Áramhiány miatt 300 bányászgépet foglalt le a koszovói rendőrség

-

Az ország gazdasági minisztere Twitteren közölte, hogy a kriptobányász gépek lefoglalásával „havonta több tízezer eurót” takarítanak meg, és „koszovói családok százainak biztosítanak energiát” az áramhiány közepette.
A koszovói rendőrség fokozta a kriptobányászok elleni fellépést az országban – csak január 8-án több mint 300 bányászgépet koboztak el.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A koszovói rendőrség január 8-án kiadott közleményéből kiderült, hogy 272 „Antminer” Bitcoin-bányászgépet foglaltak le Leposavić településen, valamint további 39 bányászgépet Priština közelében.
Eközben a rendőrség megállított egy sofőrt is, aki 6 kriptobányász gépet szállított 42 grafikus kártyával (GPU) a Vučitrnben található Druar közelében. A sofőrt azóta kihallgatták és elengedték.
Artane Rizvanolli gazdasági miniszter a Twitteren támogatásáról biztosította a koszovói rendőrséget, és azt írta:

„Havonta több tízezer eurónyi adófizetői pénzt takarítanak meg = energiát több száz koszovói családnak a válság idején”.

Koszovó energiahiánya

Decemberben Koszovó 60 napra rendkívüli állapotot hirdetett ki energiaválság és áramhiány közepette.
Azóta a gazdasági miniszter január 5-én általános tilalmat vezetett be a kriptobányászatra. Koszovó jelenleg energiájának több mint 40%-át importálja.

Ahogy arról korábban a Cointelegraph is beszámolt, a Bitcoin-bányászat évente 101 TWh-t használ fel, vagyis több energiát, mint a teljes Fülöp-szigetek.
Ennek ellenére a bányászok egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordulnak, különösen az Egyesült Államokban, amely a bányászati műveletek új központjává vált.
A hollandiai székhelyű The Paypers hírportál szerint a kriptobányászat mértéke egy ideje már Koszovóban is növekszik.
Egészen a közelmúltig, a koszovói háború 1999-es befejezése óta a szerb többségű északi településeken élők számára ingyenes volt az áramszolgáltatás.
A villamosenergia-hálózatot üzemeltető KOSTT 2021 novemberének végén bejelentette, hogy a továbbiakban nem szolgáltat ingyenes áramot az ország északi részén található négy településnek: ezek Észak-Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok és Leposavić.
A balkáni ország 2008-ig, a függetlenség kikiáltásáig Szerbia része volt.

Az elmúlt hónapokban több más nemzet is aggodalmát fejezte ki a bányászathoz kapcsolódó áramkimaradások miatt, köztük Irán és Kazahsztán is.

Olvastad már? Pakisztán vizsgálatot rendelt el a Binance-szel szemben

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ethereum Classic (ETC) technikai elemzés 10.02.

Prémium Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic (ETC) örömmel terjesztette ki a szeptemberi fellendülést októberre. Szeptember 26-tól +10%-kal emelkedett, és a szerkesztés idején 16,80 dolláron kereskedtek vele. A rally...

Gary Gensler szerint a pereskedés hatékony módszer a kriptoipar szabályozására

A tőzsdefelügyelet, a SEC elnöke a Fehér Ház Pénzügyi Bizottsága előtt tanúskodott a héten, amely során több képviselő is aggodalmait fejezte ki a kriptoipar terén...

A SEC bepereli az FTX tőzsdét auditáló céget

A SEC célkeresztjébe került a bedőlt FTX tőzsdét auditáló Prager Metis, mivel a vádak alapján számos ponton megsértették a felülvizsgálati pártatlanság elveit. A PM elsősorban...

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!