláros visszaesésen vannak túl, a bitcoin hétfőn február eleje óta először 43.000 dollár alá süllyedt.
Ezenfelül Musk még több stresszt hozott a piacra, utalva arra, hogy a Tesla eladhatja bitcoinpozícióit a jövőben.

Olvastad már? Elon Musk: A dogecoin képes legyőzni a bitcoint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Mi az a Howey-teszt, és miért fontos a kriptopénzek esetén?

Ha követed az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC intézkedéseit, valószínűleg hallottál már a Howey-tesztről, amelyekkel meg lehet határozni, hogy egy befektetési termék, egy...

Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált...

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!