A bitcoin egyik legnagyobb messiásaként emlegetett Andreas Antonopoulos úgy véli, a Bitcoin sosem fog olyan szintű privát funkciókkal rendelkezni, mint amilyeneket például a Monero biztosít a felhasználóinak.

Személy szerint szívesen látna több magánszférát támogató fejlesztést a kriptopénz esetében, de nem hiszi, hogy a közeljövőben ezek megvalósulnak.

A saját Youtube csatornáján tartott Kérdezz&felelek adásban került szóba ez a téma, és elhangzott az is, hogy olyan mértékű titkosítás, mint amilyenre a Monero képes, vélhetően sosem lesz elérhető a BTC esetében.

Az, hogy a bitcoinnál, vagy egy ehhez hasonló kriptopénznél ez megtörténjen, óriási mennyiségű akadályt kell legyőzni.

A Bitcoin struktúrája, maga a kódolás a jelen formájában nem alkalmas a többszörös aláírások használatára és a címek elrejtésére.

„Hamarosan megérkezik pár fejlesztés, a Schnorr, a Taproot és a Tapscript, ezek pedig utat nyitnak majd újabb változtatások előtt is. viszont ezek sem tudják megoldani a teljes titkosítást, a címek elrejtését és a nulla bizonyítékú megerősítést. A bitcoin nem ilyen fajta coin.”

Bitcoin és magánszféra?

Az új funkciók, amelyeket Antonopoulos is említett, az elterjedt nézetek alapján tovább növelik a Bitcoin privát jellegét.

A Blockstream kutatási igazgatója, Andrew Poelstra elmondása szerint a Taproot például „összemossa”, elkülöníthetetlenné teheti az egyes tranzakciókat egymástól a blokkláncon.

Ettől függetlenül a küldött összegek és azok útja továbbra is felfedhető, ezeket elrejteni sokkal nagyobb feladat.

A Schnorr többszörös aláírási megoldása egy másik lehetőség. Ennek a használatával nem lehet megállapítani, hogy ki volt a tranzakció eredeti elindítója, sőt, még azt sem, hogy összesen hány résztvevő tartozik az adott tranzakcióhoz.

Az viszont biztos, hogy a bitcoin nem anonim, legfeljebb pszeudonim, és ez akkor is így marad, miután az új funkciók bevezetésre kerülnek.

Olvastad már? A hashráta újabb rekordja szembe megy a medvék jóslataival

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok!