Az ország gazdasági minisztere Twitteren közölte, hogy a kriptobányász gépek lefoglalásával „havonta több tízezer eurót” takarítanak meg, és „koszovói családok százainak biztosítanak energiát” az áramhiány közepette.

A koszovói rendőrség fokozta a kriptobányászok elleni fellépést az országban – csak január 8-án több mint 300 bányászgépet koboztak el.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A koszovói rendőrség január 8-án kiadott közleményéből kiderült, hogy 272 „Antminer” Bitcoin-bányászgépet foglaltak le Leposavić településen, valamint további 39 bányászgépet Priština közelében.

Eközben a rendőrség megállított egy sofőrt is, aki 6 kriptobányász gépet szállított 42 grafikus kártyával (GPU) a Vučitrnben található Druar közelében. A sofőrt azóta kihallgatták és elengedték.

Artane Rizvanolli gazdasági miniszter a Twitteren támogatásáról biztosította a koszovói rendőrséget, és azt írta:

„Havonta több tízezer eurónyi adófizetői pénzt takarítanak meg = energiát több száz koszovói családnak a válság idején”.

Koszovó energiahiánya

Decemberben Koszovó 60 napra rendkívüli állapotot hirdetett ki energiaválság és áramhiány közepette.

Azóta a gazdasági miniszter január 5-én általános tilalmat vezetett be a kriptobányászatra. Koszovó jelenleg energiájának több mint 40%-át importálja.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Ahogy arról korábban a Cointelegraph is beszámolt, a Bitcoin-bányászat évente 101 TWh-t használ fel, vagyis több energiát, mint a teljes Fülöp-szigetek.

Ennek ellenére a bányászok egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordulnak, különösen az Egyesült Államokban, amely a bányászati műveletek új központjává vált.

A hollandiai székhelyű The Paypers hírportál szerint a kriptobányászat mértéke egy ideje már Koszovóban is növekszik.

Egészen a közelmúltig, a koszovói háború 1999-es befejezése óta a szerb többségű északi településeken élők számára ingyenes volt az áramszolgáltatás.

A villamosenergia-hálózatot üzemeltető KOSTT 2021 novemberének végén bejelentette, hogy a továbbiakban nem szolgáltat ingyenes áramot az ország északi részén található négy településnek: ezek Észak-Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok és Leposavić.

A balkáni ország 2008-ig, a függetlenség kikiáltásáig Szerbia része volt.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Az elmúlt hónapokban több más nemzet is aggodalmát fejezte ki a bányászathoz kapcsolódó áramkimaradások miatt, köztük Irán és Kazahsztán is.

Olvastad már? Pakisztán vizsgálatot rendelt el a Binance-szel szemben

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!