Argentína új elnöke vajon elég bátor ahhoz, hogy népszerűsítse a Bitcoint?

-

Tegnap esküdött fel Argentína új elnökeként a liberális kapitalista Javier Milei.

Az osztrák közgazdasági iskolából érkező Milei egyszer a Bitcoin támogatásának adott hangot, mint megoldásnak az argentin gazdaságban évek óta tartó rossz gazdálkodással szemben, amely miatt az infláció idén meghaladhatja a 200%-ot.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Mileinek most olyan költségvetési és társadalmi kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek miatt sok fiatal állampolgár hagyta el az országot.

A kormányzati kiadások 5%-os csökkentését tervezi, és elnöki rendeletet írt alá a minisztériumok számának felére csökkentéséről.

Javier Milei az argentin gazdaság rendbetételének nehéz feladatai előtt áll.

Az infláció részben az argentin peso leértékelődéséből eredt, ami az országban forgalomban lévő bankjegyek jelentős kínálatát okozta.

Az országban beindult a pénznyomtatás, miután a kilencedik államcsőd miatt nem tudott hitelt felvenni a tőkepiacokon.

Most a JPMorgan előrejelzése szerint az ország inflációja hamarosan elérheti a zimbabwei és szudáni szintet.

Alberto Ramos, a Goldman Sachs közgazdásza szerint Argentína feltörekvő piaci siker lehet, ha Milei képes lesz egy valószínűtlen puccsot végrehajtani.

„Lehet, hogy megpróbál helyesen cselekedni, de lehet, hogy nem lesz képes rá. Itt nitroglicerinnel van dolga. Egyik napról a másikra begyulladhat. Amint elkezdődik a gazdasági kiigazítás, elveszítheti az irányítást” – mondta Ramos.

Argentína

Argentína Infláció mértéke Forrás: Trading Economics

Guido Moscoso, az Opinaia közvélemény-kutatási menedzsere szerint az elmúlt 50 évben mindössze két liberális, piacpárti reform volt Argentínában.

A hiperinfláció megfékezéséhez és a Bitcoin esetleges bevezetéséhez Mileinek meg kell változtatnia a gazdaságot.

De akárcsak más politikusok, akik az Egyesült Államokban és máshol népszerűsítették a bitcoint, nehéz megmondani, hogy Milei mennyire lesz sikeres.

Miami polgármestere, Francis Suarez azzal hozta lázba a híroldalakat, hogy Bitcoinban fogadta el a fizetését, de a Fehér Ház támogatására vonatkozó reményeket szertefoszlatta azzal, hogy visszalépett a 2024-es elnökjelöltségért folyó versenyből.

Florida egy másik tisztségviselője, Ron DeSantis kormányzó, aki egy központi bankok ellenes digitális valutát fogadott el.

A Bitcoin a megoldás az argentin hiperinflációra?

Az elnökségért való indulása során Milei a Bitcoint népszerűsítette.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele nemrégiben ünnepelte a nemzeti Bitcoin-befogadást. A kormány jelenleg mintegy 2700 BTC-t birtokol, és 3 millió dollár nem realizált nyereséget ért el.

A Bitcoin-t a Nemzetközi Valutaalap tanácsa ellenére fogadta el törvényes fizetőeszközként, de Bukele továbbra is kitart amellett, hogy a Bitcoin megvásárlása helyes lépés volt.

Egyéb állami erőfeszítések, mint például a Bhutánban vállalt Bitcoin-bányászati projektek, felkarolták a technológiát, hogy fellendítsék a régió oktatási szektorát.

A projekt sikere attól függ majd, hogy az olyan események, mint a közelgő felezés, hogyan befolyásolják a bányászat jövedelmezőségét.


Olvastad már? Hong Kongban újabb kriptós csalás terjed

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Hallatlanul megugrott az amerikai munkanélküliség, de a BTC és 99BTC remekel, vásároljunk most?

Olyan kritikus amerikai gazdasági adatok láttak napvilágot július 18-án, csütörtökön, amelyekről neked is tudnod kell, hiszen befolyásolhatják a Bitcoin jövőbeni értékét. Gyengélkedő munkaerőpiacra utal az,...

Breaking: Joe Biden hivatalosan is visszalép a 2024-es elnökválasztási versenytől

Joe Biden elnök vasárnap bejelentette, hogy befejezi újraválasztási kampányát. A döntés hátterében a demokraták körében növekvő aggodalmak állnak, hogy a 81 éves politikus nem tudna második...

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!