Vannak jelek, amelyek alapján a bitcoin-bányászat kezdi megvetni a lábát az USA-ban. Amely a kriptoszféra decentralizációja szempontjából üdvözlendő dolog.

Ha belegondolunk, a bányászat esetleges betiltása, az USA-Kína kereskedelmi háború növekvő nyomása, valamint a kínai kormány óvatos hozzáállása a kriptóhoz nem meglepő módon a bányászok egyéb helyszínek felé fordulását eredményezheti.

A nagy bányásztársulások az USA-ban is telephelyeket nyitnak

A Squire Mining (SQRMF), egy tőzsdén jegyzett kanadai blokklánc-szférában mozgó cég – egyben hashpower alapján a világ egyik legnagyobb bányásza – egy közleményük alapján mintegy 41000 ASIC bányagépet telepítene az Államokba.

Ez az intézkedés a Core Scientific, AI és blokklánc fókuszú, a korábbi Microsoft COO, Kevin Turner által vezetett céggel kötött megállapodás része.

A Squire 6.37 millió USD-re vállalt előfizetési kötelezettséget, a Core Scientific pedig legalább 12 millió dollárt költene el az átköltöztetett infrastruktúra és felszerelés elhelyezésére.

A Squire Mining közeli kapcsolatot ápol a BitcoinSV mögött álló Craig Wright-tal, aki Jimmy Nguyen-nel, az nChain vezetőjével együtt tanácsadói posztot tölt be a vállalatnál.

Mindeközben a Squire a Calvin Ayre-féle CoinGeek-kel is sorozatos megegyezéseket kötött, szövevényes kapcsolatba bonyolódva.

A magasabb fokú decentralizáció előjelei

Ezek együtt előjelei lehetnek a PoW ökoszisztémában bekövetkező, fontos változásnak

A Squire lépése áldás a Bitcoin, Bitcoin Cash és a Bitcoin SV hálózatok számára. A kriptopénz-bányászat 70%-a Kínában összpontosul, ahogy ezt már régebben kimutatták.

Ami még aggasztóbb, több forrás szerint ezen belül is kiemelkedik egyetlen tartomány, Guangdong.

A Bitcoin hálózatának ilyen mértékű koncentrációja megnöveli a sebezhetőséget a cenzúra, manipuláció, vagy akár a kormányzati beavatkozás, kisajátítás esetében.

A legnagyobb bitcoin-bányász cégek alkalmazottai szerint a cégek kezdik átszervezni a működésüket, és az ellátási láncot áthelyezni más országokba, hogy minimalizálják a kínai állami beavatkozások, szabályozások hatását.

A kínai területekről egyéb helyszínekre való áttérés győzelemnek számít a decentralizáció szempontjából. A több különböző országba elosztott infrastruktúra a hálózat nagyobb rugalmasságát biztosítja az egyes kormányzati, állami beavatkozásokkal szemben.

Különösen igaz ez azon államok esetében, amelyek problémás pénzügyi helyzete (értsd hibás gazdaságpolitikája) még tovább romolhat a bitcoinhoz hasonló technológiák miatt.

Kristy-Leigh Minehan, a Core Scientific CTO-ja szerint ez a trend hatással lehet az iparágra:

„A PoW-alapú ökoszisztéma változni kezdett. 2015-17-ben láthattuk, hogy a bányászati infrastruktúra olyan régiókba összpontosult, ahol az (olcsó) elektromos áram bőségesen rendelkezésre állt, viszont a szabályozás engedékeny volt – ilyenek Ázsia, és Kelet-Európa egyes helyei.

Keveset foglalkoztak a blokklánccal, mint applikációval. Ezzel szemben Észak-Amerikában az infrastruktúra kérdését nagyrészt mellőzték, ehelyett a szoftverfejlesztésre fókuszáltak.

2019-ben láthatjuk, hogy ez a fajta dinamika elkezdett megváltozni, Észak-Amerika is előtérbe helyezi az infrastruktúrát, Kína pedig belépett a nagy játékosok közé az applikációfejlesztés terén.”

Minehan azt is megemlítette, hogy a Core Scientific már képes versenyezni a kínai működtetéssel.

Miközben az árakban nagyok a különbségek – mivel az ASIC gépeket Kínában gyártják – a létesítmények építése az USA-ban egyszerűbb, köszönhetően a stabilabb szabályozói környezetnek, és a hosszabb távú mérnöki tervezésnek, szemben a rövid távú költséghatékonysággal.

 

A Core Scientific emellett úgy kívánja optimalizálni a készülék-bázisát, hogy azok bármely piacon versenyképesek legyenek.

„Az EY Nightfall protokolljának, valamint a Microsoft bitcoin-alapú azonosítási megoldásának a megjelenése azt jelzi a Fortune 500-as cégeknek, hogy a publikus blokkláncok értékesek. Látni fogjuk, ahogy a fogyasztás felpörög.

Több befektető, több fejlesztő, és még több applikáció – ez mind több tranzakcióhoz vezet, amelyekhez több bányászra lesz szükség. 2017 a privát láncok éve volt, szerintem 2020 a publikus láncok éve lesz.”

Mit tudunk a Core Scientific-ről?

Látszólag egy senki által nem ismert startup, amely Washington államban, Bellevue-ben található. Ahhoz képest, hogy milyen kevés információ érhető el a cégről, gyanúsan lenyűgöző vezetőséggel rendelkezik.

A vezetőség soraiban megtalálható a korábban a Genesis Mininghoz tartozó Kristy-Leigh Minehan, a Micron Technology CISO-ja, J. R. Tietsort, Ganesh Balakrishnan, a Woot és a Twitch vezető termékfejlesztője, Jim Bendetto, a Gravity korábbi CTO-ja, és Bill Humes, az Ingram Micro korábbi CFO-ja.

Olvastad már? A Binance kiszélesíti a biztosérmepiacot, digitális angol fontot indít

A SEC információi alapján a vállalat több, mint 250 millió dollárnyi privát tőkét gyűjtött. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, de a cég értéke akár az egymilliárd dollárt is elérheti.

Forrás: cryptoslate.com

Kiemelt kép: Marco Verch


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂