Arthur Hayes: A „kockázatos” stablecoin

-

Az Ethena mesterséges dollárja, az USDe az utóbbi időben robbanásszerű növekedést ért el, tekintettel az ellenállhatatlan hozamviszonyaira.

Sőt, most már a stablecoinok között az első ötben van, több mint 2,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Coingecko adatai szerint ez 106%-os növekedést jelent az elmúlt 30 napban.

Az Ethena alapítója, Guy Young nemrég azt állította, hogy az USDe a leggyorsabban növekvő stablecoin, miután kevesebb mint 200 nap alatt elérte a 2 milliárd dolláros piaci tőkeértéket.

„Az USDe a leggyorsabban növekvő USD-ben denominált eszköz a kriptók történetében”.

stablecoin
Forrás: X

USDe vs. Tether, Circle: A kamatjövedelemről szól

Arthur Hayes, a BitMEX korábbi vezérigazgatója és a Maelstrom kriptoalap CIO-ja az USDe növekedését a termék hozamának tulajdonította, ellentétben a Tether USDT és a Circle USDC hozamával.

Hayes, aki az Ethena befektetője is, hangsúlyozta,

„Tudom, hogy a Tether és a Circle évente milliárdokat keres rajtam kamatjövedelemben, és én nem kapok érte semmit. Nem létezik a Tether vagy a Circle governance tokenje. Úgyhogy úgy gondolom, hogy a tőkémért is kárpótlást kell kapnom. Ezt teszi az Ethena (USDe).”

A perspektíva kedvéért, a Tether és a Circle tokenek mögött nagyrészt amerikai állampapírok állnak, ami azt jelenti, hogy kamatjövedelemre tesznek szert, amikor ezek a termékek lejárnak.

Hayes-t az bosszantja, hogy nem osztják meg a token-tulajdonosokkal az amerikai kincstárjegyek vásárlásából származó szerzett kamatjövedelmet.

Az USDe egyedülálló ajánlata vonzó volt a kereskedők és a befektetők számára egyaránt.

Az USDe azonban nem kockázatmentes, és korábban a „következő Terra Luna”-nak nevezték.

Az USDe stablecoin kockázatai

Az ismeretlenek számára az USDe a hozamát a központosított tőzsdéken (CEX) nyitott short pozíciókból generálja.

A termék kialakítása azonban olyan inherens kockázatoknak teszi ki, mint a negatív finanszírozási ráták és a CEX-ek csődje, mint az FTX esetében.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az Ethena által meghatározott egyik figyelemre méltó kockázatcsökkentő stratégia valójában egy biztosítási alap, amely ezeket a kockázatokat fedezi.

Julio Moreno, a CryptoQuant kutatási vezetője egy nemrégiben készült elemzésében kifejtette ezeket a kockázatokat és a lehetséges megoldásokat.

A jelentésben ez állt,

„Az Ethena Labs egy sor kockázatot hozott nyilvánosságra az USDe mint szintetikus dollár esetében: finanszírozási kockázat, likvidációs kockázat, letéti kockázat, tőzsdei kudarc kockázata és biztosítéki kockázat”.

A finanszírozási kockázatokról és arról, hogy mekkora legyen a biztosítási alap a kockázatcsökkentés érdekében, az elemző megjegyezte,

„A jelenlegi tartalékalap (32,7 millió dollár) elegendő lenne a finanszírozási kifizetések fedezésére ebben a forgatókönyvben, amíg az USDe piaci tőke nem haladja meg a 4 milliárd dollárt (a jelenlegi piaci tőke 2,4 milliárd dollár)”

Az USDe azonban 4 milliárd dollár fölé nőhet.

Ebben az esetben Moreno javasolta,

„Ahhoz, hogy biztonságosan kezeljük a nagy negatív finanszírozási ráták rendkívüli eseményét nagyobb, 5, 7,5 vagy 10 milliárd dolláros piaci kapitalizáció esetén, a tartalékalapnak körülbelül 40, 60, illetve 80 millió dollárra kellene növekednie.”

Mindezek mellett a kutató elemző hangsúlyozta, hogy a keep rate, azaz a biztosítási alapban tartott USDe hozam százalékos aránya a legfontosabb mérőszám, amit figyelni kell.

A keep rate alapján – tette hozzá,

„Az USDe tényleges piaci kapitalizációjától függően változhat a minimális keep rate. Például egy 5 milliárd dolláros piaci kapitalizáció esetén elegendő lehet a 20% feletti keep rate”.

Összefoglalva, az USDe növekedhet, hogy felvegye a versenyt a Tetherrel vagy a Circle-el, de a benne rejlő kockázatokat érdemes megérteni, mielőtt elkapkodnánk a hozamát.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Egy VR projekt most a befektetők favoritja

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kiterjedt FUD-dal néz szembe a Bitcoin a közösségi oldalakon

A Santiment Bitcoinra vonatkozó közösségi hangulatjelzője pirosan villog, mivel a vezető kriptovaluta árfolyama a 65.000 dolláros szint körül mozog. A Santiment kriptopénz-intelligencia platform adatai szerint a...

A piaci szakértő, aki 2023-ban sikerre vitte a Solana-t, öt altcoint azonosított 55x potenciáljával

Vendégbejegyzés A piaci szakértő, aki korábban a Solana 2023-ban sikerre vitte, most öt új altcoint emel ki, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A jelenlegi, 2024-es bikafutamban...

3 millió dollárt sikerült visszaszereznie a Krakennek a Certikkel folytatott fiaskója után

Nick Percoco, a Kraken biztonsági főnöke megerősítette, hogy a kriptotőzsde visszaszerezte a számlájáról nemrég ellopott pénzösszegeket, amit egy sebezhetőséget követően veszített el. Június 20-án Percoco az...

Maximalizáld a hozamod: fedezd fel a mesterséges intelligencia előnyét az RCO Finance-szel

Vendégbejegyzés A jelenlegi AI hype közepette egy úttörő AI kriptokereskedési platform, a RCO Finance kihasználta az AI és a gépi tanulás (ML) erejét, hogy forradalmasítsa a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!