A „dobd az aranyat és vegyél bitcoint” kampány hulláma. Értékes lehet a két pénzügyi rendszer kollaborációja? Vagy az egyikük idővel legyűri a másikat? Egy veterán pénzügyi befektető megosztotta álláspontját.

Az arany az egyik legrégebbi fizetőeszköz, a bitcoin ezzel szemben alig egy évtizede létezik. Az első aranyérméket i. e. 600-ban verették Lydiában, Kisázsiában.

Feltalálása óta ez a pénzügyi tranzakciók univerzálisan elfogadott módja a fizetésnek indirekt kereskedésen (barterezés) vagy vagyontárolási formában.

Azonban minden technológia idővel elavul és helyére egy újabb technológia lép. Az aranypénzt (pénzárut) idővel leváltotta a papír vagy másnéven fiatpénz.

A fiatpénzek nagyon gyorsan elterjedtek, ugyanis a kormányok saját valutákat állíthattak ki vele. A fiatpénzek sok éve hatékonynak számítanak, de ez is sok fejlődésen esett át a bitcoin 2009 januári létrejötte óta.

Azóta anonim, zökkenőmentes, távolról indítható tranzakciókat kezdeményezhetünk könnyedén, bármiféle fizikai érme nélkül.

Ez a rendszer azért is érdekes, mivel egy olyan decentralizált mechanizmust alkalmaz, amit előtte korábban nem láttunk, ezzel minden eddigi pénzformánál jobban működhet.

Arany vs. Bitcoin

Az arany sokak számára jelenthet nagyobb pénzügyi biztonságot sok éves történelme és megbízhatósága miatt, a bitcoin ezzel szemben alig tíz éve jelent meg a piacokon.

Mindkét vagyontárolási forma rendelkezik egyedi tulajdonságokkal, a bitcoin árfolyamának hatalmas ingadozásai sokak szerint akadályozzák, hogy világszerte elterjedjen.

  • A világ összes aranykészlete nagyjából 171 000 tonnányi arany. 21 millió bitcoinnál több soha nem fog bányászásra kerülni.
  • Az aranyat „valóban” kibányásszák, de ez nem növeli az értékét. A bitcoin esetében is „bányászásról” beszélünk, de ez nem szó szerint értendő. „Virtuálisan” kerül kibányászása számítógépen decentralizált csomópontjain, egy szétosztott infrastruktúrán keresztül, mely mögött valós érték áll.
  • Az aranybányászás sok energiát emészt fel. A bitcoinbányászat hatalmas mennyiségű fizikai infrastruktúrát igényel.
  • Az arany tárolásához fizikális hely szükséges. A bitcoin csak internetkapcsolatot igényel.
  • Az arannyal bányászhatunk bitcoint, így nagyobb a felhasználhatósága. Az arany az egyetlen elem, aminek elég jó a vezetőképessége, hogy elbírja a bitcoinhoz szükséges bányászást.
Mit rejt a jövő?

Az arany árfolyama éves csúcson van, ezzel szemben a bitcoin árfolyama enyhén csökkent a múlt hét során. Azonban a pénzügyi szakértők szerint akár 30 vagy 150 ezer dollár is lehet a bitcoin árfolyama 2021-re.

Sokak nagyon cinikusan állnak hozzá a bitcoin és a mögötte álló blokklánc technológiájához, de egyesek, mint az Egyesült Királyságbeli Grayscale fintech cég szerint a feltörekvő technológia akár le is válthatja a régi pénzügyi rendszert.

„Az arany és kriptopénz közösségeknek együtt kéne működnie ahelyett, hogy egymással versenyeznek a fiat alapú gazdasági rendszer elkerülhetetlen összeomlása felé.”mondta Roy Sebag, a Goldmoney vezérigazgatója, a „Drop Gold and The Myths We’re Told” című fehérkönyvben.

Amíg az arany már több mint 3 évezred óta fellelhető a pénzügyi rendszerekben, addig a bitcoin mindössze egy évtizede van jelen.

Lehet érdekel:  CryptoKit az iOS 13-ason, kriptotárcával érkeznek az új iPhone-ok?

Úgy lehetne felfogni az egészet, mintha egy 3000 éve létező ország (esetleg Kína) háborút vívna egy alig 10 éve létező országgal (Koszovó vagy Dél-Szudán) és Kína a kipusztulással küzdene, miközben Koszovó a háttérben végig győzedelmeskedik.

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂