Így kerüld el a csalásokat bitcoinvásárlás során

-

Ahogy egyre több érdeklődőt vonz a kriptoipar, úgy a csalások is kezdenek elterjedni. Ezért fontos, hogy tisztában legyél az alapszabályokkal, hogy kereskedés közben elkerülheted a csalókat.
A bitcoin népszerűségét nehéz alábecsülni. A kriptopénz áringadozásaitól függetlenül naponta több ezer ember használja napi szinten.

Egyes cégek a nemzetközi tranzakciók lebonyolítására használják a bitcoint, de a befektetők általában pénzt szeretnének keresni a kriptovalutákból.

Nem számít, hogy kezdő vagy veterán vagy, az alapokkal tisztában kell lenned.

A bitcoinbefektetés legfontosabb része, hogy ismerd fel a csalásokat.

Annak ellenére, hogy a blokklánc biztonságos és átlátható, sok módszerrel ki lehet csalni a kezdőket vagyonukból. Tekintsük át, hogyan lehet ezt megelőzni.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Adathalász támadások

Az adathalászás az egyik legnépszerűbb internetes csalás. A bitcoin esetében is olyan hatásos, mint a hagyományos bankolás esetében.

Egy emailt kapsz, ami pontosan úgy fest, mint amit a tőzsdédtől vagy tárcaszolgáltatódtól kapnál. Szerepel benne egy link, amelyik a cég állítólagos weboldalához visz. Azonban csak az eredeti oldal egy másolatára irányít.

A weboldalon beírod személyes és felhasználói adataidat. Az adatokat automatikusan feldolgozzák a támadók, akik az igazi weboldalon kiürítik a tárcádat.

Hogy lehet ezt elkerülni? Mindig ellenőrizd le, hogy milyen címről kaptad az emailt. Ne kattints olyan hivatkozásokra, amelyek gyanús feladótól érkeznek.

A tárcaszolgáltatód vagy tőzsdéd címét is ellenőrizd le, mielőtt bármit beírnál. A privát kulcsaidat ne oszd meg senkivel.

Hamis tárcák és tőzsdék

Ez a csalás az adathalászathoz hasonlóan működik, de olyan emberekre alapoz, akik pénzt akarnak spórolni.

A csalók olyan ajánlatokat adnak, melyek túl szépek, hogy igazak legyenek, és így szereznek felhasználókat, hogy az ő tőzsdéjüket vagy tárcájukat használják.

A legjobb esetben a felhasználó hatalmas tranzakciós költségekkel szembesül, miután megpróbál pénzt küldeni. Rossz esetben azonban az oldal egyszerűen ellopja a felhasználó vagyonát.

Egy másik lehetséges módszer, hogy egy hamis tárca egy olyan alkalmazást ajánl az okostelefonodra, amely ellopja az adataidat és kiüríti a tárcádat. Néhány ilyen tárca olykor a Google Play áruházban is felbukkanhat.

A Wunderbit szakértői azt ajánlják, hogy az ilyen csalások elkerülése végett mindig olvassunk értékeléseket a kiszemelt tőzsdéről vagy tárcáról, és csak a megbízhatókat használjuk.

Ha letöltesz bármilyen szoftvert, akkor győződj meg róla, hogy valós weboldalról származik.

Információk átadására kényszerítenek

Ezeket a csalásokat már mindenki ismeri, egyszerűen csak modernizálták őket.

A felhasználót felhívják az „adóhivatalból”, aki megpróbálja meggyőzni arról, hogy tartozása van.

A csaló nagyon keményen dolgozik azon, hogy a megfélemlített ügyfél számára egy egyszerű megoldást kínáljon, például bitcoin utalását egy bizonyos címre.

Egy másik ilyen csalás, hogy valaki a telefonon hatalmas pénzösszeget vagy nyereményt kínál.

Általában elhitetik az áldozattal, hogy nyert valamit, amit csak akkor kap meg, ha kifizeti a szállítási díjat.

Ezeket a csalásokat könnyű megúszni, ha józan paraszti ésszel gondolkodunk. Mindig jól fontold meg, ha pénzt küldesz.

Még jobb, ha előtte megbeszéled az ügyet egy hozzáértő barátoddal vagy családtagoddal.

ICO-csalások

Az ICO-k 2018-as népszerűsége miatt nagyon sok csaló szerzett pénzt hamis projektekkel. A befektetésekkel foglalkozó embereket nagyon könnyen megragadja a „következő nagy dolog” láza.

A megfelelő utánajárás nélkül azonban ez katasztrófához vezethet.

Számos csaló indított hamis ICO-t, hogy pénzt gyűjtsön egy projektre, majd eltűnjön vele.

Fontos észben tartani, hogy nagyon kevés sikeres ICO létezik.

Hogy biztonságban tudhasd befektetésedet érdemes lenne fontolóra venni az IEO-kat. A két folyamat szinte megegyezik, azonban sokkal alacsonyabb a csalások kockázata, mivel a tőzsdék valamilyen szintű biztonságot garantálnak.

Ha érdekelnek az ICO-k, akkor mindenképpen járj utána a projektnek, mielőtt befektetnél.

Veszélyes vírusok

A vírusok „nagyon sikeresek” a bitcointulajdonosok kifosztásában. A kriptopénzek egyik problémája, hogy magas technikai tudást igényelnek, így sokan nem is értik, hogyan működnek.

A vírusok hozzáférhetnek tárcáidhoz és kiüríthetik számláidat. Lecserélhetik az utalási címeidet a csaló címére, vagy egy bányászprogramot telepítenek a gépedre.

Bizonyosodj meg róla, hogy a legfrissebb vírusellenes szoftverrel rendelkezel a vírusok elkerülése érdekében. Soha ne tölts le olyan programot, amiben nem bízhatsz meg 100%-osan.

Fontos szabályként éljen benned, hogy ne nyiss meg olyan csatolt fájlokat, amelyek ismeretlen címről érkeznek.

Végső gondolat

Számtalan csalás létezik, így mindig győződj meg róla, hogy a megfelelő szoftvert használod, és józan ésszel járj el.

Tartsd észben a fenti példákat, hogy biztonságban tudhasd kriptopénzedet.

Fontos azonban megemlíteni, hogy nemcsak kereskedés, de kriptopénz vásárlása, illetve eladása során is találkozhatsz csalásokkal.

Ennek elkerülése érdekében érdemes olyan váltónál vagy tőzsdénél vásárolni, amely a közösség véleménye alapján is megbízható. Ha minket kérdeztek, mi egyértelműen a magyar MrCoin.eu-t ajánljuk.

Forrás: coinspeaker.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!