Hadd mutassunk be egy olyan blokkláncstartupot, amely épp a zeneipart tervezi fenekestül felforgatni. Az Audiusról van szó, amely nemrég tette közzé nyilvános béta verzióját.

A nyilvános használatra szánt Audius nyílt forráskódja augusztus 15-től érhető el a GitHubon. A startup ezen felül bárkinek lehetővé teszi, hogy az Audius natív tokenéért cserébe hálózati csomópontot futtasson.

Az induló vállalkozás legutóbbi fejleményeiről a Decrypt számolt be augusztus 15-én. Roneil Rumburg, a vállalat vezérigazgatója szerint az Amazon Web Services egyike azon szolgáltatóknak, amelyen keresztül a felhasználók előnyökre tehetnek szert a hálózat csomópontjainak futtatásáért cserébe.

Rumburg elárulta, hogy „minden alkalommal, amikor a felhasználó meghallgat valamit és fizet a művésznek, ezen fizetés egy része egy közös alapba kerül, amelyet aztán az Audius token tulajdonosai között osztanak szét”.

A korai csomópontfuttatók a jelentések szerint különböző jutalmakban részesülnek majd, amelyeket a vállalat egyelőre nem részletezett.

A jelentés szerint az Audius eddig ötmillió dollárnyi befektetésre tett szert olyan kockázatitőke-befektetőktől, mint a General Catalyst, a Lightspeed vagy a Pantera Capital. A startup célja jelenleg az, hogy a nyilvános béta verziót szeptember végéig elindítsa. Ezen fejlesztési fázison belül a vállalkozás előadókat és felhasználókat vonz majd be a hálózatba.

A zeneipar közvetítőinek eltávolítása

A Decrypt úgy jellemezte az Audiust, mint egy vállalkozást, amelynek célja a zeneipar közvetítőinek eltávolítása. Ahogy arról korábban beszámoltak, az Ethereum-társalapító Joseph Lubin márciusban vetette fel, hogy a blokklánc-technológiát ilyen célokra is fel lehetne használni, az előadóművészek javára. Akkor megjegyezte:

„Úgy vélem, a zeneipar művészei átlagosan az ágazat értékének 11 vagy 12 százalékát kapják meg, a nagy lemezkiadó-vállalatok pedig legalább a 70 százalékát leszívják. Ezeket a kiadókat mind felcserélhetnénk az Ethereum platformjának okosszerződéseivel.

Hasonlóan vélekedik a Kelna nevű Telegram-felhasználó is. A Magyar Kripto Közösség adminisztrátora a Telegram-csoportban fejtette ki véleményét:

„Sorra lehet hallani a botrányokat, hogy neves előadók perlik a kiadójukat, mert átvágják őket, de még a szerződés szerinti osztozkodás is igazságtalan, mert durván túlértékeli a kiadó szerepét, amire mar régen semmi szükség nem kéne, hogy legyen. Mindeközben az értéket elő nem állító kiadók terrorizálják a techvállalatokat és a felhasználókat a DRM-mel. Vagy például az Artisjus hologramos matricával lát el, és megvámol minden(!) üres(!) adathordozót. Szerintem pont itt az ideje, hogy ez a fajta “munka” is a feledés homályába vesszen.”

Hogy mennyire látják meg az előadók a platformban rejlő lehetőséget, esetleg mennyire sikerül elterjeszteni a felhasználók körében, az egyelőre kérdéses. Mindenesetre egy év múlva nagy valószínűséggel már többet fogunk tudni erről is.

Olvastad már? Így kerüld el a csalásokat bitcoinvásárlás során

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂