Lehet, hogy a Kínai Jegybank (PBoC) már elkészítette a feltételezett kriptopénzének szabályait, mégis aggályok merültek fel a kriptovaluta széles körű elterjedését illetően.

Friss szkepticizmussal szembesül a Kínai Jegybank

A központi bank bejelentette, hogy „tovább folytatja a digitális valuták kutatását, valamint a legújabb fejlemények követését.” – írta az Ejinsight.

Fan Yifei, a PBoC kerületi kormányzója szerint a következő szakasz a digitális eszköz tesztelése lesz egy irányított környezetben, néhány kiválasztott régióban, Sencsen tartománnyal kezdve. A projektet azonban több, korábban a PBoC-nél dolgozó hivatalnok is kezdi megkérdőjelezni.

Li Lihui, a jegybank korábbi kormányzója szerint a megosztott főkönyvi technológia nem felétlenül a legjobb választás a kínai kriptovaluta alapjául.

Ha Kína a közeljövőben szeretné elindítani digitális valutáját, akkor a skálázhatóság korlátozásai és a blokklánctranzakciók alacsony hatásfoka miatt a valuta nem tudna megbirkózni egy nemzeti valuta igényeivel. Különösen, ha figyelembe vesszük a hatalmas kereskedői piacot. Így a jegybank jobban tenné, ha legalábbis neutrális lenne a technológiával szemben, ami egy olyan digitális valuta alapját adhatja, amely nem csak egy technológiai platformon futhat.

Emellett a projekt nem halad a tervek szerint, ugyanis nemrég kiderült, hogy a novemberi indulás híre hamisnak bizonyult.

A digitális jüan azonban erős válasz lehet arra, hogy a kriptoeszközök a dollárt részesítik előnyben. Kína korábban nyitott volt a digitális valutákkal szemben, annak ellenére, hogy keményen fellépnek a csalásokat illetően.

A digitális jüan lehet a válasz a Facebook Librára

A jegybank által támogatott digitális fizetési rendszer egy válasz lehet a Facebook Libra-projektjére, amely egy olyan stabilkoin lesz, melynek értéke számos valutához fog kapcsolódni. Több központi bank is kételkedik a Librában, mivel féltik gazdasági szuverenitásukat.

Azonban néhány kínai törvényhozó is szkeptikus a digitális jüannal szemben.

Sun Tianqi, a Nemzetközi Devizapiac vezető könyvelője is a kételkedők táborát erősíti.

„Rövid távon neutrális az álláspontom, enyhe negatív előítéletekkel. Elméletileg lehetne használni nemzetközi fizetésekre, de ezt a gyakorlatban nagyon nehéz lenne kivitelezni.” mondta Sun hétfőn a Pekingi Egyetemen

A kriptoszférán belül többet is óvatosságra intenek a nemzetek által támogatott digitális eszközöket illetően.

A megosztott főkönyv ugyan anonimitást kínál, de szinte minden tranzakció nyomon következő vele és az adatok addig tárolódnak, míg egyetlen adathordozó is rendelkezik a főkönyv másolatával.

Olvastad már? Mit jelent az árfolyamra nézve a bitcoin bányászási nehézség változása?

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂