Az adatok szerint nem a Bitfinex-shortok nyomják le a Bitcoin árát

-

A Bitfinex short kontraktusainak jelentős növekedésének okait a Bitcoin jelenlegi visszaesésének tulajdonítják, de más fontos tényezők is szerepet játszanak.
Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kereskedők elkövetnek a kriptopénzpiacok elemzésekor, hogy szentírásnak veszik a tőzsdék által közreadott vételi és eladási, illetve forgalmi adatokat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az ilyen típusú elemzés során a kereskedőnek ki kell zárniuk azokat kereskedési platformokat, amelyeket több „hamis kereskedési volumenről” szóló jelentésben említenek.
Valójában nem lehet tudni, hogy a vezető tőzsdék felduzzasztják-e a volumenüket azzal, hogy különleges hozzáférést és nulla díjat biztosítanak az árjegyzőknek.
Még maguk a tőzsdék sem tudják, hogy a felhasználók egy csoportja kapcsolatban áll-e egymással, vagy több tranzakciót hajtanak-e végre egymás között az árak vagy a volumenek felfújása érdekében.
Több száz, ha nem több ezer befolyásoló, pump and dump csevegőszobák, kereskedési alkalmazások és hasonlók léteznek.
Ezért nem minden, egymással kapcsolatban álló entitások közötti mosókereskedést vagy tranzakciót a tőzsde vagy a kriptoprojektek alapítói vagy marketingcsapata találta ki.
Ahogy Philip Gradwell, a Chainalysis vezető közgazdásza kifejtette:

„Ha komoly pénzeket akarsz a kriptóba vonzani, akkor fel kell építened a bizalmukat, hogy valóban vannak jó kereskedési helyszínek […] Ha tőzsde vagy, és jó ösztönzőid vannak a valós volumen jelentésére, akkor valóban jöhet intézményi pénz, de ha nincsenek ilyen ösztönzőid, akkor távol maradnak”.

A befektetők általában azt feltételezik, hogy ezek az etikátlan gyakorlatok csak a távoli szigeteken bejegyzett tőzsdéken fordulnak elő.
Az amerikai Commodity Futures Trading Commission azonban nemrég megbírságolta a Coinbase-t, miután egy alkalmazott „önkereskedelmet” folytatott, hogy a Litecoin (LTC) volumenének és keresletének illúzióját keltse 2018 szeptembere előtt.
De természetesen a decentralizált tőzsdéket (DEX) is használták már „mosókereskedési” tevékenységre, mivel a hálózati gasdíjakon kívül ennek nem igazán létezik akadálya.

Forrás: TradingView

Észre kell venni, hogy a 22.000 Bitcoin margin short növekedése a Bitfinexnél akkor kezdődött, amikor az árfolyam 34.000 dollár alá esett, és ez a tendencia folyamatosan fennállt, miközben a Bitcoin tovább zuhant.
A Coinbase óránkénti árgyertyái csökkenő mintázatot mutatnak, amely tökéletesen megegyezik a Bitfinex margin short aktivitásával.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Bitcoin 2,5 milliárd dolláros havi opciós lejáratára reggel 8 órakor (UTC) került sor, nagyjából egy órával a fent kiemelt árakció előtt.
Továbbá, a CME határidős ügyletek lejárata 15 órakor (UTC) történt, ami potenciálisan 12,6 ezer Bitcoin-kontraktust érintett 412 millió dollár értékben.
Azonban nincs okunk azt hinni, hogy a származtatott ügyletek lejárata közvetlenül kapcsolódik a Bitfinex margin short növekedéséhez.
A spot tőzsdék volumenét kell elemezni ahhoz, hogy megértsük, hogy a Bitfinex jelentős szerepet játszott-e a június 25-én kora reggel kezdődött Bitcoin-árkorrekcióban.
Forrás: Coinalyze

Az elmúlt négy nap óránkénti volumengyertyái egyértelműen mutatják, hogy június 25-én 9 órakor (UTC) kezdődően jelentősen megugrott a Bitfinex piaci részesedése.
A mozgás hét órán keresztül tartott, de röviddel ezután többnyire szétfoszlott.
A kereskedőket akár egy hasonló mozgás is megijeszthette volna a hónap elején, amikor a Bitfinex margin shortjai 25.000 BTC-re nőttek, közvetlenül azelőtt, hogy az árfolyam egyhetes zuhanásba kezdett volna június 22-én egy 28.800 dolláros mélypontig.
Az ilyen események vagy nyereséges kereskedést eredményeznek a medvék számára, vagy sem, de általában súlyos benyomást keltenek a kereskedőkben.
Végül is nem mindenkinek van meg a szükséges fedezete ahhoz, hogy 22.000 bitcoint shortoljon, ami 726 millió dollárt ér.

Röviden, egyértelmű jele van annak, hogy a piaci visszaesésnek kevés köze volt a származtatott ügyletek lejáratához, mivel a Bitfinex spot volumenének megugrása egybeesett a margin shortok növekedésével.
A nyomás megszűnésével azonban a Bitcoin visszanyerhette a 32.000 dolláros támaszt, ami elég lehet a vevők motiválására.
A hétvégén általában alacsonyabb volumeneket mutatnak, így érdekes lesz látni, hogy a befektetők mennyire óvatosak a mamut shortolókkal szemben.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Binance legújabb lépései rosszat jelentenek?

A Binance (BNB) az elmúlt hónapokban számos problémán ment keresztül, a szabályozási ellenőrzéstől kezdve az alkalmazottak tömeges elvándorlásáig. Mindezek ellenére a tőzsde ellenálló maradt, és folytatta...

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!